loader
Foto

Galerie foto

La „Istorii de bun gust”, despre pâine în toate formele ei | VIDEO

Camelia Moise, realizatoarea emisiunii de antropologie culinară „Istorii de bun gust”, difuzată pe TVR 2, ne-a invitat joi, 9 noiembrie, de la ora 21:00, să descoperim semnificațiile pâinii în rețete culinare inedite şi istorii spectaculoase.

 

„Pâinea noastră cea de toate zilele”, aşa cum o ştim din rugăciunea „Tatăl Nostru”, hrăneşte oamenii de pe tot Globul, indiferent de cultura din care fac parte. Considerată de-a lungul timpului a fi unul dintre cele mai populare alimente, omenirea consumă zilnic echivalentul a peste 9 milioane de pâini mari.

​Din cele mai vechi timpuri, pâinea poartă cu sine roluri esenţiale în ritualurile religioase. Iar bobul de grâu, ingredientul din care pâinea creşte şi se desăvârşeşte, se regăseşte în cele mai multe mitologii. Grâul ne însoţeşte în toate ritualurile de trecere: la naştere, se pune în prima scăldătoare a bebeluşului. La nuntă, se aruncă boabe de grâu asupra tinerilor căsătoriţi, în semn de belşug, iar la înmormântare, din grâu se face coliva.

(w882)

Pentru Dieter Gheorghiu, „pâinea este un organism viu, care creşte, se dezvoltă şi, în cuptor, se desăvârşeşte”. Nu întâmăplător, pâinea a însemnat o răsturnare majoră în viaţa sa, când a părăsit audiovizualul românesc pentru a face pâine. Lucrase în cele mai mari televiziuni, dar a preferat să renunţe la operatorie pentru a deveni antreprenor în Câmpulung Muscel, oraşul său natal. „Am cumpărat cuptoare de copt din Germania, unde am făcut şi cursuri de brutar. De ce pâine? Pentru că e trupul Domnului şi cred că toţi paşii pe care îi faci în viaţă cu credinţă şi atitudine te aduc unde trebuie. Cred că am îndeplinit toate aceste condiţii, ca să mă apuc să fac pâine. Nu e uşor, nu e un bussines din care faci bani”, spune bărbatul, care înainte de a pune aluatul la dospit îi face semnul crucii.

(w882)

Antropologia culinară vorbeşte despre hrană ca despre o poveste. Ceea ce mâncăm este mai mult decât o sursă de energie pentru supravieţuire fizică, iar prin împărtășirea experiențelor culinare se deschid drumuri spre cunoaștere și cultură. Joi, 9 noiembrie, de la ora 21:00, „Istorii de bun gust”a adus şi un omagiu dascălului.

Cea de-a doua invitată a fost profesoara de antropologie culinară, Anda Becuţ Marinescu, director al Serviciului de Cercetare al INCFC şi profesor asociat al Universităţii Bucureşti, Departamentul de Sociologie şi Asistenţă Socială. Cursurile sale au ajutat la naşterea formatului emisiunii „Istorii de bun gust”, de la TVR 2 . Invitata realizatoarei Camelia Moise a dezvăluit povestea din spatele celebrilor covrigi musceleni.

(w882)

 
Românul care a contribuit la descoperirea mileniului, în colecţia „Români universali”, la TVR 1 | VIDEO

Pe 20 şi 27 mai, Cristian Tabără ni-l prezintă pe profesorul şi cercetătorul Sorin Istrail, coordonatorul echipei care a lucrat la întoc­mi­rea ...

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00, TVR Cultural transmite în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui ...

Filosoful Mircea Dumitru și medicul neurolog Constantin Popa, la „Dialoguri academice”, în 19 mai, la TVR Cultural

TVR Cultural difuzează duminică, 19 mai, de la ora 22.40, dialogul filosofului Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române, cu medicul ...

 

#TVRedu