Pentru Bogdan Fottescu, invitatul Cameliei Moise în ediția de joi, 11 aprilie, de la ora 21:00, la TVR 2, acasă înseamnă un loc încărcat de istorie.
Când spunem acasă, gândul ne poartă spre locul plin de căldură și iubire în care am crescut și unde ne-am țesut amintiri alături de oamenii dragi din familie. Pentru Bogdan Fottescu, invitatul Cameliei Moise în ediția de joi, 11 aprilie, de la ora 21:00, la TVR 2, acasă înseamnă un loc încărcat de istorie. În noua ediție a „Istoriilor de bun gust” am pornit spre Conacul interbelic „Beau Sejour”, din Teslui, județul Dolj, nume unic, cu un „J” întors. Construit de Ioan T. Brătășanu la începutul secolului XX, conacul este atât un reper pentru arhitectura românească, cât și martor la saga uneia dintre cele mai ilustre familii românești: Familia Sturdza, cu o genealogie de la anul 1495.
Despre povestea familiei sale, care se împletește strâns cu istoria, a vorbit Bogdan Fottescu, nepot al marii actrițe Lucia Studza Bulandra. Cu ajutorul amintirilor, documentelor, a pozelor, dar și a însemnărilor rămase mărturie de la o generație la alta în cărți de rugăciuni s-au recreat momente importante din perioadă interbelică.
Istoria familiei ne poartă și spre momentul instaurării regimului comunist şi influenţa pe care a avut-o în viața familiei Brătăşanu. Bogdan Fottescu spune că, după război, bunicul său, fost ofiţer de cavalerie, a pierdut pensia de militar, pe motiv că deținea o moşie. După naționalizare, a pierdut şi moşia. Din ofiţer de mare stat major al Amatei Române, bărbatul a ajuns săpător de şanţuri cu târnăcopul.
Bunica sa, Florica Sturza, nepoata lui Ioan Toma Brătăşanu și moştenitoare a Luciei Sturza Bulandra, a urmat Facultatea de Farmacie, iar profesia sa a fost cea care a salvat familia la venirea regimului comunist. După naționalizare, Florica Sturza a pierdut farmacia pe care o avea în Lugoj, dar a avut șansa să lucreze ca farmacist în spital și să își ajute familia cu un salariu mai bun.
Preparatul culinar al ediției, cu un parfum nostalgic de istorie, este „Tortul cu blat de pandișpan”, asezonat din belșug cu nuci și stafide, după reţeta bunicii Florica Fottescu. Tortul era un desert frecvent al familiei în fiecare de sfârșit de săptâmână. După cum amintește Bogdan Fottescu, invitatul ediției „Istoriilor de bun gust”, desertul are și o conotaţie specială: „Pentru mine reprezintă acasă, dulce, bun și copilărie!”.