loader
Foto

Călătorii, comori, cocotieri şi crustacee, la Teleenciclopedia

Am descoperit ce comori se ascund în muzeele din Toscana, ne-am relaxat sub cocotieri, am explorat lumea crustaceelor şi am călătorit în trecutul oraşului mesopotamian Mari. La Teleenciclopedia, sâmbătă, 23 mai, de la ora 18:50.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Comori toscane: Valdichiana Aretina

Muzeul Municipal, găzduit de vechea clădire a Primăriei din Lucignano, expune o capodoperă a orfevrăriei din perioada goticului târziu. Este vorba despre „Albero della Croce”, adică Arborele Crucii sau Copacul din Lucignano – un superb relicvariu, înalt de doi metri și 60 de centimetri, creat din metale nobile şi aramă, între anii 1350 și 1470, de câteva generaţii de aurari şi miniaturişti.

Cocotierii

„Candidați” ideali ai oricărui ipotetic concurs de frumuseţe vegetală, cocotierii (cocos nucifera) sunt și foarte utili. Marinarii lui Vasco da Gama i-au denumit "coco" – cuvânt care, în argoul portughez, înseamnă „maimuţă” sau ,,cap rotund”.

Regatul Mari

Prețioasele mărturii despre trecutul prosperului oraș mesopotamian Mari au fost posibile datorită sitului arheologic de la Tell Hariri – oraş din sud-estul Siriei.

Crustaceele

Continuăm să explorăm lumea fabuloasă a crustaceelor, care uimesc prin formele, comportamentul şi culorile lor.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan. O emisiune de Cornelia Rădulescu.

Foto: captură emisiune TVR

 
Buna-creștere și nota de plată: Cultura bacșișului în lume

Răsplata în bani pentru un serviciu primit poate fi obligatorie pentru unii, dar jignitoare pentru alții. Fiecare cu tradițiile lui, nimic de ...

Comedia - de la teorie la practică (II). Am înțeles poanta ? | VIDEO

Râdem noi, râdem, dar de unde vine râsul nostru? Oamenii s-au întrebat și au cercetat tema comicului, acest subiect complex și profund uman. ...

Comedia - de la teorie la practică (I) De ce râdem? | VIDEO

De ce râde omul? Cum devin amuzante un cuvânt, o expresie ori o situație? Mecanism de apărare, explozie de detensionare, surpriză, absurd - ...

 

#TVRedu