loader
Foto

"Dăruim cu bucurie", la Universul Credinței

Duminică, 20 octombrie, urmăriți o nouă ediție a emisiunii „Universul Credinței”, de la ora 7:00, pe TVR1, TVR MOLDOVA, TVR Internațional și online pe TVR+.

 

În prima parte a emisiunii, Andrei Victor Dochia vă prezintă “Jurnalul Universul Credinței”:
  • Voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale au organizat în Insula Mare a Brăilei o campanie de sprijinire a copiilor şi familiilor nevoiaşe, intitulată „Dăruim cu bucurie”.

(w882) daruim

  • Satul românesc nu a murit, cel puțin în inimile noastre. Acest mesaj vine tocmai din Suedia, de la Jonkoping, acolo unde au avut loc evenimente interesante pe această temă.

(w882) suedia

  • Iașiul a fost capitala armoniilor psaltice, vreme de cinci zile. Festivalul internațional de muzică bizantină a adunat crema corurilor și interpreților de pe întreg mapamondul. Un adevărat festin duhovnicesc, un real festival al melosului românesc.

(w882) Armonii

  • Săptămâna trecută, în sala mică a Ateneului, a avut loc lansarea lucrării "Iisus Hristos, iubirea trădată". Autorul, părintele profesor George Remete de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, prezintă o analiză a modului în care religiile monoteiste, diferitele denominațiuni religioase și grupările seculariste se raportează la Domnul Iisus Hristos.
  • Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost sărbătorită și la mănăstirea Dobrești, din Arhiepiscopia Timișoarei, ctitorie din anul 2003 a Preafericitului Părinte Daniel, originar de pe aceste meleaguri. În semn de evlavie şi de preţuire faţă de Sfânta Cuvioasă Parascheva, Părintele Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a oferit în dar la înfiinţarea mănăstirii un veşmânt al sfintei.
  • În fiecare an, la racla cu moaştele Sfintei Parascheva vin sute de mii de credincioşi. Mărturii ale pelerinilor cu binefacerile Sfintei Cuvioase de la Iaşi au fost consemnate în trei volume apărute la editura Doxologia a Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.
  • Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost sărbătorită la Iași, dar și la București. Trei dintre parohiile bucureștene care îi poartă hramul: Biserica Doamna Oltea, Biserica Dobroteasa și Biserica Batiștei au fost neîncăpătoare, iar duhul bucuriei celor prezenți s-a simțit pretutindeni.

(w882) Pupat m

  • Satul românesc a fost tema principală a celei de a 9-a ediții a Festivalului “Din dragoste pentru Frumos”, desfășurat la Paris. În contextul împlinirii a 70 de ani de la înființarea Eparhiei Europei occidentale și Meridionale, manifestarea de cultură, artă și teologie a fost onorată de mai multe personalități din țară și din afara granițelor printre care: Principesa Margareta, custodele Coroanei, Excelența Sa Luca Niculescu, Ambasadorul României la Paris, Excelenta Sa Adrian Cioroianu, Ambasadorul României la UNESCO ș.a

(w882) Paris

“Presarea presei” - în fiecare săptămână, via Skype, Părintele Eugen Tănăsescu ne propune o scurtă revistă a presei religioase.
“Semnele vremii” -Părintele Radu Preda va tâlcui cele 9 Fericiri, alături de colegul nostru Răzvan Bucuroiu.
La rubrica "Sărbătorile săpămânii”, jurnalistul Silviu Andrei Vlădăreanu va vorbi despre cele mai importante repere ale calendarului ortodox din această săptămână.
“Editorialul săptămânii” - Prin Skype, jurnalistul Răzvan Bucuroiu ne prezintă un punct de vedere asupra celor mai importante evenimente ale vieții duhovnicești, dar și ale realității ecleziale ale momentului.

Partea a doua a emisiunii începe la ora 8.00.
  • Reportaj - Mănăstirea Sfântul Ioan Casian – scară către Cer
    În rezervaţia Cheile Dobrogei, în apropierea satului Târgşor, se află Mănăstirea Sfântul Ioan Casian. Aceasta a fost ridicată în amintirea marelui teolog străromân începând cu anul 2002, pe Dealul Casienilor, în zona unor situri arheologice necercetate şi în apropierea pesterii Sfântului. Povestea acestui loc, readus la viaţă cu multă jertfă, ne-o va istorisi Părintele Iustin Petre, stareţul acestui înfloritor centru monahal dobrogean.

(w882) scara

  • „Eu și Dumnezeu” - Viața și moartea sunt aparent două stări biologice antagonice ale ființei, dar sunt, totodată, și două provocări pe terenul cercetării științifice și chiar eterne prilejuri de meditație pentru filozofi și teologi. Cristina Andrei vorbește cu istoricul Marius Oprea despre condiția vieții în trup, dar și despre nădejdea continuării ei în duh dincolo de lumea văzută.
  • “Bucuria Credinţei” - La Muzeul Astra din Sibiu, Părintele Constantin Necula împreună cu jurnalistul Victor Dochia poartă un dialog captivant despre tâlcuirea Evangheliei din duminica a 23-a după Rusalii: Vindecarea demonizatului din ţinutul Gherghesenilor.
***
În fiecare duminică dimineață, urmăriți emisiunea „Universul Credinței”, de la ora 7:00, pe TVR1 și online pe TVR+. Prima parte a emisiunii începe la ora 7:00, iar cea de-a doua parte de la 8:00, pe TVR1 și online pe TVR+.

Coordonatori: Lucia Toader şi Paula Tăbîrcă
Producător Andrei Victor Dochia
 
Comedia - de la teorie la practică (II). Am înțeles poanta ? | VIDEO

Râdem noi, râdem, dar de unde vine râsul nostru? Oamenii s-au întrebat și au cercetat tema comicului, acest subiect complex și profund uman. ...

Comedia - de la teorie la practică (I) De ce râdem? | VIDEO

De ce râde omul? Cum devin amuzante un cuvânt, o expresie ori o situație? Mecanism de apărare, explozie de detensionare, surpriză, absurd - ...

Într-un gest de altruism și solidaritate, Moș Nicolae a adus o bucurie deosebită pentru prichindeii din satul Cușmirca, Republica Moldova, prin ...

 

#TVRedu