loader
Foto

O nouă ediţie a Teleenciclopediei, cu spionaj şi botanică

Sâmbătă, 28 noiembrie, TVR 1, ora 18:50 şi online pe TVR+, Teleenciclopedia a intrat din nou în casele celor interesaţi de cultură şi civilizaţie.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Sumarul ediţiei din 28 noiembrie a emisiunii „Teleenciclopedia” ne propune călătorii culturale şi spirituale, în viaţa de astăzi ori din istorie, în Italia, Rusia, Madagascar şi Etiopia. Iată subiectele:

Comori toscane. Massa şi Carrara

(w882) Teleencicl

Muzeul Diocezan Carrara – găzduit de Palatul episcopal din Carrara – expune importante opere de artă sacre, precum Sacra Conversazione, pictată de Bernardino del Castelletto , ori Crucifixul, creat de sculptorul florentin Ferdinando Tacca. Admirăm, apoi, strălucirea marmurei, ce acoperă şi decorează Catedrala închinată Sfântului Andrei.

Ecosisteme. Scandinavia

Vulpea polară, eroina din episodul precedent, trebuie să meargă după hrană, lăsând spuii în mare primejdie. Pentru boii moscaţi (Ovibos moschatus) – giganţii preistorici ai Peninsulei Scandinave – o hrană abundentă este cheia supravieţuirii în anotimpul vitreg, ce urmează. Urşii se pregătesc de hibernare. Va fi primul an în care cei trei pui de urs vor avea, fiecare, propriul bârlog.

Spioană în Rusia

(w882) Teleencicl

Mergem mai departe, pe 28 noiembrie, cu noi detalii din viaţa jurnalistei americane Marguerite Harrison care, devenită agent secret în timpul Primului Război Mondial, a călătorit în Rusia, sub acoperirea obişnuită: corespondent străin, pentru The Sun şi Associated Press – sub noul nume de cod: „Agentul B”. Dar, CHEKA a fost imediat înştiinţată de sosirea ei ilegală. În loc să o închidă, Mogilevski i-a propus „să lucreze" şi pentru el.

Arborele-văpaie

După ce coloniştii europeni l-au descoperit, la sfârşitul secolului al XIX-lea, pe insula Madagascar, a fost folosit, îndeosebi, ca arbore ornamental. Socotit de botanişti cel mai frumos copac din lume, şi numit de ei DELONIX REGIA, iar popular ,,arbore văpaie”, inspiră artiştii, visătorii şi îndrăgostiţii.

Stelele de la Axum

(w882) Teleencicl

Obeliscurile din Etiopia, vestigii ale puternicului stat condus de Regina din Saba şi înalte de 24 de metri, ne captează atenţia în ultima pagină a Teleenciclopediei din 28 noiembrie.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan. O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zilede la difuzare. Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

 

 
Buna-creștere și nota de plată: Cultura bacșișului în lume

Răsplata în bani pentru un serviciu primit poate fi obligatorie pentru unii, dar jignitoare pentru alții. Fiecare cu tradițiile lui, nimic de ...

Comedia - de la teorie la practică (II). Am înțeles poanta ? | VIDEO

Râdem noi, râdem, dar de unde vine râsul nostru? Oamenii s-au întrebat și au cercetat tema comicului, acest subiect complex și profund uman. ...

Comedia - de la teorie la practică (I) De ce râdem? | VIDEO

De ce râde omul? Cum devin amuzante un cuvânt, o expresie ori o situație? Mecanism de apărare, explozie de detensionare, surpriză, absurd - ...

 

#TVRedu