loader
Foto

Din centrul Padovei, ajungem în Timbuktu, la Teleenciclopedia

Sâmbătă, 5 martie, de la ora 18:50,  la Teleenciclopedia ați fost invitați să vă alăturaţi unor expediţii inedite, la TVR 1 și online pe TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Iată sumarul ediţiei din 5 martie:

Capela Scrovegni

În centrul istoric al Padovei - vechi oraş al Italiei - se înălţau, la începutul veacului al XIV-lea, castelul bancherului Enrico Scrovegni şi paraclisul familiei, construite pe locul amfiteatrului roman, denumit Arena.

Palatul a fost demolat în anul 1827 - însă, Capela Scrovegni (sau Capela dell’Arena) s-a păstrat datorită celor 130 de scene pictate în frescă de inovatorul picturii italiene: Giotto di Bondone.

Gertrude Bell

La 24 februarie 1914, Gertrude Margaret Bell a ajuns la Ha’il - reşedinţa Prinţului Rashid. A fost arestată de unchiul acestuia, Ibrahim, care a eliberat-o, apoi, datorită isteţei sclave Turkiyyeh.

Bell s-a întors în Anglia, în luna mai 1914, cu informaţii foarte preţioase pentru oficialii Departamentului de Război al Marii Britanii, care au convocat-o la sediul din Londra. Spioana l-a întâlnit, în secret, pentru ultima oară, pe Charles Doughty Wylie, bărbatul vieţii ei.

La Biroul Britanic de Informații Secrete din Cairo, Gertrude a devenit prima femeie ofiţer politic, din armata Regatului Unit. Cu Bell în culise şi Lawrence al Arabiei în fruntea armatelor, războinicii deșerturilor au învins Turcia.

Charles Doughty Wylie a murit la 26 aprilie 1915, în dezastruoasa Campanie de la Gallipoli, soldată cu 120.000 de morţi, iar Gertrude Margaret Bell s-a sinucis în anul 1926, înghiţind o supradoză de somnifere.

Ecosisteme: Scandinavia

Următoarele şase luni nu vor fi uşoare pentru vieţuitoarele rămase în Peninsula Scandinavă. Animalele mai bine adaptate şi mai viguroase -  urşii, glutonii sau râşii -  vor supravieţui asprei ierni polare. La fel şi vulturul codalb (Haliaetus albicilla) sau corbii (Corvus corax) - păsări foarte inteligente.

Pentru focile cenuşii (Halichoerus grypus), de pe ţărmurile Mării Baltice, a sosit momentul decisiv: femelele vor da naştere puilor.

Dogonii

Lăsăm în urmă meleagurile dogonilor pentru a ne îndrepta spre Timbuktu - vestit centru urban din Mali, fondat în jurul anului 1.100 de tuaregi.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan. O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare. Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

 

 
Buna-creștere și nota de plată: Cultura bacșișului în lume

Răsplata în bani pentru un serviciu primit poate fi obligatorie pentru unii, dar jignitoare pentru alții. Fiecare cu tradițiile lui, nimic de ...

Comedia - de la teorie la practică (II). Am înțeles poanta ? | VIDEO

Râdem noi, râdem, dar de unde vine râsul nostru? Oamenii s-au întrebat și au cercetat tema comicului, acest subiect complex și profund uman. ...

Comedia - de la teorie la practică (I) De ce râdem? | VIDEO

De ce râde omul? Cum devin amuzante un cuvânt, o expresie ori o situație? Mecanism de apărare, explozie de detensionare, surpriză, absurd - ...

 

#TVRedu