loader
Foto

Noi comori toscane şi secretele Regatului Mari, la Teleenciclopedia

Aventura cunoaşterii face un alt popas cultural, într-o nouă ediţie a emisiunii Teleenciclopedia , sâmbătă, 6 iunie, de la ora 18:50, la TVR 1 și online pe TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Comori toscane. Valdichiana Aretina

La Teleenciclopedia din această săptămână, admirăm basoreliefurile de ceramică ale Bisericii Sfânta Clara din Monte San Savino (foto) şi apoi ne îndreptăm spre Cassero. Aici, în muzeul Bisericii San Angelo, se află „Stigmatele Sfântului Francisc”, o valoroasă lucrare săvârşită de călugărul-pictor Bartolomeo della Gatta.

Manghierul

Originar din regiunea indo-birmană, manghierul (ştiinţific, Mangifera indica) a străbătut toate frontierele latitudinilor tropicale. Documentarul nostru a fost realizat în insula Mayotte (Arhipelagul Comore).

Regatul Mari

Printre ruinele din fosta Casă Regală, în așa-zisa „Curte a Palmierului”, s-a găsit o excepțională pictură murală, ce redă solemnitatea de învestitură a suveranului Zimri Lim – ultimul cârmuitor al Regatului Mari.

Crustaceele

Pentru a se ascunde de prădători crustaceele au multe şi variate metode. Pe câteva le-am văzut în episodul precedent, acum vă prezentăm altele.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan. O emisiune de Cornelia Rădulescu.

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare. Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

 
Buna-creștere și nota de plată: Cultura bacșișului în lume

Răsplata în bani pentru un serviciu primit poate fi obligatorie pentru unii, dar jignitoare pentru alții. Fiecare cu tradițiile lui, nimic de ...

Comedia - de la teorie la practică (II). Am înțeles poanta ? | VIDEO

Râdem noi, râdem, dar de unde vine râsul nostru? Oamenii s-au întrebat și au cercetat tema comicului, acest subiect complex și profund uman. ...

Comedia - de la teorie la practică (I) De ce râdem? | VIDEO

De ce râde omul? Cum devin amuzante un cuvânt, o expresie ori o situație? Mecanism de apărare, explozie de detensionare, surpriză, absurd - ...

 

#TVRedu