loader
Foto

„Conferințele Ateneului”, cu Ioan Holender și Sever Voinescu, miercuri, la TVR Cultural

Miercuri, 29 martie, TVR Cultural a transmis, în direct, de la Ateneul Român, conferința „Muzica și spectacolul”, susținută de Ioan Holender și Sever Voinescu, la Ateneul Român.

 

De la ora 18.30, telespectatorii au putut urmări în direct interviurile realizate de Valentina Băințan cu oameni de cultură prezenți la eveniment, iar, de la ora 19.00, dialogul dintre Ioan Holender și Sever Voinescu.

Conferința „Muzica și spectacolul” a fost presărată cu momente muzicale susținute de soprana Aida Pascu, violoncelistul Ștefan Cazacu și pianistul Gabriel Cîțan, din opere semnate de Serghei Rahmaninov, Piotr Ilici Ceaikovski și Vincenzo Bellini.

Ioan Holender, cel mai longeviv director al prestigioasei Opere de Stat din Viena, timp de 19 ani, este cunoscut publicului din România și pentru organizarea, din 2003 până în 2015, a Festivalului Internațional „George Enescu”, al cărui director a fost.

Ioan Holender (n.1935), bariton, impresar artistic și fost director al Operei din Viena, a părăsit România în 1959, emigrând cu familia în Austria, după ce a participat la revolta anti-comunistă a studenților din Timișoara (1956), fiind ulterior exmatriculat.

În 1966, a creat „Agenția de impresariat artistic Holender”, care a devenit faimoasă în lumea artistică, ajutând mulți artiști români să devină cunoscuți pe plan international.

Holender a ocupat funcția de director al Operei de Stat din Viena, fiind cel mai longeviv șef, de la deschiderea instituției, în 1869. Mandatul său a fost prelungit de trei ori, din 1991 până în 2010. În această perioadă, au fost 93 de premiere, 11 milioane de persoane au asistat la spectacole, iar sala a fost ocupată, în medie, în proporție de 96 la sută.

Urmăriți aici dialogul lui Ioan Holender cu Iosif Sava, la „Magia seratelor muzicale”, redifuzat de TVR Cultural în urmă cu două luni.

Partenerul de dialog al lui Ioan Holender a fost Sever Voinescu, redactor-șef al revistei „Dilema veche” și realizator al emisiunii „Europa Christiana” pentru postul Patriarhiei Române, Trinitas TV.

 

 

 
„Ora Regelui

Sâmbătă, 15 iunie, la „Ora Regelui", veți fi martorii vizitei regale în Marele Ducat al Luxemburgului. Mizele acestei vizite externe a Familiei ...

„Podcasturile TVR#Enescu”: Valentina Băințan, în dialog cu Cynthia Millar, una dintre marile interprete la Undele Martenot, în 15 iunie

În ultima ediție a acestui sezon din „Podcasturile TVR#Enescu”, invitata Valentinei Băințan este Cynthia Millar, una dintre puținele interprete ...

Graficiana Anca Boeriu, la „Pastila de artă”: Este o expunere a propriilor mele fragilități în lucrările pe care le fac

Între 10 și 16 iunie, la „Pastila de artă”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait le propune telespectatorilor să îi descopere sau să afle mai ...

 

#TVRedu