loader
Foto

Dunărea, fluviul-regină la Teleenciclopedia

Vă invităm să răsfoim file noi ale Teleenciclopediei, cu documentare despre artă, natură, tehnică şi istorie sâmbătă, 24 februarie, ora 18:50 şi în reluare duminică, 25 februarie, ora 07:00 la TVR 1 şi TVR+.

 

SUBIECTUL 1 : DOAMNA ȘI UNICORNUL (ep.3/3) (Premieră)

Cele șase tapițerii alegorice Doamna și Unicornul, țesute în secolul al XV-lea și rămase anonime, invită la reflecție, trezind bucuria de a participa la o enigmatică ceremonie medievală.

(w882)

SUBIECTUL 2 : DUNĂREA. FLUVIUL-REGINĂ (ep.7/9) (Premieră)

Primele rafale de vânt îngheţat dinspre Siberia aduc pe malurile Dunării: cocori (Grus Grus), tritoni cu creastă dobrogeni (Triturus dobrogicus) și gâște de vară (Anser, Anser);  mii  de cormorani pitici se adună la culcuşurile sigure, din copacii situaţi în plin centrul capitalei sârbe; în perioada iernilor grele, cursul inferior al Dunării (în Serbia, Bulgaria şi România) poate rămâne captiv într-o platoşă de gheață, așa cum s-a întâmplat în anul 2012.

SUBIECTUL 3:   DESPRE JUCĂRII. SKATEBOARD-UL (ep.7) (Premieră)

Puțini știu că deja banalul skateboard are mai puțin de un secol de existență ! Popularitatea sa a explodat în anul 1976, când tânărul american Alan Gelfand a executat prima săritură acrobatică, numită simplu „Ollie”.

(w882)

SUBIECTUL  4:  MOLUȘTELE (ep.3/5) (Premieră)

Continuăm să explorăm lumea celor mai inteligente dintre moluște: sepiile și caracatițele. Pentru a vâna și a supraviețui, extraordinarele cefalopode recurg la tot felul de tactici: își pot schimba „convenabil” culoarea și textura pielii, apelând la încă o armă defensivă, cu efect vizual și chimic: norul de cerneală.

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 
Buna-creștere și nota de plată: Cultura bacșișului în lume

Răsplata în bani pentru un serviciu primit poate fi obligatorie pentru unii, dar jignitoare pentru alții. Fiecare cu tradițiile lui, nimic de ...

Comedia - de la teorie la practică (II). Am înțeles poanta ? | VIDEO

Râdem noi, râdem, dar de unde vine râsul nostru? Oamenii s-au întrebat și au cercetat tema comicului, acest subiect complex și profund uman. ...

Comedia - de la teorie la practică (I) De ce râdem? | VIDEO

De ce râde omul? Cum devin amuzante un cuvânt, o expresie ori o situație? Mecanism de apărare, explozie de detensionare, surpriză, absurd - ...

 

#TVRedu