loader
Foto

„Acesta a fost motorul care m-a pus mereu în mișcare: să mă îndepărtez de ce făcusem până atunci, să găsesc alte căi, să-mi deturnez propriul stil...” - Jean-Michel Jarre e invitatul lui Cătălin Ştefănescu la „Garantat 100%”

Considerat unul dintre pionierii muzicii electronice, compozitorul și instrumentistul francez Jean-Michel Jarre a fost la „Garantat 100%” duminică, 3 decembrie. O discuţie despre muzică, viaţa artistului Jean-Michel Jarre, difuzată la TVR 1, de la ora 23.00. | VIDEO

 

Se estimează că a vândut 80 de milioane de albume și discuri single. Jean-Michel Jarre este cunoscut pentru concertele în aer liber cu spectatori în număr record, cu efecte laser și artificii spectaculoase şi în care show-ul vizual profită şi pune în valoare peisajele și arhitectura din împrejurimi. În prima ediţie din decembrie a emisiunii „Garantat 100%”, Cătălin Ştefănescu ne propune o discuţie amplă cu instrumentistul şi compozitorul francez Jean-Michel Jarre. Ambasador Oficial al iMapp Bucharest, renumitul artist internaţional Jean – Michel Jarre a fost prezent la Bucureşti în luna septembrie pentru a înmâna Marele Premiu echipei câştigătoare a competiţiei iMapp Bucharest – Winners League.

(w882)

În dialogul cu Cătălin Ştefănescu, artistul francez mărturiseşte că mama a jucat un rol uriaș în viața lui: „Era o femeie extraordinară. Foarte amuzantă… Era și o eroină a Rezistenței franceze. De la ea am învățat să nu mă dau bătut și să fiu tolerant.” Mama l-a împins către artă, i-a facilitat întâlnirea cu Boris Vian (romancier, poet, dramaturg, traducător, scenarist, regizor de spectacole de cabaret, trompetist de jazz, com­pozitor şi cântăreţ de şansonete), poate unul dintre numele cele mai cunoscute ale Parisului cultural de după Al Doilea Razboi Mondial.

„Mama îmi deschidea ochii și inima, mintea și sensibilitatea către artă. Nu era vorba doar de muzică. Îmi arăta lucrări de artă contemporană, creații de Hans Hartung, Pollok. Dar și impresioniştii, de exemplu. Am fost foarte norocos să am o mamă interesată de artă, în general”, povesteşte entuziast invitatul lui Cătălin Ştefănescu.

(w882)

Discuţia curge apoi lin către surse de inspiraţie şi idei muzicale. „Prin esența ei, o idee muzicală e cumva ceva așteptat. Ea se poate naște din discuția noastră, din cum sună ploaia la fereastră, dintr-un fragment de film pe care l-ai văzut cu o săptămână în urmă. Toate aceste elemente aleatorii se reunesc la un moment dat pentru a pregăti un “cocktail” a la Boris Vian, pentru a oferi ceva ce ne incită, ca artiști, care ne inspiră să creăm ceva explorând o idee, nu alta.”

Lecţii importante în viaţă? Au fost câteva. Printre ele, Jean-Michel Jarre menţionează lucrurile esenţiale pentru el, ca muzician, pe care i le-a oferit trompetistul şi solistul de jazz Chet Baker: „Melodia e foarte importantă, dar e şi mai important să scapi de ea, să compui în jurul ei. Mi-a mai spus și că, dincolo de melodie, cel mai important e sunetul. Muzica e alcătuită din sunete. A fost ceva ce mi-a schimbat viața. Nu știam pe atunci, dar acum îmi dau seama ce rol însemnat a avut în viața mea ce  mi-a spus el atunci. Faptul că muzica nu înseamnă doar note și solfegii, ci e formată în primul rând din sunete”. (Jean-Michel Jarre)

(w882)

În accepţiunea compozitorului şi instrumentistului francez, creaţia este, într-un fel, o activitate egoistă: „Când compui muzică te gândești la tine însuți... Creezi pentru tine, că să-ți alini durerea, să uiți de probleme, să evadezi. Și dacă, făcând asta, ești și pe gustul publicului, perfect! Dar nu e ceva obligatoriu. Mulți artiști nu-și găsesc publicul. Face asta creația lor mai puțin reușită? Nu neapărat. Succesul poate da dependență, trebuie să ai grijă”, avertizează el la „Garantat 100%”.

Succesul? Eşecul? Ce înseamnă acestea în accepţiunea lui Jean-Michel Jarre? Cum se raportează Jean-Michel Jarre la parcursul său de până acum? „Dacă privesc în urmă la ce am făcut până acum, îmi dau seama că îmi plac provocările, îmi place să mă surprind. Chiar și când aveam 30 de ani și vedeam că unii dintre colegii mei aveau succes, îmi dădeam seama că ei își exploatau deja propriile rețete. N-am putut niciodată să fac asta. (…) Întotdeauna m-a incitat și acesta a fost motorul care m-a pus în mișcare: să mă îndepărtez de ce făcusem până atunci, să găsesc alte căi, să-mi deturnez propriul stil, dacă pot spune așa.”

Cum să privim succesul, eşecul... cum să privim viaţa - ne oferă un punct de vedere sănătos Jean-Michel Jarre, duminică, 3 decembrie, la „Garantat 100%”. Cătălin Ştefănescu ne aşteaptă, ca de obicei, de la ora 23.00, la TVR 1.

 

 
Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

publicat: luni, 17 iunie 2024

Sâmbătă, 22 iunie, de la ora 9.00, la TVR3 avem posibilitatea să ascultăm un dialog despre rolul și eficiența comunicării în lumea de astăzi, ...

Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: luni, 17 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00, aţi putut revedea o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

„Cireşarii” dau semnalul vacanței: Cavalerii florii de cireș vin dimineața la TVR3

La TVR3 de luni, 24 iunie, până vineri, 5 iulie, puteți pleca în drumeții de la ora 10.00, de luni până vineri, împreună cu protagoniștii ...

 

#TVRedu