loader
Foto

Despre cultul personalității în epoca lui Ceaușescu, la „Intrare liberă” | VIDEO

Pornind de la cărţile de evidenţă personală ale soţilor Ceauşescu, recent publicate de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), la „Intrare liberă”, moderatoarea Mirela Nagâţ şi istoricii Alina Pavelescu, Cristian Vasile și Bogdan Jitea au discutat despre formele cultului personalităţii cuplului dictatorial Nicolae și Elena Ceaușescu.

 

Totodată, Nagâț și cei trei istorici au analizat și formele naționalismului pe care îl promova regimul comunist, dar și modul în care lumea artistică şi literară a închis ochii sau a încurajat aceste manifestări pentru a-şi apăra „​libertatea de creaţie”.

Istoricii invitați la „Intrare liberă” au fost: Alina Pavelescu - directoarea adjunctă a Arhivelor Naţionale, Cristian Vasile - cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga" şi Bogdan Jitea - cercetător la IICCMER.

Producător TVR: Anca Lăzărescu

În 3 aprilie, CNSAS a publicat Cartea de evidență personală a lui Nicolae Ceaușescu, un document cu biografia fostului dictator, așa cum era înregistrată în arhiva Partidului Comunist Român. Cartea de evidență a lui Nicolae Ceaușescu purta numărul 0000001, fiind practic primul astfel de document emis pentru un membru PCR, și a fost întocmită în 1980.

În 4 aprilie, CNSAS a publicat și Carnetul Elenei Ceaușescu, „ucenică la perdele, textilistă, activistă de partid, politehnistă, ingineră, directoare de institut de cercetări, prim viceprim-ministră. Mamă a trei copii”.

 
Soprana Aida Pascu, la „Interviurile TVR Cultural”: Muzica a fost dintodeauna parte din viața mea

Soprana Aida Pascu răspunde întrebărilor Ioanei Pavel, la „Interviurile TVR Cultural”, sâmbătă, 25 mai, de la 22.30.

„Dialoguri academice”, între filosoful Mircea Dumitru şi matematicianul Dan Timotin, în 26 mai, la TVR Cultural

TVR Cultural le propune telespectatorilor duminică, 26 mai, de la ora 22.55, la „Dialoguri academice”, discuția filosofului Mircea Dumitru, ...

„Pastila de artă”. Ștefan Pelmuș:  Aș vrea să reușesc, prin intermediul picturii mele, să nu-mi mai fie frică de moarte

Între 20 și 26 mai, la TVR Cultural, Ileana Ploscaru Panait le propune telespectatorilor TVR Cultural să descopere portretele pictorițelor Yvonne ...

 

#TVRedu