loader
Foto

„Mic dejun cu un campion”: Matematicianul și publicistul Bogdan Suceavă, în dialog cu Daniela Zeca Buzura, despre Ion Barbu (ediție din 2023) | VIDEO

În cea de-a treia săptămână a lunii ianuarie, TVR Cultural le-a adus telespectatorilor dialogurile Danielei Zeca Buzura cu poeta Nora Iuga, actorul Florin Zamfirescu, regretatul sculptor Vlad Ciobanu (1948-2024), criticul literar Daniel Cristea-Enache, realizatoarea de filme Oana Ghiocel și matematicianul Bogdan Suceavă.

 

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii „Mic dejun cu un campion”

 

Poeta Nora Iuga (ediție din 2021)

  • Luni, 22 ianuarie, ora 10.00

Fetița cu o mie de riduri sunt chiar eu”, spunea poeta Nora Iuga, invitată la „Mic dejun cu un campion” în anul 2021.

Nora Iuga - poetă, romancieră și traducătoare, profesoară, jurnalistă și bloggeriță, membră a Uniunii Scriitorilor din România și a PEN Club.

Scrie, mai ales poezie – câteva poeme le-a rostit pentru echipa emisiunii, în grădina înverzită de la Cărturești - traduce mult, este foarte prezentă în spațiul virtual, are fani și „followers”, nu se da în lături de la întâlnirile cu tinerii.

Nu are decât orgoliul profesiei, care i-a adus multe satisfacții: 1980, 1994, 1998, 2000 – Premii ale Uniunii Scriitorilor pentru creație literară și traducere; 2007 - Premiul Friedrich - Gundolf, oferit de Deutsche Akademie fur Sprache und Dichtung, pentru răspândirea culturii germane în lume; 2017 - Premiul „Cartea de poezie a anului 2016” (conferit de Gala Tinerilor Scriitori) pentru volumul de poezii „Ascultă cum plâng parantezele“.

În 2017, a fost răsplătită cu Ordinul Național „Pentru merit” în grad de Comandor, pentru întreaga carieră și pentru promovarea imaginii României în lume.

***

Actorul Florin Zamfirescu (ediție din 2020)

  • Marţi, 23 ianuarie, ora 10.00

Cu un palmares de sute de roluri şi peste 30 de filme, Florin Zamfirescu nu se consideră o vedetă, ci declară: „Îmi place teatrul, dar nu m-am făcut actor ca să devin vedetă. Eu sunt artist şi gata”.

După o viaţă pe scenă şi în filmul artistic – peste 50 de ani de carieră - jucând în atâtea partituri mai mari sau mai mici, nu a considerat o clipă că arta sa i-ar fi răpit viaţa sau familia, ci dimpotrivă, că i le-au împlinit mai mult decât oricare altă meserie: „Niciodată nu m-am considerat un intelectual. Eu sunt artist. Şi artiştii pot să spună orice. Pentru mine, actoria este o magie continuă. Fie ea între doi oameni care stau de vorbă la o masă sau, şi mai şi, magia dintre actor şi public’’.

De altfel, această legătură atât de specială l-a urmărit cu prisosinţă, căci, în 2002, s-a şi concretizat într-o teză, „Actorie sau magie”, cu care a obţinut titlul de Doctor în arte.

Strădania vieţii sale numără multe roluri în teatru, peste treizeci de filme artistice, spectacole în teatrul şi serialul de televiziune, peste o sută de piese radiofonice, o susţinută activitate de profesor la UNATC - catedra Arta actorului, şi, pentru multă vreme, rector al Universităţii de Teatru şi Film din Bucureşti. Iar performanţa i-a fost răsplătită cu multe premii şi distincţii merituoase.

Florin Zamfirescu ne-a fascinat cu talentul său de povestitor. A şi trăit multe întâmplări,  în felul lor, savuroase, a avut alături oameni extraordinari, a interpretat atâtea şi atâtea personaje care rămân în istoria filmului şi a teatrului, a descoperit talente tinere, s-a risipit cu dărnicie celor pe care îi apreciază şi îi iubeşte.

Iar acest talent deosebit s-a strâns între coperțile unei cărţi de povestiri - „Catifea’’ - apărută în 2005 şi pentru care a primit Premiul Revistei „VIP”, un an mai târziu.

