loader
Foto

“Nunta din Cana” şi Paolo Veronese

TVR 1 și TVR HD vă aşteaptă sâmbătă, 14 septembrie 2019, de la ora 18.30, la o nouă ediție a emisiunii “ Teleenciclopedia ”. Aceasta va fi transmisă, în reluare, în 14 septembrie, la TVR 1, începând cu ora 24.00.

 

PAOLO VERONESE – NUNTA DIN CANA  (ep.2/2) (Premieră)

Pentru Nunta din Cana, Veronese s-ar fi inspirat din scrierile lui Pietro Aretino despre Umanitatea lui Hristos, (publicate în 1535), unde compara episodul biblic, cu strălucirea specifică Renaşterii. Cităm: „Oamenii de vază și nobilii din oraș au participat la această nuntă cu pompă regală”. Neîndoielnic, moda epocii i-a sugerat și costumația nuntașilor, atent schițată și însoţită de notiţe explicative. A exagerat postúri, a amplificat proporţii şi a supralicitat luxul veşmintelor, realizând o mise en scene.

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY (ep.2/5) (Premieră)

(w882)

În 1921, Antoine era devastat: își pierduse fratele (pe François, în vârstă de15 ani) și eşuase în tentativa de a se înrola în Marina Franceză. În 1923, obținea mult visatul brevet de pilot, dar din păcate, la 1 mai, în același an, se prăbușea pe aeroportul Bourget. În urma accidentului, logodnica sa, Louise de Vilmorin, avea să-l părăsească fără nicio explicație, cu toate că Antoine renunțase o vreme să mai piloteze, la insistențele acesteia. Apoi, Exupéry a primit un post la compania de curierat aerian Latécoère. În sfârșit, putea zbura din nou.

CONSTRUCTORII DE CASTELE (ep.4) (Premieră)

În Evul Mediu Mijlociu, Țara Galilor devenise tărâmul castelelor, multe dintre ele fiind construite de regele anglo-saxon Edward I. O bijuterie arhitecturală atribuită acestuia era şi grandiosul castel Caernarfon, finalizat în anul 1330. Chiar și după aproape 700 de ani de existență, legendara fortăreață nu a pierdut nimic din grandoarea de odinioară.

ȘERPII (ep.4/5) (Premieră)

(w882)

Ofiofagii sunt mari consumatori de șerpi. De pildă, Lampropeltis consumă crotali şi alte soiuri ucigaşe. Un „as” al deghizărilor este mocasinul de apă (Agkistrodon piscivorus), în vreme ce viperele de deșert (Cerastes cerastes) vor doar să fie lăsate în pace, scuturându-și „solzii”. De fapt, „efortul” şerpilor veninoşi de a evita orice confruntare are la bază un principiu esențial în natură: economisirea resurselor.

***

Producător:  OANA HAŞEGAN 
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 
Buna-creștere și nota de plată: Cultura bacșișului în lume

Răsplata în bani pentru un serviciu primit poate fi obligatorie pentru unii, dar jignitoare pentru alții. Fiecare cu tradițiile lui, nimic de ...

Comedia - de la teorie la practică (II). Am înțeles poanta ? | VIDEO

Râdem noi, râdem, dar de unde vine râsul nostru? Oamenii s-au întrebat și au cercetat tema comicului, acest subiect complex și profund uman. ...

Comedia - de la teorie la practică (I) De ce râdem? | VIDEO

De ce râde omul? Cum devin amuzante un cuvânt, o expresie ori o situație? Mecanism de apărare, explozie de detensionare, surpriză, absurd - ...

 

#TVRedu