loader
Foto

Milioane de pufini şi pescăruşi cu trei degete, într-o nouă ediţie Teleenciclopedia

Sâmbătă, 6 februarie, de la ora 18:50, am răsfoit noi file din Teleenciclopedia. La TVR 1 şi pe TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Prima oprire este la Galeria Academiei din Florenţa, al doilea muzeu ca renume în Italia, după Galeriile Ufizzi. Mergem apoi pe coastele Groenlandei să studiem pufinii şi pescăruşii cu trei degete. Tot sâmbătă, 6 februarie, aflăm detalii despre liliecii giganţi Pteropus Livingstonii şi urmărim un nou episod despre viaţa Ameliei Earhart.

Galeria Academiei (ep.1/4) (Premieră)

Florenţa – leagănul Renaşterii italiene – găzduiește o parte însemnată a tezaurului de artă, din acea epocă de grație a culturii universale. Una dintre cele mai valoroase colecții se află la Galeria Academiei – a cărei istorie a început în 1784, când Pietro Leopold, Mare Duce de Toscana, a fondat Accademia di Belle Arti. Neîndoielnic, renumele acestui muzeu – al doilea, din Italia, după Galeriile Ufizzi – se datorează şi statuii lui David, sculptată de Michelangelo.

Ecosisteme: Scandinavia (ep.11) (Premieră)

Arhipelagul Svalbard, ce aparţine Norvegiei, oferă şase luni pe an un mediu prielnic celui mai mare prădător actual: ursul polar (Ursus maritimus). Primăvara, aproximativ 30 de milioane de alge mici invadează coastele Groenlandei. Falezele stâncoase atrag, în perioada de pontă, milioane de pufini (Fratercula arctica) şi de pescăruşi cu trei degete (Rissa tridactyla).

Amelia Earhart (ep.2/3) (Premieră)

În 19 mai 1932, prima femeie care traversase Atlanticul, ca pasager, se pregătea să decoleze de la Newfoundland, pentru a parcurge acelaşi traseu, singură ! Mai târziu, în februarie 1937, prezenta, la New York, cel mai temerar plan al său: zborul în jurul planetei, pe deasupra Ecuatorului ! „Lockheed Electra 10 E” era mult mai complex decât aparatele cu care zburase, până atunci. Însă, zborul urma să fie ‚„cântecul de lebădă” al companiei „Earhart Incorporated”.

Liliecii gigantici (ep. 4/5)

Spre deosebire de alţi lilieci, giganţii Pteropus Livingstonii nu folosesc ecolocaţia în timpul deplasărilor, însă au mirosul, auzul şi văzul foarte bine dezvoltate. În plus, tehnicile de zbor îi ajută să se ferească de prădători.

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare. Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

 
Buna-creștere și nota de plată: Cultura bacșișului în lume

Răsplata în bani pentru un serviciu primit poate fi obligatorie pentru unii, dar jignitoare pentru alții. Fiecare cu tradițiile lui, nimic de ...

Comedia - de la teorie la practică (II). Am înțeles poanta ? | VIDEO

Râdem noi, râdem, dar de unde vine râsul nostru? Oamenii s-au întrebat și au cercetat tema comicului, acest subiect complex și profund uman. ...

Comedia - de la teorie la practică (I) De ce râdem? | VIDEO

De ce râde omul? Cum devin amuzante un cuvânt, o expresie ori o situație? Mecanism de apărare, explozie de detensionare, surpriză, absurd - ...

 

#TVRedu