***

Sculptorul Vlad Ciobanu (1948-2024) - ediție in memoriam

  • Miercuri, 24 ianuarie, ora 11.00

TVR Cultural redifuzează, în 24 ianuarie, o ediție in memoriam dedicată sculptorului Vlad Ciobanu. Artistul a fost invitat la „Mic dejun” în 26 noiembrie 2023.

„Lumea artistică s-a scindat în două: lumea artistică care se adecvează şi, în acelaşi timp, cred că aici mă înscriu şi eu, artist – slijitor. Noi trebuie să fim o voce – importantă, dacă se poate -, oricum distinctă. Eu cred într-o lume care cântă, ca în „Oda bucuriei”, pe atâtea voci”, spunea Vlad Ciobanu.

În 1981, a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, iar un an mai tâziu venea şi prima recunoaştere, prin acordarea bursei Uniunii Artiştilor Plastici pentru sculptură. Iar distincţiile nu s-au oprit aici. Printre cele mai meritorii, se numără Medalia de aur „Dantesca”, la Ravenna (Italia), în 2005. Sunt doar câteva dintre reperele unei cariere de peste 50 de ani de creaţie.

„Mă aflu în ultimul pătrar al vieţii. Sunt bucuros. Eu cred că ultimul pătrar este cel al concluziilor. Al vieţii şi al creaţiei. Sculptura, ca şi viaţa, este un maraton. Şi, ca la orice concurs de cursă lungă, e bine să ai respiraţia bună şi să ajungi la final cu concluzii bine formulate. Nu gâfâind”, mărturisea Vlad Ciobanu.

Sculptorul s-a stins din viață în 21 ianuarie 2024. Puteți citi aici necrologul lui Vlad Ciobanu, semnat de Uniunea Artiștilor Plastici.

CITIȚI ȘI: „Biografii necesare”. Ediție dedicată memoriei sculptorului Vlad Ciobanu (1948-2024): „Eu sunt oglinda lumii şi lumea este oglinda mea” | VIDEO

***

Criticul și istoricul literar Daniel Cristea-Enache (ediție din 2020)

  • Joi, 25 ianuarie, ora 10:00

Daniel Cristea-Enache are un parcurs profesional fără cusur, cu tot atâtea rezultate remarcabile – puţini din generaţia sa pot consemna în CV-uri ariile sale de competență - și îmbină carisma de profesor cu cea a unui critic avizat: doctor în filologie („Summa cum laude”), conferenţiar universitar, critic şi istoric literar, director al revistei online „Literatura de azi”.

O trăsătură de familie: tatăl său, regretatul Valeriu Cristea, oferindu-i de mic exemplul şi educaţia lecturii, ceea ce i-a deschis orizonturi neaşteptate pe care adolescentul Daniel Cristea-Enache a ştiut să le cultive şi să le împlinească. Lectura de voie s-a transformat în pasiune şi, din pasiune, în profesie, el fiind astăzi unul dintre cei mai respectaţi profesori ai Facultăţii de Litere din cadrul Universității București. A fost şi profesor-invitat la New Europe College.

Dincolo de activitatea pedagogică, Daniel Cristea-Enache a avut intuiţia ca, în urma unei lipse din ce în ce mai acute de repere culturale profesioniste – în contextul dispariţiei multora dintre revistele literare cunoscute, dar şi a expansiunii noilor mijloace de comunicare, să creeze „Literatura de azi’’, o platformă online, dinamică şi în permanență actualitate.

A publicat peste 15 cărţi şi 1.000 de cronici, a primit numeroase premii şi distincţii literare, astfel încât, în scurt timp, invitatul nostru a devenit reprezentantul unei generaţii de critici şi istorici literari care s-a impus în literatura română de azi ca o voce avizată, care continuă lungul şir al unor presonalităţi remarcabile ale acestui domeniu.

 

 

****

Oana Ghiocel - realizatoare și producătoare de filme independente (ediție din 2020)

  • Vineri, 26 ianuarie, ora 10.00

Ca regizoare şi producătoare independentă de lung şi scurtmetraj documentar, Oana Ghiocel semnează filme de autor în America, dar temele sale predilecte sunt inedite şi sută la sută româneşti. Cu „Enigma Sfinxului din Carpaţi”, lansat în 2020, ea spera să revoluţioneze tot ce se ştia despre munţii Bucegi.

