loader
Foto

La "Teleenciclopedia", personalităţi care au marcat istoria şi ştiinţa

Fizică, istorie, biologie: nu sunt probe de Bacalaureat, ci sunt capitole din emisiunea "Teleenciclopedia" de sâmbătă, 10 iunie, la TVR 1 şi pe TVR + de la ora 18:50. Iată sumarul ediţiei:

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

ARTA ARHITECTURII

De perioada de apogeu a Renaşterii florentine amintesc şi grandioasele monumente arhitectonice: Palatul Pitti, Palatul Strozzi şi Palazzo Medici Riccardi.

La etajului întâi al celei din urmă reședințe – construite din inițiativa lui Cosimo Il Vecchio şi după planul arhitectului Michelozzo di Bartolomeo – admirăm Cappella dei Magi cu ale sale splendide fresce, pictate de Benozzo Gozzoli.

ALBERT EINSTEIN

Albert Einstein – fizicianul genial, îndeobşte cunoscut ca autor al Teoriei Relativităţii – a stârnit, de-a lungul vieții, reacţii divergente: de la entuziasm necondiționat la brutală denigrare. Personalitatea sa complexă a fost mereu învăluită de o aură de mister, care dăinuie şi acum – la aproape şase  decenii de la dispariţia lui.

(w882) Albert Ein

CAVALERII TEMPLIERI

Acuzați de sodomie şi erezie de Regele Filip al Franței (supranumit Regele de Fier) – cel mai înverşunat duşman al lor  –,  templierii, în frunte cu Marele Maestru al Ordinului lor,  Jacques de Molay, au fost arşi pe rug, în ziua de vineri, 13 octombrie 1307 – dată considerată, de atunci, nefastă.

(w882) Molay

MANGHIERUL

Originar din regiunea indo-birmană, arborele de mango sau manghierul, numit ştiinţific Mangifera Indica, face parte, ca fisticul şi nucul de caju, din familia Anacardiacee. În secolul al XV-lea, a fost transportat în America de Sud şi Africa, de navigatorii iberici. Abia în veacul al XVIII-lea, s-a implantat durabil în Antile și Orientul Mijlociu, iar după o sută de ani, în Australia, Tahiti, Madagascar şi Arhipelagul Comore – pe a cărui insulă principală, Mayotte a fost filmat şi documentarul nostru.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător: Oana Haşegan

Realizator: Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

 
Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai | VIDEO

TVR Cultural a transmis, în 18 mai, în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui compozitor italian, în ...

Actorul Pavel Bartoș, la „Interviurile TVR Cultural”: E bine să ai emoții, asta te face uman, nu ești robot | VIDEO

La „Interviurile TVR Cultural” din 18 mai, jurnalista Ioana Pavel l-a avut ca invitat pe actorul Pavel Bartoș.

Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

Invitatul Ileanei Ploscaru Panait la „Biografii necesare” a fost pictorul Constantin Flondor, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a ...

 

#TVRedu