loader
Foto

Petrecere românească, la TVR 1, cu Serbările Naționale Țebea şi Festivalul „Sus la munte, la Muscel“

Grandiosul spectacol desfăşurat lângă complexul muzeal Ţebea a fost din nou în direct la TVR 1, pe 10 septembrie, de la ora 14.30. Iar seara, de la 21.00 (precum şi pe 17 septembrie, la aceeaşi oră), am urmărit ediţia aniversară a Festivalului Naţional - Concurs de muzică populară „Sus la munte, la Muscel“. Ambele evenimente sunt prezentate de Iuliana Tudor.

 

Eveniment de tradiție ce îl omagiază pe eroul naţional Avram Iancu, Serbările Naționale Țebea animă toată Ţara moţilor la fiecare început de toamnă. Mii de români vin într-un adevărat pelerinaj pe platoul de la Țebea, situat nu departe de mormântul eroului, pentru a asista la un spectacol încărcat de emoţie şi trăire naţională. Partener al evenimentului, Televiziunea Română a transmis în direct, timp de trei ore, spectacolul prezentat de Iuliana Tudor, pe 10 septembrie, de la 14.30, la TVR 1, TVR Moldova şi TVR Internaţional.

(w882) IT

Pe scena de la Țebea au urcat nume importante ale folclorului românesc dar și tineri aflați la început de drum: Nicolae Furdui Iancu și Tudor Furdui Iancu, alături de Grupul instrumental Crai Nou, Mioara Velicu, Veta Biriș, Mariana Anghel, Mariana Deac, Ciprian Roman, Mariana Ionescu Căpitănescu, Niculina Stoican, Lavinia Goste și Marius Zorilă, Ovidiu Homorodean, Adrian Stanca, Ghiță Călțun Brancu, Adriana Irimieș, Cristian Fodor, Ovidiu Olari, Bogdan Toma, Vlad Lință, Ilie Caraș, Gabriel Treteag, Petronela Popa, Maria Chivu, Mihai Teacă, Dorinel Gavriluț Pîrvoni.

A acompaniat Orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist Drăgan Muntean, dirijor Gheorghe Cîlțea.

Spectacolul a fost organizat de Consiliul Județean Hunedoara, prin Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara.

***

Înfiinţat în anul 2014, Festivalul Naţional - Concurs de muzică populară „Sus la munte, la Muscel“ a ajuns la ediţia a X-a. Eveniment cultural de tradiţie pentru Câmpulung, festivalul îşi propune să menţină vii valorile tradiţionale ale acestei zone şi să promoveze tinere talente ale folclorului din toate regiunile ţării. Cele mai frumoase momente ale festivalului prezentat de Iuliana Tudor pot fi văzute în două seri de duminică, pe 10 şi 17 septembrie, de la ora 21:00, la TVR 1 şi TVRi.

(w882) Muscel

În prima parte, difuzată pe 10 septembrie, am aflat care au fost concurenții ediției aniversare a festivalului, cărora li s-au acordat diplome de participare, şi ascultăm recitaluri ale unor artişti din zona Muscelului și nu numai: George Mărgineanu, Valentin Precup, Anamaria Cîrstina, Ionuț Cîrstea, Ilie Dură, Ștefan Negru. La ediția din acest an au fost invitați și câștigătorii Trofeelor Gavriil Prunoiu și ai premiilor ce poartă numele regretatei Marioara Murărescu: Sofia Baicu, Gabriela Popovici, Alexandra Chira, Casiana Ioviță, Raluca Covaci, Gabriel Treteag, Geanina David, Roxana Goia, Marcela Latiș, Mădălina Ciucu, Andreea Dinu, Diana Monete, Andrada Betej, Lorena Ene, Ingrid Boengiu.

Seara s-a încheiat cu un recital Gelu Voicu și Mariana Ionescu Căpitănescu.

(w882)

În partea a doua a programului, difuzat pe 17 septembrie, la ora 21:00, vom afla care sunt câștigătorii ediției a X-a a Festivalului Naţional - Concurs de muzică populară „Sus la munte, la Muscel“, iar invitații în recital vor fi Anghelina Timiș Lung, Ciprian Roman, Grupul vocal Bărbătescu Doruri Muscelene, Olguța Berbec și Remus Novac.

Acompaniază Orchestra Doina Argeșului din Pitești, dirijor Cătălin Iancu.

(w882)

Înfiinţat în anul 2014, de către Ion Liviu Iana, directorul Casei de Cultură Tudor Muşatescu din Câmpulung, Festivalul Naţional - Concurs de muzică populară „Sus la munte, la Muscel“ este un eveniment cultural de tradiţie pentru Câmpulung. Organizatori sunt Primăria și Consiliul Local al Municipiului Câmpulung Muscel, Casa de cultură „Tudor Muşatescu”, iar TVR este, şi anul acesta, partener media al evenimentului.

 

 
100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

Gustul victoriei (III): Șofranul, vanilia și aromele vieții

Care sunt cele mai scumpe mirodenii, la ce sunt folosite și de unde le obținem? Cum acționează condimentele asupra alimentelor și de ce se ...

 ParenTin’, proiectul pentru adolescenți | VIDEO

ParenTin’, proiectul pentru adolescenți | VIDEO

publicat: sâmbătă, 09 noiembrie 2024

În data de 14 decembrie, Cluj-Napoca va găzdui o inițiativă inovatoare, lansată de neuropsihiatrul Cristian Andrei, intitulată "ParenTin'".

 

#TVRedu