Sâmbătă, 12 aprilie, de la ora 18.50, la TVR 1, plecăm pe Drumul Ceaiului, prin bazinul fluviului Amur şi ajungem până în Toscana. În ce constă punctual aventura, aflaţi dintr-o nouă ediţie “Teleenciclopedia”.
Iată ce cuprinde sumarul din această sâmbătă:
- DRUMUL CEAIULUI
Din vremuri străvechi, cărăuşii chinezi transportă ceai până în Tibet, obţinând în schimb cai iuţi şi robuşti.
- CONEXIUNI ETOLOGICE
Etologii consideră porcii cei mai inteligenţi dintre toate animalele domestice. Însă, de-a lungul istoriei, creştinii i-au demonizat –,,simplu vicleşug”, bârfeau alţii, ca să-i poată ,,sacrifica”, fără mustrări de cuget!
- COMORI TOSCANE
În cealaltă parte a Florenței, se înalţă biserica Santa Maria Novella, zidită în piața cu același nume, de călugării dominicani, începând din 1246, pe fundația unei bazílici din veacul al IX-lea. Plătită de bogata familie Ruccellai, fațada – cu elegante motive geometrice, în marmură albă și verde – a fost terminată, între anii 1458 și 1470, de Léon Battista Alberti – reprezentant de seamă al umanismului renascentist.
- BAZINUL FLUVIULUI AMUR
Etnicii care, în Rusia, se auto-denumesc nanai (adică, „nativi”), iar, în China, hezhen (în dialectul lor, „oameni din est”) au fost menţionaţi prima oară, în 1709, de iezuiţii francezi – care le remarcau, cităm: „hainele şi încălţămintea făcute din … pieile unor peşti ce cântăresc peste 50 de kilograme”.
Redactor OANA HAŞEGAN
Emisiune de: CORNELIA RĂDULESCU