loader
Foto

"Breaking Fake News": 34 de ani de la cel mai tragic conflict interetnic din România postcomunistă | VIDEO

Duminică, 24 martie, ora 19.00, TVR 1 v-a invitat să urmăriți o nouă ediție a emisiumii "Breaking Fake News" despre modul în care dezinformarea a aprins conflictul dintre români și maghiari, la Târgu Mureș, acum 34 de ani, și despre realegerea lui Putin, cu un număr record de voturi, ca președinte al Federației Ruse.

 

Interviul săptămânii, cu Marian Voicu

S-au împlinit 34 de ani de la cel mai tragic conflict interetnic din România postcomunistă – cel dintre români și maghiari, de la Târgu Mureș. A fost premeditat acet conflict? Cine a avut de câștigat de pe urma sa? Cine a lansat știrile false care au alimentat cele două părți? Întrebările sunt mult mai numeroase, iar răspunsurile, ca și în cazul Revoluției și al mineriadelor, încă se lasă așteptate.

 

(w882) Kacso

Invitat: Kacsó Sándor, jurnalist, TVR

Istoria și istoriile sale, cu Gabriela Avram

La Târgu Mureș, în martie 1990, în urma ciocnirilor violente dintre români și maghiari au murit cinci oameni. Dezinformarea a aprins conflictul transmis de televiziunile din întreaga Europă.

(w882) Iliescu

Revista presei fake, cu Horia Grușcă

Vladimir Putin a fost reales preşedinte al Federaţiei Ruse cu un număr record de voturi şi o prezenţă la urne fără precedent. Prezentată ca un succes „istoric” de către propaganda Kremlinului, victoria previzibilă a lui Putin a fost înlesnită de înscrierea în alegeri a trei contracandidaţi de faţadă şi de difuzarea unor clipuri electorale bizare prin care ruşilor li s-a dat de înţeles ce riscă dacă nu vin la vot.

(w882) realegere

Între timp, Rezoluţia Parlamentului European privind restituirea de către Rusia a Tezaurului României a iscat din partea Moscovei un val de injurii, falsuri şi dezinformări la adresa României şi a UE, ca şi un atac cibernetic concentrat al hackerilor ruşi asupra Bucureştiului.

(w882) Medvedev

Conspirația săptămânii, cu Tatiana Țarfulea

Ultimele două săptămâni au constituit, pentru presa grăbită, un adevărat festival de „știri bombă”, demne de un scenariu de film cu spioni: comunicații criptate, trafic cu echipamente de telecomunicații de uz militar și criptomonede. Numai că totul a fost, de fapt, o farsă cu fake news.

***

Producător:

Marian Voicu

 
Soprana Aida Pascu, la „Interviurile TVR Cultural”: Muzica a fost dintodeauna parte din viața mea

Soprana Aida Pascu răspunde întrebărilor Ioanei Pavel, la „Interviurile TVR Cultural”, sâmbătă, 25 mai, de la 22.30.

„Dialoguri academice”, între filosoful Mircea Dumitru şi matematicianul Dan Timotin, în 26 mai, la TVR Cultural

TVR Cultural le propune telespectatorilor duminică, 26 mai, de la ora 22.55, la „Dialoguri academice”, discuția filosofului Mircea Dumitru, ...

„Pastila de artă”. Ștefan Pelmuș:  Aș vrea să reușesc, prin intermediul picturii mele, să nu-mi mai fie frică de moarte

Între 20 și 26 mai, la TVR Cultural, Ileana Ploscaru Panait le propune telespectatorilor TVR Cultural să descopere portretele pictorițelor Yvonne ...

 

#TVRedu