loader
Foto

Galerie foto

„A aduce zâmbet unde este suferință, la fel de important ca gestul de vindecare"

Luni, 15 februarie, de la ora 23:25,  ați revăzut pe TVR 1, TVR HD şi TVR+ o ediţie Best Of a emisiunii Nocturne. Invitatul Marinei Constantinescu a fost conf. dr Șerban Bălănescu.

 

Marina Constantinescu și invitatul ei, conf.dr. Șerban Bălănescu, privesc drumul parcurs de acesta de la admiterea în facultate și pâna în prezent, cu greutățile și lipsurile perioadei comuniste, cu norocul și puterea de a trece peste ele, de la dificultatea de a face rost de o simplă carte sau de a vorbi liber și până la lipsa unui trai decent din perspectivă umană.

Aflat acum în plină maturitate profesională, Șerban Bălănescu a fost admis la Facultatea de Medicină în anul 1981, cu o concurență de 6 persoane pe un loc. "Puțini", spune doctorul.  A ales medicina și pentru că a crescut în familie de medici, astfel că "meseria medicală" a deprins-o, mai întâi, acasă.

Șerban Bălănescu: "Medicina se poate face cu dedicație sau, ca orice altă meserie, comercial. Dar cea din urmă nu e medicina adevărată."

(w882)

"A aduce zâmbet acolo unde este suferință poate fi la fel de important ca gestul de vindecare în sine."

Astfel vorbește un medic care provine dintr-o școală umană, format și îndrumat de profesioniști veritabili, care n-au încercat o clipa să-si suprime umanitatea în fața bolii sau a morții.

(w882)

În prezent, după stagii de lucru în sisteme occidentale de sănătate, este șeful unei secții de Cardiologie și Cardiologie Intervențională în cadrul unui spital privat: "Lucrez în sistemul privat pentru că nu mai vreau să mă lovesc de lipsuri".

"Pentru medic, moartea unui pacient e greu de acceptat, dar trebuie privită în față."

(w882)

Prima tinerete și-a petrecut-o studiind și mergând la teatru împreună cu soția sa. Se amuză când își aduce aminte de el, un om al mării născut la Constanța, care a făcut armata la Vânători de munte.

Revoluția l-a prins, desigur, în spital. A rămas acolo câteva zile, timp în care se opera cu saltelele puse în geam, pentru a nu răzbate lumina din sălile de operație către strada mult prea primejdioasă în acele clipe.

"Inimile pacienților sunt greu de îngrijit tehnic. Dar nu la fel de greu ca în afara sălii de operație."

Ediția - a cărei premieră a fost în decembrie 2015 - este disponibilă online şi pe TVR+.


***

(w882)

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1.

Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile".

Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi redactorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe TVR+, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook - Nocturne.

 

 
„Am trăit în imperiul minciunii.” Poetul Şerban Foarţă încheie seria premierelor „Garantat 100%” din acest sezon | VIDEO

O discuţie despre Arghezi, despre părinţi şi viaţa sub guvernarea comunistă. Cătălin Ştefănescu ne aşteaptă, ca de obicei, duminică, de la ora ...

„Ora Regelui”, cu o incursiune în istoria și în prezentul Armatei, muzicii și evenimentelor regale

Noua ediţie „Ora Regelui”, bogată în evenimente interesante şi pline de culoare, se vede la TVR 1 sâmbătă, 22 iunie, de la ora 14.30.

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

publicat: luni, 17 iunie 2024

Sâmbătă, 22 iunie, de la ora 9.00, la TVR3 avem posibilitatea să ascultăm un dialog despre rolul și eficiența comunicării în lumea de astăzi, ...

 

#TVRedu