loader
Foto

Noi comori toscane şi secretele Regatului Mari, la Teleenciclopedia

Aventura cunoaşterii face un alt popas cultural, într-o nouă ediţie a emisiunii Teleenciclopedia , sâmbătă, 6 iunie, de la ora 18:50, la TVR 1 și online pe TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Comori toscane. Valdichiana Aretina

La Teleenciclopedia din această săptămână, admirăm basoreliefurile de ceramică ale Bisericii Sfânta Clara din Monte San Savino (foto) şi apoi ne îndreptăm spre Cassero. Aici, în muzeul Bisericii San Angelo, se află „Stigmatele Sfântului Francisc”, o valoroasă lucrare săvârşită de călugărul-pictor Bartolomeo della Gatta.

Manghierul

Originar din regiunea indo-birmană, manghierul (ştiinţific, Mangifera indica) a străbătut toate frontierele latitudinilor tropicale. Documentarul nostru a fost realizat în insula Mayotte (Arhipelagul Comore).

Regatul Mari

Printre ruinele din fosta Casă Regală, în așa-zisa „Curte a Palmierului”, s-a găsit o excepțională pictură murală, ce redă solemnitatea de învestitură a suveranului Zimri Lim – ultimul cârmuitor al Regatului Mari.

Crustaceele

Pentru a se ascunde de prădători crustaceele au multe şi variate metode. Pe câteva le-am văzut în episodul precedent, acum vă prezentăm altele.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan. O emisiune de Cornelia Rădulescu.

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare. Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

 
Istoricul Lucian Boia, la „Mic dejun cu un campion”: Românii nu sunt nici mai frumoşi, nici mai deştepţi decât toţi ceilalţi (ediție din 2015) | VIDEO

TVR Cultural redifuzează, între 20 și 24 mai, dialogurile Danielei Zeca Buzura cu actorul Mircea Albulescu (1934-2016), fosta campioană la ...

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai | VIDEO

TVR Cultural a transmis, în 18 mai, în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui compozitor italian, în ...

Actorul Pavel Bartoș, la „Interviurile TVR Cultural”: E bine să ai emoții, asta te face uman, nu ești robot | VIDEO

La „Interviurile TVR Cultural” din 18 mai, jurnalista Ioana Pavel l-a avut ca invitat pe actorul Pavel Bartoș.

 

#TVRedu