loader
Foto

Galerie foto

De 10 ani, la TVR 1. Sezonul 21 „Exclusiv în România”, din 22 octombrie | VIDEO

Povestea observatorului de urşi de la Borzont (Harghita), premiere mondiale din Mica Romă (Blaj), Valea Doftanei şi Brebu, cu tinerii lor pasionaţi de tradiţii populare, viaţa piloţilor SMURD şi a salvamontiştilor din Măgura (Braşov), ugocenii şi oşenii din Sătmar sau tătarii şi turcii tulceni, pe toate şi pe toţi le-am descoperit alături de Cristian Tabără şi echipa sa în noul sezon „Exclusiv în România”. Duminica, de la ora 17.00, la TVR 1.

 

Se împlinesc 10 ani de la difuzarea primei ediţii „Exclusiv în România”, emisiunea prezentată de Cristian Tabără la TVR 1 adunând aproape 250 de episoade, de fapt tot atâtea recomandări calde ale echipei de realizatori pentru a descoperi unicatele, frumuseţile şi oamenii acestei ţări.

Cu noi şi interesante subiecte ne aşteaptă echipa şi în noul sezon, cel cu numărul 21, al emisiunii „Exclusiv în România”. „Aş pomeni, drept momeală pentru prietenii emisiunii, povestea observatorului de urşi de la Borzont (Harghita), unde vizitatorii pot privi urşii de la o jumătate de metru în siguranţă totală.

(w882)

De asemenea, în vârtejul diverselor dispute patriotarde ale multor tabere, o vizită la Centrul Memorial al Grănicerilor Secui din Frumoasa (Harghita) va fi de folos prin abordarea ştiinţifică şi neutră a istoriei”, ne dezvăluie Marin Găbudean, producătorul emisiunii.

(w882)

Cu siguranţă, demnă de atenţia noastră va fi prezentarea în premieră mondială a reconstituirii fidele a armurii de paradă a împăratului Traian, purtată la Roma, la sărbătorirea cuceririi Daciei. „Armura este parte a unei remarcabile expoziţii dedicate campaniei romane de cucerire a Daciei, organizată la Alba Iulia şi care prezintă în detaliu viaţa unui soldat al unei legiuni romane”, ne-a oferit Cristian Tabără mai multe amănunte şi ne-a promis că vom afla de unde vine supranumele de „Mica Romă” dat Blajului, pentru că, „aproape de Alba este Blajul, locul unei alte premiere mondiale: la vremea numirii sale, episcopul greco-catolic Cristian Crişan era cel mai tânar episcop al Bisericii Catolice, iar acum este auxiliarul celui mai vârstnic episcop catolic în viaţă, Preasfinţitul Lucian Mureşan”.

Tot în noul sezon am ajuns pe Valea Doftanei şi la Brebu, unde am fost impresionaţi să cunoaştem o comunitate extrem de activă, cu tineri care se împart eficient între tradiţiile populare şi platformele de socializare, dar şi între şcoală şi pasiunea pentru gastronomie sau dansurile populare. De bună voie şi nesiliţi de nimeni. Tot acolo, echipa a căutat presupusul mormânt al fiicei lui Gingis Han şi Crucea Domnitorului Carol I, ridicată în vremea când regele căuta un loc pentru Castelul Peleş.

Ei fac minuni în vieţile montaniarzilor ghinionişti sau ale celor incoştienţi. Este vorba despre piloţii SMURD şi salvamontiştii de la Măgura (Braşov), a căror viaţă trepidantă am observat-o alături de echipa lui Cristian Tabără. Tot acolo, în Măgura, poveşti neaşteptate despre scriitoarea britanică Arabella McIntyre-Brown, mutată în România din proprie iniţiativă.

„Îi vom căuta şi pe ugocenii şi oşenii din Sătmar, pe tătarii şi turcii tulceni şi pe cei care se ocupă de balaurul dobrogean. Şi încă multe altele.

(w882)

În noul sezon se alătură echipei „Exclusiv în România” două noi jurnaliste: Codruţa Angelescu şi Ilinca Ciobanu, care, prin notele personale în abordările subiectelor, vor completa şi vor împrospăta oferta de până acum a emisiunii.

Observatorul de urşi din Borzont şi alte unicate din centrul României, în primul episod „Exclusiv în România”

Prima ediţie a noului sezon „Exclusiv în România” a început în mijlocul ţării, între Miercurea Ciuc şi Gheorgheni,  mai exact în comuna Frumoasa, din judeţul Harghita. 1000 de ani de istorie militară a secuilor pe teritoriul Transilvaniei sunt puşi în valoare într-un excepţional muzeu bine documentat şi echilibrat din punct de vedere istoric şi al informaţiilor prezentate. Am aflat totul din vizita la Centrul Memorial al Grănicerilor Secui.

(w882)

Am făcut un popas şi pe la Izvoru Mureşului, unde se află o minunată mănăstire ortodoxă cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Comunitatea celor 25 de maici, sub îndrumarea maicii stareţe Miriam Oprea, ţine candela aprinsă, străduindu-se să împletească zilnic, rugăciunea cu ascultarea.

(w882)

(w882)

De la Izvoru Muresului, mai departe, am ajuns la Lazarea, unde se găseşte castelul familiei Lazăr. Sute de ani de istorie concentrată, într-un castel care, astăzi, este din ce în ce mai bine pus în valoare de către moştenitori. Este vorba despre acel loc în care a locuit o perioadă şi principele transilvănean Gabriel Bethlem şi unde s-au ţinut, o vreme, Dietele celor 3 Scaune Secuieşti.

(w882)

Evedent, am gustat şi am aflat reţetele unor bucate tradiţionale secuieşti. De această dată, însă, renunţăm la celebrul gulaş secuiesc în favoarea unui preparat mai puţin cunoscut, dar surprinzător.. într-un han secuiesc din Borzont.

(w882)

Organizat impecabil de Egyed Zsolt şi născut din dorinţa de a ţine urşii departe de comunităţile locuite de oameni, Observatorul de uşi de la Borzont a devenit un punct de atracţie turistică de-a dreptul planetară.

(w882)

(w882)

Turişti din toată lumea vin aici să vadă urşii în mediul lor natural, iar alături de echipa emisiunii am vizitat şi noi Observatorul de uşi de la Borzont. Duminică, 22 octombrie, de la ora 17.00, pe TVR 1, când a început noul sezon „Exclusiv în România”.

 
Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

publicat: luni, 17 iunie 2024

Sâmbătă, 22 iunie, de la ora 9.00, la TVR3 avem posibilitatea să ascultăm un dialog despre rolul și eficiența comunicării în lumea de astăzi, ...

Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: luni, 17 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00, aţi putut revedea o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

„Cireşarii” dau semnalul vacanței: Cavalerii florii de cireș vin dimineața la TVR3

La TVR3 de luni, 24 iunie, până vineri, 5 iulie, puteți pleca în drumeții de la ora 10.00, de luni până vineri, împreună cu protagoniștii ...

 

#TVRedu