loader
Foto

Galerie foto

Discuţii Nocturne, despre teatru la TVR

Marina Constantinescu a stat de vorbă cu Victor Ioan Frunză (director de scenă), Adriana Grand (scenograf) şi George Costin (actor) , la ediţia din 3 aprilie, ora 24.00, la TVR 1 şi TVR+ , iar de la 00:40, la TVR HD.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Ediţia din 3 aprilie a emisiunii Nocturne îi aduce împreună pe Victor Ioan Frunză (director de scenă), Adriana Grand (scenograf) şi George Costin (actor). Vineri, la Nocturne, sunteţi invitaţi să urmăriţi, din primele rânduri, un dialog despre modele, ctitorii, teatru, disciplină şi performanţă. Emisiunea poate fi urmărită de la ora 24.00, la TVR 1 şi TVR+, iar de la 00:40, la TVR HD.

Victor Ioan Frunză a avut spectacole pe scene din România, Cehia, Ungaria. La toate proiectele colaborează cu soţia sa, scenografa Adriana Grand. Ea reuşeşte, în vremuri sărace, cu bugete care nu le pot concura pe cele ale unor ţări europene, să se opună clişeelor, întunericului şi limitelor de orice fel.

Cei doi au mizat întotdeauna pe tineri, cărora nu le oferă un drum bătătorit. Actorii din trupa creată de Victor Ioan Frunză au fost încurajaţi să îmbrăţişeze mereu noul, joacă tipologii de personaje dintre cele mai diferite. Regizorul le încearcă potenţialul în diferite zone, fără a-i lăsa să se specializeze pe o anumită tipologie de personaj. Iar acesta nu poate fi decât meritul unui adevărat maestru, profesor şi cunoscător de oameni. Într-un cuvant, „lider". „Rolul pe care îl are regizorul este acela de formator", consideră Victor Ioan Frunză, acest „creator de stări şi nelinişti", după cum îl numeşte Marina Constantinescu.

Adriana Grand este scenograf de teatru, operă, marionete şi televiziune, grafician şi designer publicitar. Este autoarea a peste 100 de scenografii, dintre care: „Steaua fără nume", „Mobilă şi durere", „Furtuna", „Familia Tot" şi curajosul proiect „Îngeri în America" (pe textele lui Tony Kushner), o piesă în două părţi, care se joacă în două zile consecutive (2012, la Teatrul Metropolis). Unul dintre actorii acestui proiect îndrăzneţ este George Costin, desemnat cel mai bun actor în rol principal la Gala Uniter din 2013.

„Piesa Îngeri în America este, în primul rând, despre umanitate", spune actorul la Nocturne.  
„Oamenii de teatru îşi asumă cu greu riscuri, mai ales în Bucureşti. De obicei, preferă să facă spectacole cu o vedetă, două şi să umple astfel sălile”, mai crede George Costin. Stilul franc şi un respect uriaş pentru meserie fac din George Costin o voce puternică şi demnă în această breaslă.

Spectacolele celor trei invitaţi ai Marinei Constantinescu pot fi urmărite la Teatrul Nottara, la Teatrul Metropolis, la Teatrul Mic.

„Teatrul înseamnă să împărtăşeşti bucuria!", crede şi Marina Constantinescu. Bucuria unei discuţii pline de farmec se trăieşte la Nocturne de la TVR 1 şi TVR+ vineri, de la 24.00, iar de la 00:40, la TVR HD.

***

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1.

Din toamna anului 2014, poveştile culturale depănate la Nocturne pot fi urmărite în fiecare vineri noapte, la TVR 1, TVR HD şi TVR+. Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile." Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook - facebook.com/NocturneTVR.

 
„Am trăit în imperiul minciunii.” Poetul Şerban Foarţă încheie seria premierelor „Garantat 100%” din acest sezon | VIDEO

O discuţie despre Arghezi, despre părinţi şi viaţa sub guvernarea comunistă. Cătălin Ştefănescu ne aşteaptă, ca de obicei, duminică, de la ora ...

„Ora Regelui”, cu o incursiune în istoria și în prezentul Armatei, muzicii și evenimentelor regale

Noua ediţie „Ora Regelui”, bogată în evenimente interesante şi pline de culoare, se vede la TVR 1 sâmbătă, 22 iunie, de la ora 14.30.

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

publicat: luni, 17 iunie 2024

Sâmbătă, 22 iunie, de la ora 9.00, la TVR3 avem posibilitatea să ascultăm un dialog despre rolul și eficiența comunicării în lumea de astăzi, ...

 

#TVRedu