loader
Foto

Bijuterii arhitectonice, cărţi şi spectacole - la CULT@rt

Miercuri, 12 decembrie, de la ora 22.00 - când invitaţii lui Marius Constantinescu sunt: actorul şi regizorul Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti şi scriitorul T.O.Bobe, cu “Darul lui Moş Crăciun”.

 

Miercuri, la CULT@rt vine actorul şi regizorul Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti, pentru a trasa principalele borne din istoria uneia dintre cele mai respectate instituţii culturale ale Romaniei. Istoria Teatrului Naţional Bucureşti începe cu jumatate de secol înainte de Marea Unire, dar este unul dintre simbolurile culturale cu care românii se pot mândri. Cladirea, inaugurată în anul 1852, lângă Palatul Telefoanelor, era a treia ca mărime în Europa.

(oar_w460)

Cel de-al doilea invitat al ediţiei, scriitorul T.O.Bobe, ne reaminteşte nu doar de anii copilăriei, ci şi de faptul că, peste puţin timp, Moş Crăciun este aşteptat de noi toţi, cu daruri. Este subiectul de la care porneşte cartea “Darul lui Moş Crăciun”, în care doi băieţi şi o pisică îi scriu scrisori Moşului. Iar celor care nu înţeleg cum o pisică poate scrie scrisori, le spunem că vor afla secretul urmărind discuţia scriitorului cu Marius Constantinescu – în studioul emisiunii CULT@rt.

(oar_w460)

Tot miercuri, ajungem la Iaşi unde Gabriela Baiardi ne prezintă istoria unei adevărate bijuterii arhitectonice a oraşului, inaugurată în 1896 şi ne aminteşte cum în timpul războiului pentru întregirea neamului, Teatrul Naţional din capitala Moldovei a fost scena multor întâmplări memorabile.

Tot o bijuterie arhitectonică încărcată de semnificaţii istorice ne prezintă şi Anca Toghe de la TVR Craiova care ne propune să descoperim împreună Palatul Cultural Theodor Costescu din Turnu Severin. Piatra sa de temelie a fost pusă în anul 1912, iar din 1924, când edificiul a fost introdus oficial în circuitul public, este considerat şi monument închinat împlinirii idealului Marii Uniri a românilor.

Mihaela Ilea de la TVR Cluj ne prezintă interviul acordat de jurnalista Ruxandra Hurezean, iar Vasile Hotea-Fernezan de la TVR Cluj stă de vorbă cu Cătălin Ştefănescu, unul dintre cei mai cunoscuţi realizatori ai Televiziunii Române.

Petronela Moraru şi Coralia Matea, de la TVR Târgu Mureş, au fost prezente la Festivalul Virginia Zeani  - manifestare încheiată cu premiera naţională a spectacolului La Sonnambula de Vicenzo Bellini. Un repertoriu dificil, despre care dirijorul Cristian Sandu spune că necesită o tehnică impecabilă de canto.

 
„Pastila de artă”. Ștefan Pelmuș:  Aș vrea să reușesc, prin intermediul picturii mele, să nu-mi mai fie frică de moarte

Între 20 și 26 mai, la TVR Cultural, Ileana Ploscaru Panait le propune telespectatorilor TVR Cultural să descopere portretele pictorițelor Yvonne ...

Istoricul Lucian Boia, la „Mic dejun cu un campion”: Românii trebuie să știe cine sunt (ediție din 2015) | VIDEO

TVR Cultural redifuzează, între 20 și 24 mai, dialogurile Danielei Zeca Buzura cu actorul Mircea Albulescu (1934-2016), fosta campioană la ...

Valentina Băințan, în dialog cu soprana Chen Reiss, „o voce perfectă Strauss”, la „Podcasturile TVR#Enescu” în 25 mai, la TVR Cultural

La „Podcasturile TVR#Enescu”, de sâmbătă, 25 mai, Valentina Băințan o are ca invitată pe soprana Chen Reiss, „o voce de o luminozitate și de o ...

 

#TVRedu