loader
Foto

Galerie foto

Delfinii şi lemnul de Indii, într-o nouă pagină a Teleenciclopediei

Teleenciclopedia a continuat lecțiile de sâmbătă seara despre lume și civilizațiile ei. TVR 1 v-a invitat sâmbătă, 20 iunie, de la ora 18:50, la o nouă ediție a emisiunii pe care ați putut-o urmări online pe TVR +.

 

Ediția este disponibilă online, timp de 7 zile de la data difuzării, pe TVR+

Fie că vreţi să aflaţi lucruri noi, fie că vreţi să vă împrospătaţi amintirile din călătorii ori doar să vă amuzaţi, lecţiile Teleenciclopediei vă oferă răgazul necesar. Iată sumarul noii ediţii:

Comori toscane. Abbazie del Senese

Mergem în Toscana, într-un nou episod. Dintre capodoperele ce înfrumuseţează Abbazzia Monte Oliveto Maggiore – întemeiată în anul 1319, la îndemnul călugărilor benedictini – aparte este strana din lemn, cu sculpturi și intarsii, creată între anii 1502-1505 de Fra Giovanni da Verona. Mulți exegeţi o consideră cea mai izbutită lucrare de acest gen din întreaga Italie.

Lemnul de Indii

Zvelt, cu o ţinută admirabilă, acest arbore, denumit incorect ,,lemn de Indii”, este originar din Venezuala şi insulele Marile Antile. Răspândirea sa geografică, un timp limitată la zona Caraibilor, cuprinde acum toate regiunile tropicale – cu şanse de a cuceri şi alte regiuni.

(w882) Teleencicl

Insula lui Apollo

Este una dintre cele mai mici insule ale Arhipelagului Ciclade, din Marea Egee, dar impresionează prin bogăția și diversitatea vestigiilor pe care le adăposteşte şi care au început să fie scoase la lumină din anul 1873.

Armata delfinilor

Şapte sau opt clanuri de delfini, din Golful Jeffrey, Port Albert și Capul St. Francis, se unesc cu cel din Agulhas Bank pentru călătoria către ,,ospățul cu sardine” de pe Coasta Sălbatică, la peste 1.000 de km depărtare.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan. O emisiune de Cornelia Rădulescu.

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare. Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

 
Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai | VIDEO

TVR Cultural a transmis, în 18 mai, în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui compozitor italian, în ...

Actorul Pavel Bartoș, la „Interviurile TVR Cultural”: E bine să ai emoții, asta te face uman, nu ești robot | VIDEO

La „Interviurile TVR Cultural” din 18 mai, jurnalista Ioana Pavel l-a avut ca invitat pe actorul Pavel Bartoș.

Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

Invitatul Ileanei Ploscaru Panait la „Biografii necesare” a fost pictorul Constantin Flondor, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a ...

 

#TVRedu