loader
Foto

Galerie foto

Ce se află dincolo de albastrul de Voroneţ şi de “Capela Sixtină a Orientului”? | VIDEO

Luni, 5 iunie, de la ora 19:00, ați putut afla la TVR 1, într-un program special prilejuit de aniversarea a 535 de ani de la începerea zidirii Mănăstirii Voroneţ.

 

Invitata Mihaelei Crăciun, Stareţa Mănăstirii Voroneţ, face parte dintr-o generaţie de cercetători reprezentativă pentru lumea monahală. Voce a credinţei şi recunoştinţei, stareţa dr. Gabriela Platon aduce liniştea, pacea şi speranţa!

(w882)

Dincolo de alb şi negru trebuie să vedem bucurie”, mărturiseşte în studioul Televiziunii Române unde a ajuns după ce a condus aproape 500 de km.

Ce a dobândit în cei aproape 41 de ani de monahism?

A dobândit puterea ca acea uşă despre care şi-a spus că nu o va mai deschide niciodată, pe aceea să o deschidă.

(w882)

Nu pot să vă descriu câte bucurii şi în ce situaţii total neobişnuite unui traseu de viaţă de mănăstire, mi-a fost dat să trăiesc cu voia lui Dumnezeu. Şi marea bucurie e că slujesc cea mai frumoasă mănăstire din ţară unde n-am venit eu, am fost chemată. Să slujeşti la Voroneţ şi să împarţi bucuria picturilor de pe pereţii interiori şi exteriori este cea mai frumoasă chemare”.

„Ca să iubeşti Voroneţul, spunea Întâia Stareţă – Stavrofora Irina Pântescu, trebuie să fii tu însuţi iubitor de frumos, pentru că nu poţi să iubeşti ceea ce nu ai înlăuntrul tău”.

Esenţialul este nu să trăieşti, ci să trăieşti cum trebuie – spunea Platon. „Cum ar trebuie să trăim? Lăsându-ne purtaţi de pronia lui Dumnezeu, rezemându-ne cu toată fiinţa noastră de dragostea lui. Ne rugăm să ne dea ce ştie că e de folos. Dumnezeu nu rămâne nimănui dator, răsplătindu-l pentru cele bune, dar şi pentru cele rele” – ne transmite Măicuţa Stareţă Gabriela Platon.

La 100 de km de Mănăstirea Voroneţ se află şi oraşul Cernăuţi, iar gândul măicuţei se îndreaptă şi spre românii din Ucraina: „E deosebit să trăieşti în spaţii înstrăinate. Românii de acolo sunt mult mai nostalgici şi te cuprinde un sentiment al datoriei că trebuie să fii cu ei, să-i ajuţi. Se plânge şi se cântă româneşte la Cernăuţi”.

(w882)

În vremuri grele, Voroneţul cu cerul său de sfinţi a venit lângă noi, luni, 5 mai 2023, de la ora 19:00, la TVR 1.

 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

Acad. Leonida Gherasim, la „Portret de excelență”: Când intri în profesiunea medicală, ai o responsabilitate față de omul bolnav, apoi o responsabilitate față de tine și ai responsabilitatea față de societate

Sâmbătă, 15 iunie, de la ora 16.00, la „Portret de excelență”, Mihaela Olaru îl are ca invitat pe acad. Leonida Gherasim.

 

#TVRedu