loader
Foto

Galerie foto

„Picătura de cultură”: despre Constantin Calafateanu și „Vița de Vie Simfonic”

Ați aflat povestea pictorului Constantin Calafateanu și a proiectului „Vița de Vie Simfonic”, urmărind emisiunea „Picătura de cultură” la TVR Târgu Mureş, marţi, 7 noiembrie, ora 18:20, și la TVR 3 vineri, 10 noiembrie, ora 13:30.

 

Ediția de săptămâna aceasta a emisiunii „Picătura de cultură” vă invită pentru început la expoziția retrospectivă: Constantin Calafateanu (1921 - 1987), pictor și literat român, fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, membru al Uniunii Artiştilor Plastici Francezi și membru al Maison d’Artists din Paris.

(w882) 3 tablouri

Pentru că a aparținut unei familii înstărite de intelectuali și pentru că a refuzat constant, de-a lungul întregii sale vieți direcția oficială impusă artei românești, după 1945, pictorul Constantin Calafateanu a fost refuzat și marginalizat de breasla artistică din țara natală, dar apreciat la adevărata sa valoare în Franța, țara unde s-a format ca pictor și ca literat.

(w882) invitati p

A absolvit Facultatea de Litere din Lyon – Franța, Facultatea de Litere de la Sorbona şi Academia Julian – Paris. A obținut o licență în litere și filosofie la Universitatea din București și a urmat studii doctorale la Iași, cu teza „Lamartine şi scriitorii români”, până în 1949, când a fost arestat, petrecând șapte ani de detenție în închisorile comuniste.

(w882) tablouri

Pentru recuperarea memoriei artistului, Filiala Târgu Mureș a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Muzeul Județean Mureș și Fundația HAR („Habitat și Artă în România”) au organizat, în parteneriat, expoziția retrospectivă de pictură Constantin Calafateanu, la Galeria ART NOUVEAU din cadrul Palatului Culturii din Târgu Mureș.

(w882) Liliana Mo

Liliana Moise, fiica artistului, s-a preocupat în mod constant de recuperarea memoriei lui Constantin Calafateanu, prin organizarea de expoziții retrospective, donații de lucrări către importante instituții muzeale din România și publicarea unui album monografic. Cinci lucrări au fost donate și Muzeului Județean Mureș, secția de Artă.

(w882) simfonic

A doua parte a ediției se desfășoară în ritmuri de rock simfonic. Filarmonica de Stat din Târgu Mureș a avut parte de un sfârșit de stagiune 2022 - 2023 electrizant. „Vița de Vie Simfonic” a umplut până la refuz Sala Mare a Palatului Culturii. Cele două concerte desfășurate la Târgu Mureș au înseamnat, pentru trupă și pentru dirijorul târgumureșean Remus Grama o revenire acasă, în locul în care s-a născut în urmă cu 5 ani proiectul de rock simfonic.

(w882) Remus Gram

Colaborarea dintre formația „Vița de Vie” și dirijorul târgumureșean Remus Grama s-a născut în 2018 la Festivalul „Awake”. După prezența în cadrul Festivalului alături de Bohemian Symphonic Orchestra formată din membrii Orchestrei Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș, îndrăgita formație de rock alternativ a lansat primul lor album live intitulat „Vița de Vie... în Corzi”. Până în prezent „Vița de Vie Simfonic”, avându-l la pupitrul dirijoral pe Remus Grama, a colaborat cu mai multe Filarmonici din țară.

(w882) Adrian Des

Formația „Vița de Vie” a mai urcat pe scena sălii mari a Palatului Culturii din Târgu Mureș acum câțiva ani cu alte concerte acustice. Acum a fost pentru prima oară într-un concert simfonic alături de orchestra Filarmonicii de Stat, spre bucuria publicului care a apreciat la maxim combinația dintre rock și simfonic.

(w882) prim plan

Întreaga poveste a proiectului „Vița de Vie Simfonic” o puteți afla săptămâna aceasta la „Picătura de cultură” de la solistul formației, Adrian Despot și de al dirijorul Remus Grama.

***

Producător și realizator: Petronela Moraru

 

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu