loader
Foto

„Mic dejun cu un campion”: Medicul neurolog Dafin Mureșeanu, în dialog cu Daniela Zeca Buzura (ediție din 2023) | VIDEO

Între 15 și 21 ianuarie, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu criticul literar Alex Ștefănescu, eseistul Virgil Nemoianu,  medicii Octav Ginghină și Dafin Mureșeanu, fizicianul Nicolae Zamfir și cercetătoarea Lavinia Betea.

 

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii „Mic dejun cu un campion”

Alex Ștefănescu - istoric și critic literar (ediție din 2017)

  • Luni, 15 ianuarie, ora 10.00

„Scriitorul şi criticul literar Alex Ştefănescu mi-a spus cândva: «Voi încheia „Proiectul Eminescu” şi ştiu, în sfârşit, că vom vorbi despre poet nu doar în ianuarie şi în decembrie»”, spunea Daniela Zeca Buzura despre invitatul ei.

Alex Ştefănescu a revenit la „Mic Dejun” în 2017, când volumul „Eminescu, poem cu poem” a văzut lumina tiparului. A fost ca un adevărat şantier de cercetare şi selecţie bazat pe documentarea în arhive timp de cel puţin un deceniu. A scris timp de patru ani, iar cartea a apărut în noiembrie 2017. Vor urma şi altele, pentru că aceasta face parte dintr-o serie care va cuprinde întreaga operă poetică antumă a poetului. Aşadar, o întreprindere temerară, menită a scoate la lumină nu numai cele ştiute, dar şi cele necunoscute despre Eminescu, creaţia lui literară, filosofică sau jurnalistică, dar şi despre viaţa, iubirile şi miturile ce se leagă de personalitatea acestuia.

„Mi-ar fi părut rău să mor şi să nu fi scris despre Eminescu”, spunea Alex Ștefănescu.

Alex Ştefănescu este autorul unei cărţi fundamentale pentru istoria recentă - „Istoria Literaturii Române Contemporane”, începând cu 1940, de unde o lăsase George Călinescu, până în prezent. Apărută în 2005, rodul a peste 10 ani de studiu, această lucrare a fost legitimată prin recompensarea ei cu două premii excepţionale: cel al Academiei Române şi cel al Uniunii Scriitorilor.

Fondator de editură, fost membru în consiliul de administraţie al TVR (până în 2002), câştigător al premiilor APTR pentru talk-show şi emisiune de cultură, Alex Ștefănescu a fost interlocutorul Danielei Zeca la „Mic dejun cu un campion” în 2017.

***

Eseistul Virgil Nemoianu (ediție din 2019)

  • Marți, 16 ianuarie, ora 10.00

„Foarte mulţi cred că a fi fericit înseamnă a atinge perfecţiunea. Nu este și cazul meu”, arăta profesorul şi eseistul Virgil Nemoianu, invitat la „Mic dejun cu un campion” în 2019.

Virgil Nemoianu este eseist, critic literar, filosof al culturii şi pedagog american născut în România, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Europene de Arte şi Ştiinţe din Viena, vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale de Literatură Comparată şi membru în Biroul Executiv al Asociaţiei Criticilor şi Cercetătorilor Literari din SUA, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Cluj, Iaşi şi Bucureşti.

Inițial, Virgil Nemoianu și-a încercat şansa la Facultatea de Medicină din Bucureşti, unde părinţii săi doreau foarte mult să-l fi văzut student, dar destinul l-a îndreptat la timp spre menirea sa, Facultatea de Limbi Străine din cadrul Universității Bucureşti. În 1961, după absolvirea cursurilor, era angajat la Editura Academiei, ca redactor de limbi străine, şi la secţia externă a Revistei „Contemporanul”. Până în 1975, a urmat şi o carieră universitară, ca asistent şi apoi lector la Catedra de Limbă Engleză a Facultăţii de Limbi Străine a Universităţii din Bucureşti.

