loader
Foto

Mărirea şi decăderea cetăţii Gerasa, la Teleenciclopedia

Sâmbătă, 28 ianuarie, la TVR 1 şi pe TVR+, v-am prezentat de la ora 18:50 o nouă ediţie atrăgătoare a tradiţionalei Teleenciclopedii a Televiziunii Publice.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

MARGUERITE HARRISON. SPIOANĂ ÎN RUSIA

Un nou moment din evenimentele istorice ale secolului trecut, zile din destinul lui Marguerite Harrison.

(w882) marguerite

Jurnalista a fost arestată de poliţia CHEKA. Dar chiar când părea că nu mai există nicio şansă, bolşevicii au fost forţaţi să ceară ajutor, adică hrană pentru milioanele de înfometaţi. Administraţia americană a acceptat să trimită alimente, cu o condiţie: eliberarea tuturor prizonierilor americani.

BAOBABUL

Un copac miraculos de pe continentul african stârneşte interesul botaniştilor. Frunzele, fructele, seminţele, scoarţa şi rădăcina baobabului contribuie la traiul zilnic al africanilor. Cu atâtea virtuţi, acest arbore falnic este evocat în mituri şi legende, fiind chiar sacralizat.

(w882) baobabul

CETATEA GERASA

Sub administrația Imperiului Roman, Gerasa (Jerash din Iordania de astăzi) se număra printre cele zece principale centre comerciale și politice ale confederației autonome denumite Decapolis. Dar din secolul al III-lea – când i s-a schimbat statutul privilegiat în cel de colonie – şi-a pierdut importanţa. 300 de ani mai târziu, oraşul a fost invadat de perşi și arabi, iar în anul 749 a fost devastat de un puternic cutremur.

(w882) Gerasa

CRUSTACEELE

Explorăm şi în episodul din ediţia din 28 ianuarie a Teleenciclopediei lumea crustaceelor, precum Odontodactylus scyllarus (ce posedă una dintre cele mai bune vederi din lumea marină), creveţii-arlechin şi creveții-fantomă.

Odontodactylus scyllarus, cunoscut sub numele de creveți-păun, creveți-călugăriță sau creveți-clovn, este un crevete mare, una dintre cele mai mari si colorate specii de creveţi Mantis – poate ajunge şi până la 18 cm.

(w882) Crevete

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător: Oana Haşegan

Realizator: Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

 
Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai | VIDEO

TVR Cultural a transmis, în 18 mai, în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui compozitor italian, în ...

Actorul Pavel Bartoș, la „Interviurile TVR Cultural”: E bine să ai emoții, asta te face uman, nu ești robot | VIDEO

La „Interviurile TVR Cultural” din 18 mai, jurnalista Ioana Pavel l-a avut ca invitat pe actorul Pavel Bartoș.

Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

Invitatul Ileanei Ploscaru Panait la „Biografii necesare” a fost pictorul Constantin Flondor, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a ...

 

#TVRedu