loader
Foto

Ciuhurezii şi glutonii, eroii poveştilor de la Teleenciclopedia

Teleenciclopedia ne-a adus, din nou, un respiro cultural după o săptămână plină - sâmbătă, 19 martie, de la ora 18:50, la TVR 1 și online pe TVR+.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

„Sfântul” baobab, frescele din Padova sau viaţa vulpilor şi a cimpanzeilor au fost întâlnirile culturale şi ştiinţifice la care v-a invitat Teleenciclopedia, în ediţia de sâmbătă, 19 martie. Iată sumarul:

Baobabul

Frunzele, fructele, seminţele, scoarţa, chiar şi rădăcina baobabului contribuie la traiul zilnic al africanilor. Cu atâtea „virtuţi”, acest falnic arbore este evocat în mituri şi legende, fiind chiar sacralizat.

Capela Scrovegni

După cum aţi aflat şi din episoadele anterioare, în anul 1305, pictorul florentin Giotto di Bondone – reprezentant al Prerenaşterii – termina cele 130 de scene pictate în frescă, care împodobesc pereții și cupola Capelei Scrovegni din Padova. Majoritatea înfățișează viața Fecioarei Maria și pe a lui Iisus Cristos – așa cum au fost povestite de evangheliști sau în Legenda Aurea și alte texte religioase medievale.

(w882) Teleencicl

Ecosisteme: Scandinavia

Aproximativ o dată la cinci ani, vulcanii din Islanda devin activi; la 2.000 de kilometri spre est, vastele zone împădurite ale Finlandei sunt locuite de o faună bogată şi diversă, precum: vulpi, lemingi, ciuhurezi, râşi eurasiatici şi glutoni. (credit foto:  Sergio Luzzini, Luigi Meroni).

Alexander Fleming

Un nou episod despre un destin exemplar vă propunem şi în sumarul din 19 martie al Teleenciclopediei. Este vorba despre biografia bacteriologului de origine scoţiană Sir Alexander Fleming – inventatorul penicilinei (1929) şi laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină (1945).

Sanatoriile puilor

Încheiem lecţiile de sâmbătă seara la TVR 1 cu povestea unor pui de cimpanzeu. Părăsiţi de mamă, micuţii din „neamul” bonobo – masculul Tutapenda şi „domnişoara” Mali – primesc toate îngrijirile de care au nevoie la Grădina Zoologică din San Diego, SUA.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan. O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zilede la difuzare. Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

 
Istoricul Lucian Boia, la „Mic dejun cu un campion”: Românii nu sunt nici mai frumoşi, nici mai deştepţi decât toţi ceilalţi (ediție din 2015) | VIDEO

TVR Cultural redifuzează, între 20 și 24 mai, dialogurile Danielei Zeca Buzura cu actorul Mircea Albulescu (1934-2016), fosta campioană la ...

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai | VIDEO

TVR Cultural a transmis, în 18 mai, în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui compozitor italian, în ...

Actorul Pavel Bartoș, la „Interviurile TVR Cultural”: E bine să ai emoții, asta te face uman, nu ești robot | VIDEO

La „Interviurile TVR Cultural” din 18 mai, jurnalista Ioana Pavel l-a avut ca invitat pe actorul Pavel Bartoș.

 

#TVRedu