loader
Foto

La CULT@rt - despre marii cântăreţi de operă români

Luni, 10 decembrie, de la ora 22.00, la TVR 3, într-o ediţie în care Marius Constantinescu stă de vorbă, pe acest subiect, cu dirijorul Răsvan Cernat.

 

Luni, 10 decembrie, la TVR 3 vă aşteaptă poate cea mai frumoasă ediţie din acest sezon a emisiunii CULT@rt, pentru că unul vorbim despre o sută de ani de mari cântăreţi de operă români.

De la Stella Roman, la Florica Cristoforeanu, de la Lucia Bercescu la Emil Marinescu şi George Niculescu Bassu sau Dimitrie Onofrei, primele decenii ale secolului XX au confirmat drumul deschis pentru soliştii români de legendarele Haricleea Darclee şi Elena Teodorini. Au încântat generaţii de melomani: Petre Ştefănescu Goanga, Nicolae Herlea, Arta Florescu, Elena Cernei, David Ohanesian, Ludovic Spiess, Virginia Zeani. Anii ‘70 şi ‘80 sunt dominaţi de Viorica Cortez şi Ileana Cotrubaş.

Le stau alături Maria Slătinaru Nistor, Marina Krilovici, Eugenia Moldoveanu, cele care vor preda stafeta, în ultimele decade, lui Nelly Miricioiu, Leontinei Văduva, lui Alexandru Agache, Ruxandrei Donose sau Angelei Gheorghiu – aşadar nu pierdeţi un subiect extraordinar pe care Marius Constantinescu îl va dezbate împreună cu dirijorul Răsvan Cernat.

(oar_w460)

Cea de-a doua invitată a ediţiei este Irina Wagner, un antreprenor care jonglează cu delicateze printre ornamentele şi podoabele de porţelan. Alb smălţuit, cu linii albastre, negre, aur, argint şi pietre pretioase  - toate acestea scriu poveşti care ne înfrumuseţează pe fiecare dintre noi, casa şi viaţa.

(oar_w460)

Luni, Ion Mihai, de la TVR Craiova ne propune să intrăm în lumea teatrului de păpuşi călăuziţi fiind de Adriana Teodorescu, fondatoarea primului muzeul al păpuşilor de teatru din România şi iniţiatoarea unui festival stradal de teatru de păpuşi.

Andreea Ştiliuc de la TVR Iaşi a descoperit Paradisul din Provenţa, tărâmul magic – aşa cum îl descrie Matei Vişniec, cel mai jucat dramaturg român. Prin ochii lui vom descoperi luni, la CULT@rt, regiunea mirifică despre care legenda spune că atunci când Dumnezeu a creat Pământul, munţii, apele - şi apoi i-a rămas un pic din toate acestea, le-a reunit în acest ţinut minunat: Provenţa.

Violeta Teban a descoperit pe o stradă încărcată de istorie din Târgu Mureş, o cafenea cu aer scandinav, luminoasă, cochetă, cu o atmosferă intimă şi prietenoasă. Este vorba despre spaţiul de design minimalist conceput de arhitectul Ştefan Păvăluţă care, în acest an, a fost inclus pe lista celor mai bune proiecte de design interior a  Bienalei Naţionale de Arhitectură din România.

Vasile Hotea-Fernezan de la TVR Cluj continuă şi astăzi seria interviurilor cu Mircea Cărtărescu, cel mai vândut autor român. În interviul acestei ediţii Mircea Cărtărescu vorbeşte despre postmodernism, valori, mentalităţi, surse de inspiraţie în creaţia artistică şi despre fericirea ca împlinire literară.

La finalul ediţiei, jurnalista Alice Săceanu ne invită să răsfoim pagini valoroase de istorie naţională pentru a ne reaminti de Sfatul Ţării, rămas în istoria României drept primul Parlament român care a promulgat, în  martie 1918, unirea Basarabiei cu România – iar exemplul a fost, mai apoi, urmat de Ardeal, Crişana, Banat, Bucovina şi Maramureş.

 

 

 
Soprana Aida Pascu, la „Interviurile TVR Cultural”: Muzica a fost dintodeauna parte din viața mea

Soprana Aida Pascu răspunde întrebărilor Ioanei Pavel, la „Interviurile TVR Cultural”, sâmbătă, 25 mai, de la 22.30.

„Dialoguri academice”, între filosoful Mircea Dumitru şi matematicianul Dan Timotin, în 26 mai, la TVR Cultural

TVR Cultural le propune telespectatorilor duminică, 26 mai, de la ora 22.55, la „Dialoguri academice”, discuția filosofului Mircea Dumitru, ...

„Pastila de artă”. Ștefan Pelmuș:  Aș vrea să reușesc, prin intermediul picturii mele, să nu-mi mai fie frică de moarte

Între 20 și 26 mai, la TVR Cultural, Ileana Ploscaru Panait le propune telespectatorilor TVR Cultural să descopere portretele pictorițelor Yvonne ...

 

#TVRedu