În săptămâna 20-26 aprilie, echipa emisiunii “E vremea ta!” continuă să aducă zilnic, pe YouTube și tvr.ro, informații proaspete despre starea vremii.
Sâmbătă, 25 aprilie
Până în această seară, la ora 23, rămâne în vigoare codul galben de vânt puternic, emis de ANM. Vremea se răcește, de mâine, în jumătatea de nord a țării. În jumătatea de sud, temperaturile se mențin plăcute. Apar unele înnorări pe timpul zilei, în nord-est și la munte, unde va ploua și, spre seară, și în regiunile sud-estice sunt anunțate ploi slabe, cu totul izolat. Vântul va prezenta ușoare intensificări în zonele estice și la munte. Temperaturile maxime vor tinde mâine spre 24 de grade celsius. În București, urmează o noapte liniștită, cu cer variabil. Spre dimineață vor fi spre 8 -10 grade. Ziua de mâine anunță vreme bună, soare, nori strict decorativi. Către seară, norii se înmulțesc, însă nu va ploua. În aer vor fi 23 de grade.
Vineri, 24 aprilie, ANM a emis o atenționare de cod galben valabilă de sâmbătă, 25 aprilie, ora 10:00 până seara, la orele 23:00. În acest interval vântul va bate cu viteze de 55-65 km/h și temporar 70-85 km/h, trecător cu aspect de vijelie, în Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și în zona costieră a Dobrogei, iar spre seară și la începutul nopții de sâmbătă spre duminică, și în jumătatea nordică a Moldovei. În zona montană înaltă, vântul va sufla tare, cu rafale ce vor depăși 80- 100 km/h. În restul teritoriului, vremea va fi caldă.
În următoarele zile, temperaturile vor crește, putând atinge chiar 27 - 28 de grade în sudul țării. Date complete despre evoluția vremii în săptămâna următoare găsiți în interviul realizat de Andrei Bărbulescu cu meteorologul Mihai Huștiu, pentru emisiunea online "E vremea ta!"
Pe plan internațional, pe 23 aprilie este celebrată Ziua Limbii Engleze. La noi în țară, însă, îi sărbătorim pe toți cei ce au fost botezați cu numele Purtătorului de Biruință, Sf. Gheorghe. Peste 900 de mii de români își sărbătoresc astăzi onomastica, așa că le spunem și noi ,,La mulți ani!”
V-am invitat să aflați cât de gravă este seceta din România în acest moment, apoi am văzut cum tinerii găsesc soluții pentru susținerea producătorilor români și, bineînțeles, nu au lipsit nici informațiile importante despre vreme.
În fiecare an, pe 23 aprilie, UNESCO organizează Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Prima manifestare de acest fel a avut loc în anul 1995.
Această zi marchează și trecerea în neființă a doi giganți ai literaturii universale: William Shakespeare și Miguel de Cervantes. Cel mai mare scriitor al literaturii engleze, Shakespeare este cunoscut mai ales pentru dramaturgia stralucită și pentru cele 154 de sonete ale sale. Însă acesta a scris și poezii atât de apreciate, încât au fost traduse în aproape toate limbile vorbite pe pământ. La rândul sau, romancierul, poetul si dramaturgul Miguel de Cervantes este considerat simbolul literaturii spaniole. Creatorul celebrului Don Quijote de la Mancha a fost supranumit ,,Principele ingeniozității”. De asemenea, începand din anul 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului, celebrată și în Republica Moldova din anul 2010.
Exact acum 58 de ani se încheia abuzivul proces de colectivizare a agriculturii în România. Din anumite puncte de vedere, nici astăzi agricultura românească nu trece prin cele mai prielnice momente: pe de o parte se luptă cu seceta, pe de alta, cu pandemia. Colega mea, Mirela Goldic, a stat de vorbă cu academicianul Valeriu Tabără despre aceste probleme și puteți să îl urmăriți în emisiunea noastră online de pe youtube.
În această ediție ați aflat și despre inițiativa a doi studenți de la Universitatea Politehnică din București. Andrei Ilie si Mihail Feraru au subscris îndemnului care circulă în social media: acela de a susține economia românească prin achiziționarea de diverse produse de la producătorii români.
Vremea se încălzește în următoarele zile, iar de sâmbătă devine ușor instabilă. În București, maximele vor urca, în general până la 21- 23 de grade sâmbătă, iar minimele se vor situa în jurul valorii de 7,8 grade.
Iată câteva dintre subiectele ediției de miercuri, 22 aprilie:
Astăzi este Ziua Pământului - care a fost celebrată în 1970 de aproximativ 20 de milioane de americani, iar după 2 decenii, de peste 200 milioane de oameni.
În contextul pandemiei de coronavirus, serviciul forestier din Islanda recomandă persoanelor care suferă din cauza izolării și a lipsei contactului cu alți oameni să îmbrățișeze un copac. Silvoterapia (tratamentul diferitelor boli cu ajutorul pădurii) este o practică terapeutică străveche. Medicii antici recomandau bolnavilor suferinzi de plămâni plimbările prin pădure sau chiar să locuiască în interiorul acesteia.
Și dacă tot am vorbit de Ziua Pământului și de epidemie am văzut cum afectează izolarea viața de cuplu. Avem la dispoziție săptămânal 168 de ore în care mâncăm, dormim, muncim, ne ocupăm de gospodărie, citim….și lista poate continua… Experții au spus că alocam prea puțin timp reconectării noastre cu partenerul în toată agitația cotidiană. Dar de ceva timp viața noastră s-a schimbat radical. Cum ne afectează izolarea și ce efect are asupra vieții de cuplu?, ne-a spus psihologul Monica Dinulescu.
Cât despre vreme, aceasta continuă să se încălzească în întreaga țară. De vineri chiar, temperaturile vor crește peste normalul perioadei, iar sâmbătă va deveni instabilă.
Marți, 21 aprilie
În aceste zile, telescopul spațial Hubble împlinește 30 de ani și pentru a sărbători această aniversare importantă, NASA oferă spectatorilor din întreaga lume posibilitatea de a afla ce a văzut telescopul de ziua lor. De când a fost lansat în spațiu, pe 24 aprilie 1990, a făcut până acum peste 1,4 milioane de observații, fie că vorbim despre stele, planete sau galaxiile din Univers. Hubble este considerat cel mai semnificativ progres în astronomie de la Galilei până astăzi.
Anul 2020 a început cu cel mai cald ianuarie din istoria înregistrărilor meteo, al doilea cel mai cald februarie, iar luna martie a fost a doua cea mai caldă lună martie. Ce spun specialiștii despre evoluția climei în acest an, aflăm de la Roxana Bojariu, climatolog ANM.
Mâine, 22 aprilie, este Ziua Pământului, sărbătorită în acest an pentru a 50-a oară, dar pentru prima dată nu pe stradă, ci acasă, din cauza pandemiei de coronavirus. „Am ajuns până aici pentru a explora Luna, și cel mai important lucru pe care l-am descoperit este Pământul” spunea William Anders, astronaut în cadrul misiunii Apollo 8, cel care a surprins în 1968 o superbă imagine a Terrei.
Luni, 20 aprilie
Testele la noul Sistem informațional integrat de urmărire a maselor lemnoase, numit SUMAL, vor demara la sfârşitul lunii aprilie.
În acest moment, unele module ale sistemului au fost deja finalizate, a anunțat Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Lacul Sărat, îndulcit? Lacul Sărat din staţiunea cu acelaşi nume, cunoscută în întreaga lume, se confruntă iar cu fenomenul de secetă, având în vedere că în ultimele şase luni a plouat foarte puţin, motiv pentru care se ia în calcul alimentarea lui cu apă dulce din Dunăre.
Operaţiunile pentru stingerea incendiilor de pădure, care fac ravagii de două săptămâni în zona de excluziune contaminată radioactiv Cernobîl, s-au intensificat în weekend, în timp ce capitala ucraineană Kiev este acoperită de un smog dens. Deși autoritățile anunțaseră stingerea focului, cel puţin şase incendii mai fumegau încă în regiune, potrivit unor hărţi publicate de Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă al Ucrainei.
Vremea s-a răcit luni, temperaturile coborând până spre o valoare medie de 16 grade. Dar de miercuri, 22 aprilie, vremea se încălzește din nou, iar la sfârșitul săptămânii vom avea 23-24 de grade Celsius.
***
Echipa emisiunii: Camelia Boștină și Raluca Brumariu (producători), realizatori: Laurențiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Băniță, Mirela Goldic, Andrei Bărbulescu, Cătălin Heson; prezentatori: Cristina Soare și Andrei Bărbulescu.