loader
Foto

„Norma”, o poveste despre dragoste și răzbunare, în 27 februarie, la TVR Cultural | VIDEO

TVR Cultural a redifuzat marți, 27 februarie, de la ora 22.00, una dintre cele mai cunoscute opere din lume - „Norma” de Vincenzo Bellini, pe un libret de Francesco Romano, după tragedia omonimă a lui Alexandre Soumet.

 

Telespectatorii au fost invitați să urmărească tragica poveste de dragoste a Normei, trădarea lui Pollione și zbuciumul Adalgisei, într-un spectacol al Operei Naționale București, în regia lui Alice Barb, din 2021, anul în care ONB a împlinit 100 de ani de la înființarea ca instituție independentă.

În rolurile principale: Elena Moșuc - Norma, mare preoteasă a templului druizilor; Ruxandra Donose - Adalgisa, vestală în templu; Daniel Magdal - Pollione, proconsul roman; Marius Boloș - Oroveso, tatăl Normei și marele preot al druizilor; Sidonia Nica - Clotilde, confidenta Normei; Andrei Lazăr - Flavio.

În roluri de spirite ale pădurii: Emilia Turnescu, Andreea Dumitru, Elena Gogulescu, Silvia Bodeanu, Gabriela Durleci, Florin Mihalache, Raducu Milea, Octavia Cristea, Carmen Pandaru și Corina Lupescu.  În roluri de spiriduși: Vanda Elena Rotaru și Constantin Miluța Rotaru. Copii: Ioan și Ioachim Mereanu.

Cu participarea Orchestrei și Corului Operei Naționale București.

Regia, conceptul scenografic și mișcarea scenică îi aparțin lui Alice Barb. Dirijor: Ethan Schmeisser. Dirijorul corului: Daniel Jinga/ Adrian Ionescu.

Echipa: scenograf decoruri - Adrian Damian, scenograf costume - Maria Miu, proiecții video - Dilmana Yordanova și Eftimie Gheorghe Ovidiu, coregrafie - Monica Petrica, asistent de regie - Claudia Machedon, asistenți realizare decoruri - Valentina Ivorciuc, Ioana Butnariu, Mălina Postelnicu, Ioana Groza, Steff Chelaru;  asistent de coregrafie - Lăcrămioara Proca.

Norma, femeia rănită și cu suflet nobil, trădată de bărbatul pe care l-a iubit atât de mult, încât și-a încălcat jurământul față de zeul templului a cărui preoteasă, îmbrăcată în roșu, este superbă, grandioasă, cu voce divină, aduce tunetul și flăcările pe scenă, stârnește mânia Cerului și tot ea îl potolește. Elena Moșuc reușește și o interpretare actoricească sensibilă, nuanțată, construind imagini absolut tulburătoare, prin excelentul amestec de fragilitate și forță pe care-l transmite ființa ei.

De partea cealaltă, în rochie albastră, vaporoasă, ingenuă, cu voce de încer, Ruxandra Donose în rolul Adalgisa, tânăra preoteasă pentru care Pollione o părăsește pe Norma.

Un tribut adus bel-canto-ului, așa cum se dorește spectacolul de la Opera Națională București, „Norma” în această viziune este o construcție puternică, îndrăzneață, seducătoare și copleșitoare.

Iar finalul, cu flăcările de pe rugul înălțat zeului, care îi mistuie deopotrivă pe Norma și pe Pollione, care o redescoperă pe femeia de care s-a îndrăgostit doar în fața morții, rămâne una dintre cele mai puternice imagini create pe scena ONB”, notează Monica Andronescu, în ziarul „Metropolis”, citată pe site-ul Operei Naționale București.

Producător TVR: Claudia Robu.

Imagine: Norma și Adalgisa, în „Norma” - captură video YouTube ONB .

 
Celebra operă „La Wally”, a lui Alfredo Catalani

Celebra operă „La Wally”, a lui Alfredo Catalani

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

TVR Cultural v-a propus să revedeți punerea în scenă de la Theater an der Wien (2021), a operei „La Wally”, de Alfredo Catalani. Catalani a scris ...

O discuție necesară în fiecare zi | VIDEO

O discuție necesară în fiecare zi | VIDEO

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

În societatea contemporană, discuțiile privind educația și sistemul de învățământ ar trebui să fie o constantă, nu o alegere sezonieră. Deși la ...

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu Andreea Marin (ediție din 2017) | VIDEO

Între 5 și 11 august, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu pictorul Ilie Boca, gimnasta Cătălina Ponor, scriitoarea Ioana ...

 

#TVRedu