loader
Foto

„Călătoria mea cu judo va fi eternă”. Judoka Florin Lascău, un nou „român universal”, la TVR 1 | VIDEO

Pe 15 aprilie, Cristian Tabără ne-a propus o călătorie pe calea blândeţii, alături de primul ne-japonez devenit Shidoin. L-am cunoscut luni, de la ora 22.00, la TVR 1.

 

Harta „Românilor universali” a continuat luni, la TVR 1, cu o nouă personalitate pe care ne-a propus-o Cristi Tabără: primul ne-japonez devenit Shidoin – cel mai înalt titlu în judo.

​ L-am descoperit pe judoka Florin Lascău, pe 15 aprilie, un om impresionant, un român cu un parcurs extraordinar, cu o carieră cu adevărat... universală. Cel de-al treilea episod al seriei „Români universali” a fost luni, de la ora 22.00, la TVR 1.

 

(w882)

(w882)

Faptul că, pentru prima dată în istorie, japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin – și că el este un român din Oradea – este o poveste ce merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără ni l-a prezentat pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții – căci așa se traduce judo-ul. „Călătoria mea cu judo va fi eternă”, spune el.

(w882)

Povestea lui Florin a început pe când avea 4 ani. Era prea energic, iar părinţii - tatăl mecanic de locomotivă, mama casieră tot la CFR - au vrut să-l „dea” la sport ca să-şi consume surplusul. Astfel, la 11 ani devenea campion naţional, iar la 16, campion naţional la toate categoriile de vârstă – cadeţi, juniori şi seniori, aici învingând un adversar de 32 de ani. A fost prima şi ultima oară când un judoka român a reuşit aşa ceva.

(w882)

La 20 de ani, simţind că nu are susţinere pentru o carieră în judo-ul profesionist, lua o hotărâre crucială: „Neputând schimba sistemul, am schimbat ţara”. În vara lui 1989, profitând de o participare la Internaţionalele Italiei, a rămas în Europa. „I-am spus doar tatei că nu mă întorc. M-a încurajat, zicând că şoimii sunt făcuţi să zboare”, îşi aminteşte el.

(w882)

(w882)

A locuit o vreme în Germania, ţară care l-a adoptat şi pentru care a şi câştigat, în 1991, titlul de campion mondial la categoria mijlocie (78 kg). Pe podium, i-au dat lacrimile. „Mi s-au derulat în faţa ochilor, ca într-un film, toate amintirile de când eram copil. Chiar dacă eram în culorile Germaniei, contribuţia judoului din România a fost baza”.

(w882)

După ce s-a retras din viaţa competiţională, în 1998, în urma unei accidentări grave, Florin Lascău a obţinut, de asemenea, rezultate remarcabile ca antrenor, a fost vicepreşedinte al Federaţiei Germane, apoi, pe rând, director tehnic al Federaţiei Suedeze, director de performanţă al Federaţiei Britanice şi director de educaţie al Federaţiei Turce, peste tot cu reuşite măsurate în medalii.

(w882)

În prezent, director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo, Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că, însumat, stă doar vreo 100 de zile din an acasă, cu familia, la Oradea, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

(w882)

„Veniți cu noi pe calea blândeții, să aflați mai multe despre fabuloasa lume a lui Florin Lascău”, ne-a invitat Cristi Tabără. Luni, 15 aprilie, de la ora 22.00, am urmărit la TVR 1 un nou episod „Români universali”.

(w882)

***

Cutia de viteze automată, testul Papanicolau, declanșarea artificială a ploilor, implantul dentar sau scaunul ejectabil pentru avioane sunt doar câteva dintre contribuţiile românilor la dezvoltarea omenirii. Invențiile sau intervențiile fundamentale (științifice, sociale, politice, militare sau economice) care au construit societatea modernă şi care aparțin unor români sau unor personalități de origine română sunt prea puţin ştiute. Numele multora dintre ei au fost deja date uitării sau sunt amintite doar în cărţi de specialitate. Pentru că aceşti români merită să fie cunoscuţi, dar şi pentru că poveştile lor sunt extrem de interesante şi folositoare, Cristian Tabără ne prezintă, din 1 aprilie, seria documentară „Români universali”, o serie ce ne spune istorii incredibile ale unor oameni – români – care au lăsat lumii o moştenire importantă. O urmărim în fiecare seară de luni, de la ora 22.00, la TVR 1.

 

Realizator și prezentator: Cristian Tabără

Jurnaliști: Cristina Madgearu, Ilinca Ciobanu, Iulia Stoian, Cristina Ţilică, Codruța Angelescu

Producător: Marin Găbudean

 
Kilograme multe, educație puțină | VIDEO

Kilograme multe, educație puțină | VIDEO

publicat: miercuri, 04 decembrie 2024

Activitatea fizică este esențială pentru menținerea unei stări de bine generale și pentru prevenirea afecțiunilor de sănătate.

Educația în România: O prioritate ignorată | VIDEO

Educația în România: O prioritate ignorată | VIDEO

publicat: miercuri, 04 decembrie 2024

În ultimii ani, educația s-a dovedit a fi un subiect de controversă în România, iar statisticile naționale și europene susțin această observație.

Scriitorul Goran Mrakić și antreprenorul Gheorghe Chevereșan invitați la

Asociația Banatica se află în centrul discuțiilor actuale despre promovarea sportului și educației în comunitate, având ca invitați de marcă pe ...

 

#TVRedu