loader
Foto

Galerie foto

„Exclusiv în România”: O poveste de iubire salvează un adevărat patrimoniu

Un italian, director de creaţie, ne arată ce a reuşit să facă până acum în România pentru a salva case tradiţionale de la distrugere. Îi ţine isonul cunoscutul realizator tv britanic, Charlie Ottley, la „Exclusiv în România”, în 5 decembrie, ora 17.31. | VIDEO

 

Noua ediţie „Exclusiv în România” de la TVR 1 ne spune povestea lui Jorg Riommi, un expat originar din Italia care a venit în România ca director de creaţie la o cunoscută agenţie de publicitate şi care s-a căsătorit cu Raluca, o bucovineancă get-beget.

(w882)

Prima dată am ajuns în România în aprilie 2007, câteva luni după ce a intrat în UE, iar prima dată în Bucovina, în 2008. Cu mama mea, la mănăstiri, venise din Italia în vizită. Dar pe atunci nu o ştiam pe Raluca, pe Raluca am cunoscut-0 în 2011. În 2008, eu şi mama ne-am cazat în Gura Humorului. După 5 ani, acolo m-am căsătorit", povesteşte Jorg Riommi.

„Noi avem o vorbă: când toată lumea zig, noi zag, cam aşa ne place să facem, pentru că ne menţinem caracterul personal şi încercăm să nu ne luăm după alţii, evităm efectul ală de turmă. Încercăm să facem ce ne place nouă şi ce considerăm noi de cuviinţă că e bun de făcut atunci. Şi această idee, cu casuţele, a venit de la Jorg, pentru că am avut un vecin care a spus că are nişte lemn de foc!!", completează povestea soţia lui, Raluca.

Vecinul i-a arătat lui Jorg prima casuţă, cea albă. Şi l-a întrebat: „nu vrei lemn de foc? Eu trebuie s-o tai, vreau alta mai mare!".

„O demola şi o tăia de foc... eu am zis: nu poţi să faci aşa ceva! Eu sunt italian, jumate italian. jumate neamţ, dar crescut în Italia. Şi toate oraşele din Italia sunt făcute de pietră, 500 de ani... Noi păstrăm trecutul, e mai greu cu lemn, că e perisabil, dar aşa suntem obişnuiţi noi. Nu demolăm prea uşor. Şi când am văzut căsuţa asta, care era aici, în Vama, mi-am zis: hai să luăm lemn de foc, dar să nu o folosim ca lemn de foc. Să vorbim cu cineva, o demontăm şi o construim sus pe deal", poveşteşte Jorg.

(w882)

(w882)

În urmă cu câţiva ani, cei doi s-au implicat într-un proiect care părea sortit eşecului: salvarea caselor tradiţionale de la distrugere. Au cumpărat câteva case de lemn cu arhitectură bucovineană, le-au restaurat şi apoi le-au urcat sus pe munte, deasupra localităţii Vama.

Cum au reuşit să salveze de la distrugere un adevărat patrimoniu vedem duminică, 5 decembrie, de la ora 17.31, la TVR 1.

(w882)

Tot duminică, alături de Jorg, avem întâlnire şi cu Charlie Ottley, cunoscutul realizator tv îndrăgostit de România şi care mereu vorbeşte despre frumuseţile României şi cât de important este să avem grijă de ţara noastră. La „Exclusiv în România, el ne explică încă o dată de ce este important pentru noi, pentru români, să salvăm aceste case tradiţionale, care aproape au dispărut din peisajul montan al Bucovinei.

(w882)

(w882)

Şi cum ne aflăm în Bucovina, echipa emisiunii îl provoacă pe italianul Jorg la o pizza bucovineană cu un ingredient surpriză. Ce ingredient neaşteptat folosesc şi ce alte surprize ne-au pregătit Cristian Tabără şi echipa sa vom afla în emisiunea „Exclusiv în România”, duminică, 5 decembrie, de la ora 17.00, la TVR 1.

(w882)
Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean

 
Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

publicat: luni, 17 iunie 2024

Sâmbătă, 22 iunie, de la ora 9.00, la TVR3 avem posibilitatea să ascultăm un dialog despre rolul și eficiența comunicării în lumea de astăzi, ...

Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: luni, 17 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00, aţi putut revedea o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

„Cireşarii” dau semnalul vacanței: Cavalerii florii de cireș vin dimineața la TVR3

La TVR3 de luni, 24 iunie, până vineri, 5 iulie, puteți pleca în drumeții de la ora 10.00, de luni până vineri, împreună cu protagoniștii ...

 

#TVRedu