loader
Foto

Despre toleranţă şi verticalitate, cu filologul Catrinel Pleşu

Marina Constantinescu ne aduce, pe timp de vară, o colecţie Best Of a dialogurilor realizate de-a lungul anilor la Nocturne. În această vineri, de la 01:15, am revăzut un interviu din 2007 cu scriitoarea şi traducătoarea  Catrinel Pleşu.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+

O apariţie extrem de rară în spaţiul public, Catrinel Pleşu a urmat cursurile liceului german şi a absolvit Facultatea de Engleză; în 1968 câştiga o bursă de studii în Marea Britanie, întorcându-se după trei ani, când se angajează la Institutul „George Călinescu” – secţia Literatură Comparată.  În acelaşi an, în luna noiembrie, Catrinel Maria Petrulian se va mărita cu Andrei Pleşu.

Într-un interviu (intelart.blogspot.ro), ea vorbeşte despre dosarul său de la Securitate, despre care spune c-a fost început în 1968, odată cu plecarea ei în Anglia.  „Îţi dai seama ce minciună a fost asta cu «anii de deschidere»?! Mă urmăreau în troleibuz, când mă duceam la prietene de-ale mamei şi le lăsam bilete în uşă: «dragă tanti Gina, îmi pare rău că nu te-am găsit, te mai caut poimâine...»! M-a apucat o furie teribilă, o liotă de oameni plătiţi pentru ce?! Am mai văzut ceva care m-a indispus teribil şi de-aia îţi spun că este utilă, utilă istoria dosarelor, nu pentru a plăti poliţe sau pentru a umili oameni, dar îţi explică cum funcţionează un sistem”, spunea Catrinel Pleşu.

În 1983, ea a fost dată afară de la Institutul Călinescu, iar Andrei Pleşu a fost „exilat” la Tescani, timp în care Catrinel Pleşu nu l-a putut vizita de cât de două ori. În ciuda acestor experienţe crunte, ea mărturiseşte că nu poate urî pe cineva.

„La ceas de noapte este vremea poveştilor zguduitoare, adevărate, netrucate, din perioada comunismului şi nu numai. Vă invităm să urmăriţi o ediţie Nocturne din anul 2007, cu Marina Constantinescu şi filologul Catrinel Pleşu, despre verticalitate, despre puterea unui NU, despre zbuciumul şi revolta unui om care a învăţat, cu toleranţă şi dragoste, să ierte”, spune Oana Cucuruzeanu, redactorul emisiunii Nocturne.

 
Comedia - de la teorie la practică (I) De ce râdem? | VIDEO

De ce râde omul? Cum devin amuzante un cuvânt, o expresie ori o situație? Mecanism de apărare, explozie de detensionare, surpriză, absurd - ...

Într-un gest de altruism și solidaritate, Moș Nicolae a adus o bucurie deosebită pentru prichindeii din satul Cușmirca, Republica Moldova, prin ...

"ExplozivArt" și dezvoltarea prin teatru | VIDEO

publicat: joi, 05 decembrie 2024

În ultimele luni, elevii din cadrul proiectului ExplozivArt, organizat de Incubator 13, s-au dedicat cu pasiune și entuziasm pregătirii noului ...

 

#TVRedu