loader
Foto

Din Transiordania la Mesa Verde, cu Teleenciclopedia

Sâmbătă, 3 septembrie, la TVR 1 şi pe TVR + aveţi invitaţie pentru ora 18:50 la o nouă ediţie a Teleenciclopediei. Iată sumarul pe care vi l-au pregătit realizatorii pentru acest sfârşit de săptămână:

 

Arta arhitecturii

Răsfoirea albumului universal de arhitectură continuă în ediţia din 3 septembrie a Teleenciclopediei; începând cu secolul al IV-lea, sub domnia lui Constantin cel Mare, arhitectura a fost influențată de răspândirea neîngrădită a religiei creștine.

Noul stil arhitectonic apărut se distingea prin construcţii în formă de cruce şi domuri circulare, specifice forumurilor și marilor bazilici antice romane, unde erau celebrați zeii.

(w882) Teleencicl

Ţara Galilor

Strâmtoarea Menai din Marea Irlandei – ce separă insula Anglesey de ţărmul nordic al Ţării Galilor – deschide în Golful Conway o zonă cu bălţi noroioase, ce ,,îmbie” felurite păsări acvatice. Cele mai mici dintre ele sunt fugacii de ţărm.

(w882) Teleencicl

Transiordania

Transiordania – teritoriul dintre Deşert şi Marea Mediterană – era traversat, încă din vremuri biblice, de Drumul Regilor, ce lega continentele Africa şi Asia, şi două mari focare de civilizaţie: Egiptul şi Mesopotamia. Parcurgem acest spaţiu într-o pagină de geografie de sâmbătă seara.

(w882) Teleencicl

Sanatoriile puilor

În urma unei operaţii de cezariană, maimuţa-păianjen Cassiopee moare, lăsându-l orfan pe Che. Cum la ,,Zoo Touroparc” din Lyon nu există altă femelă din aceeaşi specie, care să îl poată adopta, puiul urmează a fi îngrijit de Charlene Lebreton, unul dintre biologii de la Zoo.

Mesa Verde

Oraşul străvechi Mesa Verde a fost săpat în stâncă în statul american Colorado de un trib posibil înrudit cu toltecii. Mesa Verde este un parc național american, aflat în Patrimoniul UNESCO şi situat în comitatul Montezuma, statul Colorado din SUA. Cuprinde numeroase ruine ale unor locuințe și saturi construite de către anticii Anasazi.

(w882) Teleencicl

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan

O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

 
Istoricul Lucian Boia, la „Mic dejun cu un campion”: Românii nu sunt nici mai frumoşi, nici mai deştepţi decât toţi ceilalţi (ediție din 2015) | VIDEO

TVR Cultural redifuzează, între 20 și 24 mai, dialogurile Danielei Zeca Buzura cu actorul Mircea Albulescu (1934-2016), fosta campioană la ...

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai | VIDEO

TVR Cultural a transmis, în 18 mai, în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui compozitor italian, în ...

Actorul Pavel Bartoș, la „Interviurile TVR Cultural”: E bine să ai emoții, asta te face uman, nu ești robot | VIDEO

La „Interviurile TVR Cultural” din 18 mai, jurnalista Ioana Pavel l-a avut ca invitat pe actorul Pavel Bartoș.

 

#TVRedu