„Teleenciclopedia” ne-a arătat, într-o nouă ediţie, ce înseamnă frumuseţea artei, bucuria descoperirilor şi importanţa preocupării pentru tot ce ne înconjoară: sâmbătă, 10 septembrie, de la ora ora 18:50, la TVR 1 şi online pe TVR+.
Ediţia este disponibilă online pe TVR+.
Arta Arhitecturii
Continuăm călătoriile culturale pentru ilustrarea artei arhitecturii. La mijlocul secolului al VI-lea, Bizanțul își consolida supremația în lumea romană, sub ocârmuirea lui Iustinian I fiind încheiată înălţarea Catedralei Sfânta Sofia, cea mai mare biserică a Creștinismului. Isprăvită în anul 537, ea impresionează şi astăzi prin dimensiunile magnifice și arhitectura insolită. Îi studiem istoria sâmbătă, la Teleenciclopedia.
Thomas Edison
În noua ediţie a Teleenciclopediei, aflăm şi biografia prolificului inventator american Thomas Edison (1847-1931), a cărui singură deviză de care a ascultat a fost „Munceşte creator !”.
Ţara Galilor
Mulţi turişti cutreieră Ţara Galilor pentru peisajele sale fermecătoare. În Snowdonia, pe un afloriment stâncos, se află un sătuc, unic în felul său: Portmeirion – devenit celebru în anul 1961, când – în ambianţa sa – a fost filmat serialul de televiziune „Prizonierul”. Satul a fost amenajat între 1925 şi 1975 după modelul construcţiilor italiene ale vremii, inspirat de atmosfera aşezărilor mediteraneene.
Transiordania
În Transiordania, la Madaba, au fost descoperite superbe mozaicuri religioase şi laice, unele lucrate între anii 530 şi 597. O remarcabilă valoare documentară are şi mozaicul – realizat din două milioane de pietricele, în patruzeci de culori diferite – reprezentând harta Ţării Sfinte, în perioada bizantină.
Sanatoriile puilor
Nu se ştie din ce motive un pui de lemur sifaka – „botezat” Tahina – a fost părăsit de mamă, la trei zile de la naştere. Veterinarul Benoit Quintard de la Grădina Zoologică din Besançon va îngriji gingaşa făptură, aşa cum se cuvine.
***
Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.
Redactor: Oana Haşegan
O emisiune de Cornelia Rădulescu
***
Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.
Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.
Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.