Colaborează cu parteneri de notorietate – BBC, History, Discovery, National Geographic -, cu geologi şi arheologi renumiţi din întreaga lume şi a ales să promoveze România prin documentare ştiinţifice, care arată nu numai frumuseţea ţării şi potentialul său turistic, dar şi misterele istorice ce se ascund pe teritorul acesteia.

Legat oarecum de misterul arealului carpatin, dar cu semnificaţii mult mai ample este şi documentarul „Cultul ursului” („The Bear Cult”), realizat în 2015, care face referire la legătura străveche dintre om şi urs şi cum este ilustrată în mitologia popoarelor.

Îi plac oamenii locurilor pe care le vizitează. Le ascultă istorisirile cu răbdare şi interes, caută să înţeleagă sensul vieţii acestora şi al locurilor pe care le parcurge, nu doar ca un turist, ci ca un artist cu toate simţurile alerte, pentru a descoperi necunoscutul, amănuntul anonim, dar care poate avea semnificaţii la care mulţi alţii nu s-ar fi gândit.

Este atrasă de comunităţile izolate, de locuri neexplorate încă sau de cele care sunt insuficient cunoscute, de mituri şi legende, de istorie şi geografie sacră, de magia unui spaţiu care mai are încă multe de dezvăluit.

Oana Ghiocel a studiat în Statele Unite, la Colegiul Emerson din Boston, unde a obţinut un Master of Arts pentru producţia de film documentar. Dar abilităţile sale acoperă în egală măsură şi editarea de imagine şi scenaristica.

Filmele sale rulează peste tot în lume, în Statele Unite, Canada, Europa şi Asia. Este membră şi colaboratoare a Asociaţiei Internaţionale de Documentare (IDA), al reţelei European Documentary Network şi a mai multor altor asociaţii profesionale. Preocupată de mediu, este o ambasadoare activă a „Păduri fără Frontiere” (Forests Without Frontiers), o organizaţie non-profit din Marea Britanie care urmăreşte să replanteze suprafeţe întinse din pădurile jefuite ale Transilvaniei.

***

Prof. univ. dr. Bogdan Suceavă - matematician și publicist (ediție din 2023 )

  • Duminică, 28 ianuarie, ora 10:00

„Dacă lumea se schimbă, ce se va întâmpla cu poezia? Dar cu proza? Eu cred că diferenţa o fac umanitatea, experienţa personală, trăirea profundă, evoluţia interioară care nu pot fi înlocuite de nicio inteligenţă de alt tip’’, spune Bogdan Suceavă, la „Mic dejun cu un campion”.

Vorbeşte cu pasiune nu doar despre matematica ordonatoare a Universului, ci şi despre literatură, artă, destin, împlinire sau frustrare.

Scrie mult şi devorator. Dovada? Mulţimea cărţilor editate, premiile, traducerile cărţilor sale, numeroasele articole de presă, interviuri şi consemnările în compendii de specialitate şi o apariţie constantă în piaţa media.

În câteva cuvinte, despre profesorul român, matematician şi cercetător la California State University din Fullerton/California şi profesor asociat la Institutul „Star”, Universitatea Babeş-Boyai din Cluj Napoca, sunt multe de descoperit pentru că, la cei doar 54 de ani împliniti de curând, a călătorit, a studiat şi a predat cât pentru o întreagă carieră.

A urmat cursuri la Facultatea de Matematică de la Universitatea din Bucureşti, apoi la Michigan State University, unde şi-a dat doctoratul în 2002. Este cetăţean român şi american.

A debutat în literatură în 1990 cu volumul „Teama de amurg”. De atunci, a scris peste 20 de cărţi, cea mai recentă fiind „Adâncul acestei calme creste. Programul de la Erlangen și poetica Jocului secund”, apărută în 2022, la Editura Polirom. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, al PEN Club West (2005 - 2027) şi al PEN Club România din 2020.

L-am invitat la „Mic Dejun” pentru o discuţie aplicată despre una dintre cele mai enigmatice personalităţi ale României: eminentul matematician Dan Barbillian, cunoscut sub pseudonimul literar Ion Barbu, unul dintre cei mai importanţi poeţi interbelici români, reprezentant al modernismului literar românesc, autorul volumului „Joc secund”.

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu