loader
Foto

Galerie foto

Conferinţa „Smart Diaspora”, în direct la TVR Internaţional şi TVR Cultural

Televiziunea Română este partener al conferinței „Smart Diaspora” 2023 – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat, unul dintre evenimentele cele mai așteptate ale agendei „ Timişoara, capitală culturală europeană 2023” .

 

Seria întâlnirilor comunității științifice românești din țară și străinătate, lansată în anul 2008, continuă şi în acest an, la conferința internaţională „Smart Diaspora”, care are loc între 10 și 13 aprilie 2023, la Timișoara. Telespectatorii au putut urmări evenimentul de deschidere în direct la TVR Internaţional şi TVR Cultural, luni, 10 aprilie, de la ora 18.00.

Ediţia din acest an a conferinţei „Smart Diaspora” se încadrează în programul „Timişoara, capitală culturală europeană”, iar la evenimentul organizat sub înaltul patronaj al preşedintelui României participă personalităţi din comunitatea academică și științifică, precum și reprezentanți ai autorităților publice și mediului de business românesc.

(w882)

(w882)

Anul acesta, în coordonarea Alianței „Timișoara Universitară”, formată din cele patru universități - Politehnica, Universitatea de Științe ale Vieții, Universitatea de Medicină și Farmacie și Universitatea de Vest din Timișoara, care deține și președinția acestei alianțe - organizăm în toată Timișoara, în toată zona academică, 38 de workshop-uri, pe durata conferinței.

Vorbim despre 1.000-1.200 de participanți, despre 400 de români din Smart Diaspora, din 30 de țări: Statele Unite ale Americii, Canada, America de Sud, Japonia, Coreea, Australia, Europa. Vorbim de oameni excepționali, oameni care sunt embleme în zonele lor de cercetare, care sunt reperele cercetării.

Fără cercetare, nu putem înainta. O țară fără cercetare și inovare nu se poate dezvolta și avem nevoie de mințile noastre excepționale din România și din afara României. Acea Românie pe care o amintim de fiecare dată, îi solicităm ajutorul, dar pentru care, poate, facem prea puține lucruri. Este un moment de a restarta, de renaștere a României științifice în zona aceasta de cercetare”, a declarat Marilen Pirtea, președintele în exercițiu al Alianței „Timișoara Universitară”, rector al Universității de Vest din Timișoara, invitat la emisiunea „Articolul VII”, de la TVR Internaţional.

(w882)

Evenimentul „Smart Diaspora”, care se desfăşoară la Opera Națională Română din Timișoara, și-a fixat un obiectiv cu o relevanță deosebită pentru societatea românească, respectiv să creeze mediul propice schimburilor de experiență şi transferul de competenţe între cercetătorii români și cei din diasporă.

În următoarele zile, se vor desfășura lucrările conferinței, pe secțiuni ale workshop-urilor exploratorii, organizate pe tematici diverse, de la educație și psihologie, la economie globală, guvernanță, orașe inteligente, geomatică, cultură antreprenorială, transfer tehnologic, alimentație sustenabilă, științele omice, frontierele medicinei personalizate, aplicațiile laser în medicină, bioinformatică, micro și nanoelectronică, știința materialelor, chimie transfrontalieră, traducere și comunicare interculturală, studii de limbă și literatură română, Big Data și AI (inteligență artificială), securitate cibernetică, criptanaliză cu metode cuantice și modele neconvenționale de calculabilitate, matematica – motor al științelor contemporane, spațiul – noul continent global, dinamica sistemelor celulare, digitalizarea educației, migrație și mobilitate.

(w882)

Tot în direct, la TVR Internaţional şi TVR Cultural, de la Universitatea de Vest din Timişoara, marţi, 11 aprilie, între orele 9.00 şi 11.00, telespectatorii au putut urmări ceremonia decernării titlului de Doctor Honoris Causa cercetătorului Jean-Marie Lehn, laureat al premiului Nobel pentru Chimie.

Jean-Marie Lehn a fost prezent la Universitatea de Vest din Timişoara pentru o întâlnire de mare strălucire intelectuală, pusă sub semnul pasiunii pentru știință.

Academicianul francez a fost laureat în 1987 cu Premiul Nobel pentru Chimie alături de alți doi cercetători, pentru munca depusă în sinteza criptanzilor. Acordarea distincției a fost motivată de faptul că Jean-Marie Lehn a găsit, în 1969, molecule înrudite, pe care le-a numit „criptand” şi prin care este posibilă crearea de compuși chimici în reacții chimice care au un impact semnificativ asupra proceselor biologice.

Cu banii obţinuţi de la Nobel, Jean-Marie Lehn şi-a achiziţionat un Steinway, care, azi, e în sala de conferințe a Institutului de Ştiinţă şi Inginerie Supramoleculară, fondat de el la Strasbourg.

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu