loader
Foto

CULT@rt - o ediţie dedicată Dansului

Vineri, 27 aprilie, de la ora 22.00, sărbătorim în avans Ziua Internaţională a Dansului - în care Marius Constantinescu le are ca invitate în studio pe Simona Şomăncescu, balerină şi pe prof. univ. dr. Manuela Cernat

 

Duminică, 29 aprilie, este Ziua Internaţională a Dansului, un reper instaurat de Comitetul pentru Dans al Institutului Internaţional de Teatru.

Încă de la prima ediţie, din 1982, cele două organisme au selecţionat câte o personalitate a dansului pentru a transmite un mesaj comunităţii internaţionale. Anul acesta, în mod excepţional, sunt cinci. Pe larg, despre acest subiect, Marius Constantinescu discută cu prim-balerina Simona Somacescu, actualmente lector universitar, doctor la Departamentul de Coregrafie al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică.

Tot legat de fascinaţia artei mişcării corporale, Marius Constantinescu discută cu Manuela Cernat, critic şi istoric de film despre câteva producţii cinematografice de referinţă care au dansul în prim plan.

Rămânem în acelaşi domeniu urmărind un portret al unei balerine care şi-a închinat întreaga viaţă dansului: Ileana Iliescu, prim-balerină a Operei Naţionale Bucureşti şi aflând detalii despre proiectul fotografului Daniel Schneider: Baletul-trupul muzicii.

Şi, ca în fiecare ediţie, la CULT@rt răsfoim pagini de istorie, în această ediţie având ocazia de a ne delecta cu amintirea unor grandioase festinuri şi a vizita Cula Cartianu din judeţul Gorj. Poveştile despre vechea familie Cartianu sunt spuse chiar de ultimii descendenţi care păstrează memoria unui loc vizitat, de-a lungul timpului, de oaspeţi de seamă: regele Carol al II-lea, Gheorghe Tatarescu sau Barbu Ştefănescu-Delavrancea.

 

 

 

 

 
Soprana Aida Pascu, la „Interviurile TVR Cultural”: Muzica a fost dintodeauna parte din viața mea

Soprana Aida Pascu răspunde întrebărilor Ioanei Pavel, la „Interviurile TVR Cultural”, sâmbătă, 25 mai, de la 22.30.

„Dialoguri academice”, între filosoful Mircea Dumitru şi matematicianul Dan Timotin, în 26 mai, la TVR Cultural

TVR Cultural le propune telespectatorilor duminică, 26 mai, de la ora 22.55, la „Dialoguri academice”, discuția filosofului Mircea Dumitru, ...

„Pastila de artă”. Ștefan Pelmuș:  Aș vrea să reușesc, prin intermediul picturii mele, să nu-mi mai fie frică de moarte

Între 20 și 26 mai, la TVR Cultural, Ileana Ploscaru Panait le propune telespectatorilor TVR Cultural să descopere portretele pictorițelor Yvonne ...

 

#TVRedu