loader
Foto

Mayaşii, liliecii cu potcoavă şi manglierul - subiecte la Teleenciclopedia

Echipa emisiunii Teleenciclopedia ne-a pregătit cinci subiecte incitante pentru ediţia de sâmbătă, 25 iunie, de la ora 18:50, pe TVR 1 și TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+ timp de șapte zile de la difuzarea în premieră.

ALBERT EINSTEIN (ep. 2/2)

În 1905, lumea ştiinţifică afla cu surprindere despre teoria relativităţii restrânse, sintetizată de tănărul fizician german Albert Einstein, formula E=mc2. După excepţionala descoperire, Şcoala Superioară Politehnică din Zürich, i-a acordat titlul de doctor în fizică. Tot atunci, viaţa sa familială s-a deteriorat şi Albert s-a îndrăgostit de Elsa Lowenthal, o verişoară de gradul al doilea, care i-a devenit, ulterior, soţie.

ŢARA GALILOR (ep. 4/12)

Liliecii cu potcoavă (Rhinolophus hipposiderosus) hibernează în donjoanele castelelor fortificate din sud-estul Ţării Galilor, în vreme ce alte specii de păsările sălbatice sunt atrase de zonele portuare.

CIVILIZAŢIA MAYA (ep. 1/3)

Acum aproximativ trei sute de ani dispărea una dintre cele mai strălucite civilizaţii precolumbiene, întemeiate de mayaşi – sau de strămoşii lor, olmecii. Chiar dacă jungla a cotropit vreme îndelungată măreţele edificii ale ancestralei culturi, mayaşii actuali – peste şase milioane – păstrează multe dintre datinile străbune.

MANGLIERUL

Prezentarea acestor copaci care alcătuiesc pădurile mlăştinoase din Guadelupa – ecosisteme specifice zonei litorale, după mangrove.

SANATORIILE PUILOR. URŞII NEGRI (ep.14)

O echipă a „Centrului de Recuperare pentru Urşi” din Boise (Statele Unite) a aflat că doi pui de urşi negri (numiţi şi baribali) au fost abandonaţi în pragul unei case din statul Washington. Sally Maugham se oferă să îi ia sub observaţie.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan

O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

 

 
Istoricul Lucian Boia, la „Mic dejun cu un campion”: Românii nu sunt nici mai frumoşi, nici mai deştepţi decât toţi ceilalţi (ediție din 2015) | VIDEO

TVR Cultural redifuzează, între 20 și 24 mai, dialogurile Danielei Zeca Buzura cu actorul Mircea Albulescu (1934-2016), fosta campioană la ...

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai | VIDEO

TVR Cultural a transmis, în 18 mai, în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui compozitor italian, în ...

Actorul Pavel Bartoș, la „Interviurile TVR Cultural”: E bine să ai emoții, asta te face uman, nu ești robot | VIDEO

La „Interviurile TVR Cultural” din 18 mai, jurnalista Ioana Pavel l-a avut ca invitat pe actorul Pavel Bartoș.

 

#TVRedu