loader
Foto

"Drumul lui Leşe" cu Alexandru Ilea

Vineri, 14 mai, ora 21.00, la TVR 3, v-ați putut bucura de "zicălile" din fluier ale maramureșanului Alexandru Ilea, care trăiește într-un oraș minier, Baia Mare, dar într-o lume știută numai de el!

 

La Baia Mare, fiecare om a uitat să comunice, să-și împărtășească binele și relele. Alexandru citește, găsește un petic de iarbă și un petic de cer în care să privească semnele anotimpurilor, să caute noaptea luna și ea să-i trimită vești despre lume, să vadă cum merg norii pe cer și cum foșnesc copacii, să vadă ce flori mai răsar dincolo de umbra lor. Trece prin anotimpurile orașului, le respiră, cu dor cu tot, le ia cu el acasă. Se stâmpără zicând din fluier.

(w882) Alexandru

"Zicălile" lui Alexandru sunt ca fierul și aspre ca pământul, neîmpietrite, vii, nemăsurate, cu erori și spontaneități neașteptate. Au suișuri și coborâșuri. Zicerea este în el, se înnoiește. Melodia, este o invenție, o inspirație spontană, liberă, are caracter ornamental.

(w882) Alexandru

El intuiește fără să se bazeze pe indicații, pe tipare, pe canoane. "Zicălile" lui Alexandru vin din străvechime și s-au întipărit în el, au un rafinament emoțional deosebit.

(w882) Alexandru

Drumul lui Leşe este un program în care se îmbină armonios dezbaterea, monologul și actul artistic ancorat în realitatea autohtonă şi universală. Este o emisiune croită în jurul unui personaj carismatic, care debordează de vitalitate şi care reuşeşte să transmită publicului mesaje clare, făcându-l, în acelaşi timp, cu umorul specific, să gândească şi să se redescopere.

(w882) Alexandru

Jurnalist senior: Sandrino Gavriloaia

Producător: Sînziana Miloşoiu

Realizator: Grigore Leşe

 
Rolul procurorului în caz de malpraxis

Rolul procurorului în caz de malpraxis

publicat: luni, 22 iulie 2024

Luni, 22 iulie, de la ora 13:00, Mihaela Olaru v-a propus să revedeți o ediție de colecție ”Oamenii și legea”, la TVR 1.

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu Silviu Lupescu, fondatorul Polirom (ediție din 2016) | VIDEO

Între 22 și 28 iulie, TVR Cultural redifuzează dialogurile dintre Daniela Zeca Buzura și Silviu Lupescu, managerul și fondatorul Polirom (2016), ...

Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

În 28 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, dialogul dintre Ileana Ploscaru ...

 

#TVRedu