A activat în cadrul Cercului Literar de la Sibiu, înfiinţat în 1940, manifestat iniţial ca un cenaclu care, în 1945, a editat şi câteva numere doar din „Revista Cercului literar”.

Cariera de profesor îi va defini existenţa, pentru că, după plecarea în Statele Unite (1975), şi-a luat doctoratul la University of California din San Diego şi a predat de-a lungul întregii sale vieţi.

A predat la universităţile din Bucureşti, Amsterdam, Londra, Amsterdam, Cincinnati şi Berkeley. Este şi un autor prolific, peste 15 cărţi şi 600 de articole şi recenzii i-au fost publicate şi traduse în multe ţări de pe mapamond, domeniile sale de specialitate fiind romantismul european, teoria literaturii şi istoria intelectuală a secolelor al XIX-lea şi al XX-lea.

Publică şi în America şi în România. Conferenţiază, coordonează teme majore, se implică în viaţa universitară şi în cea a cetăţii, priveşte cu obiectivitatea pe care numai distanţa şi timpul le pot oferi, spre ţara natală.

***

Dr. Octav Ginghină - medic chirurg (ediție din 2019)

  • Miercuri, 17 ianuarie, ora 10.00

Octav Ginghină face parte dintr-o dinastie medicală. Un medic serios, care s-a format în străinătate, o formulă la care a apelat pentru a beneficia de cele mai noi cuceriri ale profesiei. El este unul dintre reprezentanţii tinerei generaţii de medici care au decis să se întoarcă în România, pentru ca expertiza lor ca doctori şi experienţa pe care au câştigat-o departe de ţară să poată face diferenţa în viitor.

A lucrat în mai multe spitale din Franţa şi Belgia şi, cu toate acestea, a părăsit aceste sisteme bine puse la punct pentru a se întoarce în România. Pentru că aici sunt atât de multe lucruri de făcut.

Octav Ginghină a fost invitat la „Mic dejun” în 2019, când lucra la Spitalul Sf. Ioan din Capitală.

„E o luptă grea, dar nu renunţăm. Ce ne face nouă viaţa grea sunt cazurile în care nu reuşim să salvăm pacienţii. Este o presiune enormă şi uneori nu putem ieşi câştigători”, explica medicul.

Autor a mai multe cărți de specialitate, a numeroase articole și studii apărute în reviste de specialitate din ţară şi de circulaţie internaţională, are depusă la OSIM o cerere de brevet naţional. Pentru că practica, de cele mai multe ori bate teoria, practica medicală l-a condus la observaţii care i-au facilitat inovaţii în domeniu. Şi, ca o recunoaştere a valorii sale, a fost acceptat ca membru în mai multe organisme profesionale din ţară şi din străinătate.

În rest, spune că este un om ca toţi ceilalţi. Îi plac sporturile dure - box, rugby, sporturile de contact. Le şi practică când are timp. Cu noi terapii, aparatură, cu o disponibilitate ce poate friza anormalul într-o societate viciată, Ovidiu Ginghină speră într-o schimbare de mentalitate care să opereze nu doar un trup uman, ci un corp social în ansamblul său.

***

Istoricul Lavinia Betea (ediție din 2021)

  • Joi, 18 ianuarie, ora 10.00

Lavinia Betea este unul dintre cei mai perseverenţi cercetători ai istoriei României recente. Cărţile sale, scrise cu un condei alert şi incisiv, dezvăluie cu precizie contexte istorice, destinele personalităţilor politice, culturale şi militare care au jucat un rol major în istoria ultimilor 100 de ani.

Un cercetător versat, care ştie să sustragă esenţialul din valul de documente pe care le parcurge, Lavinia Betea, individual sau împreună cu colaboratorii săi apropiaţi, îşi face o datorie din a da publicităţii multe fapte şi documente istorice ascunse, până acum, pe rafturile depozitelor cu arhive. Rezultă cărţi de istorie foarte serioase, expuse însă într-o manieră foarte accesibilă, în aşa fel încât se pot parcurge ca o lectură extrem de antrenantă.

