Joi, 22 noiembrie şi vineri, 23 noiembrie, de la ora 22.00, la TVR 3 - cu Marius Constantinescu.
Joi, 22 noiembrie, la Marius Constantinescu discută despre Unirea de la 1918 despre domnia Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria cu istoricul Filip Lucian Iorga, primul invitat al ediţiei. Aşa cum v-aţi obişnuit, pentru a marca aniversarea Centenarului,echipa CULT@rt vă oferă în fiecare ediţie, la “ROMÂNIA 100”, cele mai neaşteptate informaţii despre cum a evoluat ţara şi societatea noastră în acest secol.
Cel de-al doilea invitat de joi este pianista Alina Pavalache, directoarea artistică a unui eveniment care, de cinci ani, a devenit o constantă: Festivalul ÎNTÂLNIRILE MUZICALE INTERNAŢIONALE GEORGE ENESCU, dublat de concursul de canto care poartă numele celui mai mare muzician român.
Tot în ediţia de joi, jurnaliştii de la studiourile teritoriale ale TVR din întreaga ţară aduc cele mai interesante ştiri:
Astfel , Ionel Lespuc, de la TVR Cluj ne propune un reportaj despre studiul antropologic de acum 90 de ani realizat de specialiştii austrieci la Teremia Mare, în Banat – aflat în custodia Muzeului de Istorie Naturala din Viena – şi care, în premieră, a fost expus la Biblioteca centrala universitara Lucian Blaga din Cluj.
Vasile Hotea-Fernezan, de la TVR Cluj ne invită la Fabrica de pensule din Cluj Napoca unde artistul francez Julien Daillere a susţinut, în acest spaţiu neconvenţional un spectacol inedit bazat pe celebra baladă Mioriţa.
Reportajul semnat de Petronela Moraru, de la TVR Tg Mureş ne prezintă volumul colectiv “Vin ruşii!” care aduce cinci perspective asupra unei vecinătăţi primejdioase şi a relaţiei dintre România şi Rusia de-a lungul timpului. Volumul cuprinde texte de Vitalie Ciobanu, Sabina Fati, Valentin Naumescu, Ioan Stanomir şi Marian Voicu.
Nu în ultimul rând, Andreea Stiliuc, de la TVR Iaşi ne invită să păşim în universul profesioniştilor nevăzuţi din domeniul cultural: traducători, reprezentanţi ai editurilor, organizatori de festivaluri, critici literari, manageri şi jurnalişti – oameni care, adesea, dau „sarea şi piperul” unui volum de succes. Iar pentru un traducător străin, întâlnirea cu semnatarul volumului la care lucrează poate fi un moment de mare emoţie.
Vineri, 23 noiembrie, încheiem săptămâna la CULT@rt, alături de trei invitaţi speciali: soprana silvia Voinea, artistul vizual Ştefana Mărmureanu şi curatorul Ariadna Ponta
Dintre restul subiectelor ultimei ediţii din această săptămână, amintim:
Reportajul realizat d e Raluca Aftene, de la TVR Iaşi, despre arhitecta Ioana Grigorescu - de care se leagă istoria recentă a mânăstirilor din nordul României: Suceviţa, Dragomirna, Putna, Slatina sau Humor.
Colega noastră Petronela Moraru, de la TVR Tg. Mureş, ne prezintă un volum care trage un serios semnal de alarmă asupra stilului de viaţă nesănătos pe care, din ce în ce mai mulţi dintre noi l-au adoptat. Este vorba despre cartea “Medicină, nutriţie, bună dispoziţie” – semnată de medicul specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice, Simona Tivadar.
De la TVR Craiova, jurnalista Anca Ţoghe ne invită la “RetroElectro” - un nou spectacol din repertoriul Teatrului Naţional Marin Sorescu din Craiova - un proiect de Artă Activă construit de regizorul Bogdan Georgescu.
Şi ca la fiecare final de săptămână, Cristi I. Popescu ne face o trecere în revistă a celor mai interesante filme, premiere şi filmele de box-office ale momentului.