loader
Foto

Noi subiecte despre lecţiile civilizaţiilor, la "Teleenciclopedia"

Sâmbătă, 23 septembrie, la TVR 1, de la ora 18:50, o nouă prelegere prietenoasă într-o seară tihnită, pentru minte şi suflet, în ediţia pregătită de echipa emisiunii "Teleenciclopedia".

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

ARTA ARHITECTURII

Descoperim câteva dintre monumentele arhitectonice din perioada antichităţii romane şi a epocii bizantine, precum: Catedrala Sfânta Sofia din vechiul Constantinopol (actualul Istanbul) şi Basilica San Vitale din Ravenna.

TEBA

Dezgropate recent, vestigiile cetăţii Teba au revelat că vechii egipteni îşi duceau traiul pe ambele maluri ale fluviului, supunându-se necondiţionat zeilor şi faraonilor – reprezentanţii lor pământeni.

(w882) Teba

LEMNUL DE INDII

Amerindienii condimentau toate mâncărurile din carne şi legume cu frunzele verzi ale „arborelui de Indii”. Mai târziu, spaniolii l-au „botezat” „piper de Jamaica”, iar englezii i-au spus, mai simplu: „Allspice(„Toate aromele”)

(w882) allspice

AMELIA EARHART

În 19 mai 1932, Amelia Earhart, prima femeie care traversase Atlanticul ca simplu pasager, se pregătea să decoleze din Newfoundland, pentru a parcurge acelaşi traseu, singură ! Mai târziu, în februarie 1937, ea divulga la New York cel mai temerar plan al său: zborul în jurul planetei, pe deasupra Ecuatorului!

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător: Oana Haşegan

Realizator: Cornelia Rădulescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

 
Buna-creștere și nota de plată: Cultura bacșișului în lume

Răsplata în bani pentru un serviciu primit poate fi obligatorie pentru unii, dar jignitoare pentru alții. Fiecare cu tradițiile lui, nimic de ...

Comedia - de la teorie la practică (II). Am înțeles poanta ? | VIDEO

Râdem noi, râdem, dar de unde vine râsul nostru? Oamenii s-au întrebat și au cercetat tema comicului, acest subiect complex și profund uman. ...

Comedia - de la teorie la practică (I) De ce râdem? | VIDEO

De ce râde omul? Cum devin amuzante un cuvânt, o expresie ori o situație? Mecanism de apărare, explozie de detensionare, surpriză, absurd - ...

 

#TVRedu