Lavinia Betea a fost invitată la „Mic dejun” în 2021, prilejul dialogului constituindu-l cartea apărută atunci, „Ultimul an din viaţa Elenei Ceauşescu”.

 

***

Acad. Nicolae Zamfir - fizician (ediție din 2020)

  • Vineri, 19 ianuarie 2024, ora 10:00

Nicolae Zamfir, profesor cercetător în fizică nucleară și, între 2004 și 2020, director general al Institutului de Cercetare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“, coordonatorul unuia dintre cele mai importante proiecte ştiinţifice din România: ELI-NP. Din 2015 - membru titular al Academiei Române.

CITIȚI ȘI: FIZICIANUL NICOLAE ZAMFIR, ÎN DIALOG CU MIRCEA DUMITRU, LA „DIALOGURI ACADEMICE” | VIDEO

O pasiune – fizica nucleară -, transformată într-o meserie pe viaţă, curiozitatea, forţarea graniţelor cunoaşterii şi ale experimentării, rezultatele obţinute, l-au propulsat pe profesorul Nicolae Zamfir în elita mondială. Membru al Academiei Române, dar şi al Academiei Europene, savantul român a dobândit o experienţă de peste 40 de ani în cercetarea ştiinţifică la cel mai înalt nivel. A lucrat mulţi ani în străinătate, în Germania, la Universitatea din Köln şi în Statele Unite la Brookhaven National Laboratory şi Wright Nuclear Structure Laboratory – Yale University.

„Nu există un manual al cercetării, rigoarea ştiinţifică şi metoda se deprind, în mare parte, în practică’’, arăta Nicolae Zamfir, invitat la „Mic dejun” în 2020.

(w882) Nicolae Za

***

Prof. univ. dr. Dafin Mureșeanu - medic primar neurolog, fondatorul Institutului RoNeuro (ediție din 2023)

  • Duminică, 21 ianuarie, ora 10.00

„Ca medic şi ca scriitor, voi putea ajuta lumea”, speră prof. univ. dr. Dafin Mureşeanu.

Este profesor, medic primar neurolog, scriitor, membru corespondent al Academiei Române și fondatorul Institutului RoNeuro - Centrul de Cercetare și Diagnostic al Bolilor Neurologice din Cluj-Napoca.

În 2009, a fost recompensat cu Premiul ’’Gheorghe Marinescu’’ al Academiei Române pentru contribuţia internaţională la dezvoltarea conceptelor în neuroprotecţie şi neuroplasticitate, două puncte cardinale ale neuroştiinţei.

Dafin Mureşeanu a publicat mai multe volume, între care se numără și „Experimentul” (Editura Limes, 2016), în prefaţa căruia Constantin Cubleşan nota: „Dafin Mureseanu este un povestitor înnăscut. Are ştiinţa depănării cuvântului cu măsură, cu eleganţă, într-o evocare a faptelor de viaţă, care, sub pana sa, devin poveste şi povestire”, iar Mircea Petean scria că „avem de-a face cu un prozator lucid, un virtuoz perfect conştient de ceea ce se întâmplă cu sine şi cu naraţiunea sa, care manevrează cu dexteritate ironia şi autoironia, umorul (uneori de-a dreptul abisal, „metafizic”), simţul critic, spiritul vizionar”. Alte volume: „Sosia” (2010)şi „Norul” (2019).

„Zburător în lumea ideilor”, atât de metaforic este exprimată o filozofie de viaţă ce se revendică din pasiunea pentru neuroştiinţă, cercetare, pedagogie şi har de povestitor. Iată din câte direcţii de manifestare se poate vorbi despre o experienţă de viaţă completă.

(w882) Dafin Mure

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu