Care sunt motivele și condiţiile pentru obţinerea divorţului? Ce acte trebuie ataşate la cererea de divorț? Ce înseamnă în practică anularea căsătoriei? Care sunt efectele juridice ale separării legale? Se poate apela la mijloace alternative extrajudiciare pentru desfacerea căsătoriei? Răspunsul îl revedem în ediţia de joi, 11 iulie a emisiunii "Oamenii şi legea".
De la ora 13:00, la TVR 1, invitatul Mihaelei OLARU este Ştefan MOŢEC, avocat.
Divorţul se poate pronunţa prin acordul soţilor - pe cale judiciară, administrativă sau prin procedură notarială. În lipsa acordului, divorţul se poate pronunţa de către Instanţa de Judecată. Dacă regimul comunităţii de bunuri încetează prin desfacerea căsătoriei, foştii soţi rămân coproprietari în devălmăşie asupra bunurilor comune până la stabilirea cotei-părţi ce revine fiecăruia. Instanţa de tutelă hotărăşte, odată cu pronunţarea divorţului și asupra raporturilor dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori. Ca regulă, după divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor soţi. Instanţa de tutelă stabileşte atât locuinţa copilului minor la părintele cu care locuieşte în mod statornic, părintele separat de copilul având dreptul de a avea legături personale cu acesta, cât și contribuţia fiecărui părinte la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.
Nulitatea căsătoriei intervine ca sancţiune a nerespectării unora dintre cerinţele prevăzute de lege cu privire la încheierea căsătoriei. Căsătoria poate fi declarată nulă numai prin hotărâre judecătorească. Nulitatea produce efecte nu numai pentru viitor, ci şi pentru trecut, căsătoria se consideră ca şi cum nu s-ar fi încheiat.
Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numarul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
.
Ediția a fost difuzată în premieră în 24 aprilie 2024.
***
MODERATOR
av. Mihaela OLARU
JURNALIST TV
Raluca AMZĂR
REALIZATOR
Ileana GAIŢĂ
PRODUCĂTOR
Mihaela GRECU