loader
Foto

Bănăţenii întâmpină Caravana Ştirile tale sunt la TVR

Ramona Boroşovici de la TVR Timişoara continuă campania Ştirilor TVR, din 13 ianuarie

 

După ce am vizitat Transilvania, alături de Mihaela Creţu şi Andrei Biro de la Studioul teritorial Cluj, din 13 ianuarie Caravana Ştirile tale sunt la TVR ne aduce în atenţie poveşti inedite, locuri şi oameni interesanţi din Banat, prin intermediul Ramonei Boroşovici de la TVR Timişoara. Timp de o săptămână, ea va prezenta telespectatorilor TVR o altă faţă a României, tradiţii şi întâmplări care să-i descrie pe români aşa cum sunt ei. Reportajele sale vor fi difuzate, ca şi până acum, în cadrul Telejurnalului de la ora 20.00, la TVR 1, dar vor putea fi văzute şi online, pe stiriletvr.ro, la secţiunea dedicată campaniei.

„Vreau să aflu povestea oamenilor care ne privesc şi să o spun întregii ţări. Vreau să aflu de la ei care le sunt problemele, bucuriile şi cum trăiesc, pentru că ştiu că poveştile de viaţă din care avem cu toţii de învăţat sunt cele ale oamenilor simpli”, spune Ramona înainte de a porni la drum.

Primii jurnalişti care au plecat în Caravană în 2014 au aflat şi ei poveşti care merită spuse şi văzute. Luni, Mihaela Creţu şi Andrei Biro au ajuns în satul Chintelnic din judeţul Bistriţa Năsăud, acolo unde un obicei vechi de sute de ani, unic în România, are loc în Ajunul Bobotezei. De cum se lasă seara, străzile din Chintelnic se umplu de hâzi, „urâţii satului". Sătenii mascaţi colindă casele ca să alunge răul.

Marţi, cei doi reporteri de la TVR Cluj au fost în satul sibian Tălmăcel. Îmbrăcaţi în port tradiţional, locuitorii îl cinstesc pe sfântul Ioan Botezătorul, patronul spiritulal al comunităţii, fiecare familie având cel puţin câte un Ion. Mihaela şi Andrei au asistat la „udatul Ionilor”: conform tradiţiei, tinerii trebuie duşi la râul care curge prin mijlocul satului, unde sunt botezaţi în mod simbolic.

Pe 8 ianuarie, Caravana Ştirilor TVR a ajuns în satul Ruscova din Maramureş, unde a sărbătorit Crăciunul pe rit vechi. Ucrainenii din nordul României ţin cu sfinţenie la tradiţiile moştenite din bătrâni. Crăciunul se face numai în familie, iar gospodinele pregătesc pentru masă 12 feluri de mâncare. Şi tot în ziua de Crăciun, uliţele satelor se umplu de colindători îmbrăcaţi în straie populare.

Joi, oprirea a fost la Roşia, în Bihor, unde reporterii TVR au găsit-o pe campioana europeană la... cosit iarba. Anul trecut, Maria Morar a câştigat campionatul european în acest domeniu. Campioana de 43 de ani vine din comuna Roşia, o localitate cunoscută mai degrabă pentru sunetul viorilor cu goarnă făcute acolo. Maria Morar sau „doamna cu coasa", aşa cum îi spun sătenii, a făcut cunoscut numele localităţii sale în toată Europa.

Pe 10 ianuarie, Caravana încheie drumurile prin Transilvania cu o vizită în frumoasa Alba Iulia. Mihaela şi Andrei spun povestea gărzii imperiale, celebră printre turişti pentru momentul de schimbare a gărzii. Garda din Alba Iulia este compusă din soldaţi, care se îmbracă în daci şi romani şi refac mari bătălii. Vineri seară, în Telejurnal, aflăm cine sunt aceşti soldaţi în viaţa de zi cu zi.

Caravana Ştirile tale sunt la TVR a pornit pe 2 decembrie 2013. Timp de o lună, opt reporteri şi realizatori au străbătut peste 2500 de kilometri pentru a-i cunoaşte pe cei care urmăresc Telejurnalul TVR în fiecare seară. Mircea Radu şi Aura Poteraşu au demarat caravana, pe drumul Moldovei; Adelin Petrişor şi Alexandra Bogdan au colindat vestul ţării, în Oltenia şi Banat; Mihai Constantin şi Andreea Archip au cutreierat Muntenia şi Dobrogea; iar Radu Tudor şi Oana Dobrescu au fost, de sărbători, în Ardeal. Campania continuă şi în anul 2014, când reporterii staţiilor teritoriale ale Televiziunii Române  aduc telespectatorilor cele mai intersante poveşti din ţară. Mihaela Creţu şi Andrei Biro de la TVR Cluj au venit cu ştiri din Transilvania.

Pentru mai multe detalii despre campania Caravana Ştirile tale sunt TVR, accesaţi www.stiriletvr.ro, secţiunea „Campanie”.

 
Comedia - de la teorie la practică (II). Am înțeles poanta ? | VIDEO

Râdem noi, râdem, dar de unde vine râsul nostru? Oamenii s-au întrebat și au cercetat tema comicului, acest subiect complex și profund uman. ...

Comedia - de la teorie la practică (I) De ce râdem? | VIDEO

De ce râde omul? Cum devin amuzante un cuvânt, o expresie ori o situație? Mecanism de apărare, explozie de detensionare, surpriză, absurd - ...

Într-un gest de altruism și solidaritate, Moș Nicolae a adus o bucurie deosebită pentru prichindeii din satul Cușmirca, Republica Moldova, prin ...

 

#TVRedu