loader
Foto

Galerie foto

Milioane de pufini şi pescăruşi cu trei degete, într-o nouă ediţie Teleenciclopedia

Sâmbătă, 6 februarie, de la ora 18:50, am răsfoit noi file din Teleenciclopedia. La TVR 1 şi pe TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Prima oprire este la Galeria Academiei din Florenţa, al doilea muzeu ca renume în Italia, după Galeriile Ufizzi. Mergem apoi pe coastele Groenlandei să studiem pufinii şi pescăruşii cu trei degete. Tot sâmbătă, 6 februarie, aflăm detalii despre liliecii giganţi Pteropus Livingstonii şi urmărim un nou episod despre viaţa Ameliei Earhart.

Galeria Academiei (ep.1/4) (Premieră)

Florenţa – leagănul Renaşterii italiene – găzduiește o parte însemnată a tezaurului de artă, din acea epocă de grație a culturii universale. Una dintre cele mai valoroase colecții se află la Galeria Academiei – a cărei istorie a început în 1784, când Pietro Leopold, Mare Duce de Toscana, a fondat Accademia di Belle Arti. Neîndoielnic, renumele acestui muzeu – al doilea, din Italia, după Galeriile Ufizzi – se datorează şi statuii lui David, sculptată de Michelangelo.

Ecosisteme: Scandinavia (ep.11) (Premieră)

Arhipelagul Svalbard, ce aparţine Norvegiei, oferă şase luni pe an un mediu prielnic celui mai mare prădător actual: ursul polar (Ursus maritimus). Primăvara, aproximativ 30 de milioane de alge mici invadează coastele Groenlandei. Falezele stâncoase atrag, în perioada de pontă, milioane de pufini (Fratercula arctica) şi de pescăruşi cu trei degete (Rissa tridactyla).

Amelia Earhart (ep.2/3) (Premieră)

În 19 mai 1932, prima femeie care traversase Atlanticul, ca pasager, se pregătea să decoleze de la Newfoundland, pentru a parcurge acelaşi traseu, singură ! Mai târziu, în februarie 1937, prezenta, la New York, cel mai temerar plan al său: zborul în jurul planetei, pe deasupra Ecuatorului ! „Lockheed Electra 10 E” era mult mai complex decât aparatele cu care zburase, până atunci. Însă, zborul urma să fie ‚„cântecul de lebădă” al companiei „Earhart Incorporated”.

Liliecii gigantici (ep. 4/5)

Spre deosebire de alţi lilieci, giganţii Pteropus Livingstonii nu folosesc ecolocaţia în timpul deplasărilor, însă au mirosul, auzul şi văzul foarte bine dezvoltate. În plus, tehnicile de zbor îi ajută să se ferească de prădători.

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare. Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

 
Istoricul Lucian Boia, la „Mic dejun cu un campion”: Românii nu sunt nici mai frumoşi, nici mai deştepţi decât toţi ceilalţi (ediție din 2015) | VIDEO

TVR Cultural redifuzează, între 20 și 24 mai, dialogurile Danielei Zeca Buzura cu actorul Mircea Albulescu (1934-2016), fosta campioană la ...

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai | VIDEO

TVR Cultural a transmis, în 18 mai, în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui compozitor italian, în ...

Actorul Pavel Bartoș, la „Interviurile TVR Cultural”: E bine să ai emoții, asta te face uman, nu ești robot | VIDEO

La „Interviurile TVR Cultural” din 18 mai, jurnalista Ioana Pavel l-a avut ca invitat pe actorul Pavel Bartoș.

 

#TVRedu