loader
Foto

Nicolae Zamfir: „Sunt exclusiv produsul educaţiei româneşti”

Luni, 7 martie, Marina Constantinescu a deschis noul sezon Nocturne, alături de Nicolae Zamfir, director Institutului de Fizică Nucleară şi coordonatorul proiectului ELI-NP. Din nou, despre performanţă şi valoare pe TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la 23:30.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Marina Constantinescu a deschis noul sezon al Nocturnelor cu un invitat special dintr-un domeniu care nu apartine culturii sau artelor, dar în care România face performanţă la nivel mondial: cercetarea în fizică atomică.

Academicianul Nicolae Zamfir, prin numărul lucrărilor şi analizelor pe care le-a construit şi dezvoltat, este unul dintre cei mai prestigioşi fizicieni din România. S-a născut la Brașov la data de 25 martie 1952, într-o familie de intelectuali. Tatăl, absolvent al Academiei Comerciale din Brașov, a avut de-a lungul timpului diverse funcții în administrația de stat; mama sa a fost învățătoare.

A urmat cursurile Facultăţii de Fizică a Universității din București, pe care a terminat-o cu Diploma de Merit în 1976.

„Sunt exclusiv produsul educaţiei româneşti”, spune cercetătorul care, în urma rezultatelor obținute, a fost repartizat, în acelaşi an, la liceul Ion Neculce din București.

Dar cariera de profesor nu l-a mulţumit, aşa că şi-a încercat norocul la Institutul Măgurele, care era raiul cercetării româneşti în acea perioadă. „Generaţia mea a fost fascinată de posibilitatea de a lucra la IFA”, povesteşte Zamfir, iar în 1978 a fost angajat prin concurs ca fizician la Institutul de Fizica Atomica (IFA).

Străinătatea şi posibilitatea de a lucra în cele mai moderne laboratoare din lume l-au determinat să părăsească România, imediat după Revoluţia din 1989. În Germania lucrează doi ani (1990-1992) cu prof. dr. von Brentano, director al Institutului de Fizică Nucleară al Universității din Köln, unde studiază formele octupolare din nuclee.

„De la Einstein încoace, nici timpul nu mai e la fel...”

În 1992, pleacă în SUA la Brookhaven National Laboratory, unde lucrează în cadrul grupului de structură nucleară la High Flux Beam Reactor, iar cinci ani mai târziu ajunge profesor la Universitatea Yale, în urma unui concurs pe care era sigur că-l va trece, spune cercetătorul.

S-a întors să muncească în România din recunoştinţă, pentru că toate cunoştiinţele sale în domeniu au baza în educaţia primită aici. Din 2004, conduce, administrează, structurează şi gândeşte programul laser ELI-NP de la Măgurele, un proiect ambiţios care pune România pe harta mondială a cercetării.

***

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1.

Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile".

Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi redactorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe TVR+, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook - Nocturne.

 

 

 
Comedia - de la teorie la practică (I) De ce râdem? | VIDEO

De ce râde omul? Cum devin amuzante un cuvânt, o expresie ori o situație? Mecanism de apărare, explozie de detensionare, surpriză, absurd - ...

Într-un gest de altruism și solidaritate, Moș Nicolae a adus o bucurie deosebită pentru prichindeii din satul Cușmirca, Republica Moldova, prin ...

"ExplozivArt" și dezvoltarea prin teatru | VIDEO

publicat: joi, 05 decembrie 2024

În ultimele luni, elevii din cadrul proiectului ExplozivArt, organizat de Incubator 13, s-au dedicat cu pasiune și entuziasm pregătirii noului ...

 

#TVRedu