loader
Foto

CULT@rt: Primăvara filmelor, fotogramă cu fotogramă

Joi, 22 martie, de la ora 22.00, la TVR 3 începem o nouă ediţie CULT@rt, cu o analiză a premiilor şi a premierelor din cinematografie.

 

Primăvara se numără marile premii ale Cinematografiei: de la Globurile de Aur şi Oscaruri, până la Ursul de Aur, César şi Palme d’Or. Pe 27 martie, urmează a 12-a ediţie a Galei Premiilor Gopo.

(w882) Gopo

Marius Constantinescu, moderatorul emisiunii CULT@rt, despică pelicula în fotograme cu ajutorul criticului de film Irina Margareta Nistor.

Ediţia din 22 martie continuă cu un portret Tudor Banuş, unul dintre marii graficieni contemporani de talie internaţională. Din 1972 locuieşte la Paris.

Grafica sa a apărut, nu o dată, în publicaţii prestigioase, precum New York Times şi Le Monde.

În România, cea mai mare expoziţie care a reunit lucrările sale a avut loc la Timişoara, în sălile Muzeului de Artă, acolo unde a fost şi colega noastră Tania Tunas, de la TVR Timişoara.

(w882) Banus Graf

Foto credit: tudorbanus.fr

Salonul Internaţional de Artă Naivă de la Iaşi adună o dată la doi ani artiştii amatori îndrăgostiţi de pictura naivă. Deschisă la sfârşitul anului trecut la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, expoziţia este una itinerantă, iar municipiul Iaşi este cel de-al doilea oraş care o primeşte. Detalii, într-un reportaj de Carmen Olaru de la TVR Iaşi.

Sighişoara este printre puţinele cetăţi medievale locuite. Legenda spune că aici s-a născut Vlad Ţepeş, iar istoricii confirmă că în acest orăţel din Transilvania a fost bătută monedă încă de pe vremea lui Vlad Dracul. În secolul al XV-lea, Sighişoara avea monetărie. Centrul istoric este inclus în patrimoniul UNESCO.

Poveştile Sighişoarei atrag anual mii de turişti, iar Coralia Matea, de la TVR Tîrgu-Mureş, încearcă să explice farmecul cetăţii.

„Salvatorii melcilor”, pe trei poeme de Nicolae Coande, este noul spectacol al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. Scenariul şi regia poarta semnătura colegului nostru Bogdan-Cristian Drăgan, regizor artistic la TVR Craiova. De-a lungul timpului, Cristian Drăgan a regizat filme şi piese de teatru puse în scenă atât la Naţionalul craiovean, cât şi în alte teatre din ţară. A obţinut numeroase premii în România şi în străinătate. (Un reportaj de AncaToghe, de la TVR Craiova).

***

Emisiunea poate fi urmărită la ora difuzării online pe TVR+.

 
Soprana Aida Pascu, la „Interviurile TVR Cultural”: Muzica a fost dintodeauna parte din viața mea

Soprana Aida Pascu răspunde întrebărilor Ioanei Pavel, la „Interviurile TVR Cultural”, sâmbătă, 25 mai, de la 22.30.

„Dialoguri academice”, între filosoful Mircea Dumitru şi matematicianul Dan Timotin, în 26 mai, la TVR Cultural

TVR Cultural le propune telespectatorilor duminică, 26 mai, de la ora 22.55, la „Dialoguri academice”, discuția filosofului Mircea Dumitru, ...

„Pastila de artă”. Ștefan Pelmuș:  Aș vrea să reușesc, prin intermediul picturii mele, să nu-mi mai fie frică de moarte

Între 20 și 26 mai, la TVR Cultural, Ileana Ploscaru Panait le propune telespectatorilor TVR Cultural să descopere portretele pictorițelor Yvonne ...

 

#TVRedu