loader
Foto

Noutăți la “Teleenciclopedia”

Sâmbătă, 6 iulie 2019, la ora 18.30, TVR 1 vă invită să urmăriți o nouă ediție a emisiunii “Teleenciclopedia”, redescoperind stele ale ecranului, Cetatea Enisala, beneficiile spirulinei, istoria jocului LEGO și nu numai.

 

SALVADOR DALI

În primul său volum de memorii, nonconformistul Dali mărturisea: „La șase ani voiam să fiu bucătăreasă. La șapte, Napoleon. De atunci, ambiția și grandomania mea n-au încetat să crească…” Cu toate că experimenta metodele îndrăznețe, desprinse din Impresionism, Poantilism, Cubism, Futurism sau Fovism, Salvador Dali (n. 2.05 1904 – m. 23.01.1989) a tânjit mereu după perfecțiunea pictorilor inspirați de clasicismul greco-roman, precum Rafael și Velazquez. De altfel, celebra sa mustață este un omagiu adus acestuia din urmă.

(w882)

STELE ALE ECRANULUI

Biografia unor celebre staruri de cinema ale secolului XX: Charlie Chaplin, Mary Pickford şi Walt Disney – de 22 de ori câștigător al premiilor Oscar!

(w882)

DESPRE JUCĂRII. JOCURILE DE CONSTRUIT

Fascinat de revoluția industrială, inventatorul și afaceristul englez Frank Hornby hotăra în anul 1900 să le inoculeze copiilor dragostea pentru progresul tehnic, inventând un joc compus din șuruburi, piulițe și bare metalice găurite. Mai târziu, în anul 1932, danezul Ole Kirk Christiansen, tâmplar de meserie,  avea să fondeze celebra companie LEGO, ce fabrică anual peste 20 de miliarde de componente!

(w882)

CETATEA ENISALA

În comuna Sarichioi, din estul județului Tulcea, se află Cetatea Enisala, singura fortificație medievală, atribuită genovezilor, ce străjuia odinioară malul Mării Negre. Înălțată pe un deal calcaros, de unde domină lacurile Razelm şi Babadag, Yeni Sale, în turcă „așezare nouă”, este menționată în secolul al XV-lea de cronica lui Șükrullah, dar și în alte consemnări ale vremii.

(w882)

SPIRULINA (ep.3/4)

Grație celor peste 100 de nutrienți pe care îi conține, spirulina e considerată un adevărat miracol al naturii! Proprietățile sale antioxidante, antivirale și imunostimulatoare, anti-îmbătrânire și energizante sunt benefice atât pentru vârstnici, cât și pentru atleți sau persoane dinamice. În plus, spirulina pare a fi o soluție viabilă pentru rezolvarea malnutriției și diminuarea efectului de seră.

***

Emisiunea o puteți revedea, pe TVR 1, în data de 7.07.2019, la ora 6.30.

Surse foto: discoverwalks.com, jewishquarterly.org, descopera.ro, descoperimromania.ro, bbcgoodfood.com

 
Buna-creștere și nota de plată: Cultura bacșișului în lume

Răsplata în bani pentru un serviciu primit poate fi obligatorie pentru unii, dar jignitoare pentru alții. Fiecare cu tradițiile lui, nimic de ...

Comedia - de la teorie la practică (II). Am înțeles poanta ? | VIDEO

Râdem noi, râdem, dar de unde vine râsul nostru? Oamenii s-au întrebat și au cercetat tema comicului, acest subiect complex și profund uman. ...

Comedia - de la teorie la practică (I) De ce râdem? | VIDEO

De ce râde omul? Cum devin amuzante un cuvânt, o expresie ori o situație? Mecanism de apărare, explozie de detensionare, surpriză, absurd - ...

 

#TVRedu