loader
Foto

Galerie foto

30 de ani de la declanșarea războiului din Transnistria | VIDEO

La “Breaking Fake News”, Marian Voicu şi invitaţii săi au discutat despre primul conflict îngheţat din Europa: în 2 martie 1992, armata rusă a ocupat teritoriul Republicii Moldova din stânga Nistrului.

 

În 2 martie s-au împlinit 30 de ani de la declanșarea războiului din Transnistria. În 1992, armata rusă a ocupat teritoriul Republicii Moldova din stânga Nistrului, acuzându-i pe moldoveni de genocid împotriva etnicilor ruși. Așa a apărut primul conflict înghețat* din Europa.

Același pretext a fost folosit apoi în războaiele împotriva Georgiei și Ucrainei. Ar putea fi activată astăzi armata rusă din Transnistria în războiul din Ucraina? Există pericolul destabilizării Republicii Moldova?

(w882)

Jurnalistul Marian Voicu a discutat subiectul în noua ediţie “Breaking Fake News” cu gen. Ion Costaș, fost ministru al Apărării din Republica Moldova (1992), Angela Grămadă, președinta Experts for Security and Global Affairs și Vlad Bolocan, jurnalist freelancer.

(w882)

“Breaking Fake News”, emisiunea dedicată combaterii fenomenului știrilor false și dezinformării, s-a difuzat la TVR 1 miercuri, 2 martie, de la ora 22.00, la TVR 1.

(w882)

(w882)

Războiul informațional dus de Rusia împotriva Ucrainei a intrat într-o nouă fază. La „Revista presei Fake”, Horia Grușcă ne-a propus o trecere în revistă a știrilor false privind agresiunea militară, diversiunile serviciilor ruse de informații – așa numitele operațiuni „false flag”, dezinformările și propaganda Kremlinului.

De la anexarea ilegală a Crimeei în 2014 și ocuparea Donbasului, până la agresiunea militară care are loc astăzi, Rusia a dus un război informațional continuu împotriva Ucrainei. A detaliat subiectul Tatiana Ţarfulea, la „Conspirația săptămânii”, o altă rubrică a ediţiei.

În fiecare miercuri, la TVR 1 urmărim „Breaking Fake News”, prima emisiune din peisajul audiovizual românesc dedicată integral combaterii fenomenului știrilor false și dezinformării. Emisiunea e realizată şi prezentată de Marian Voicu.

* „Conflictele înghețate” reprezintă varianta rusească a maximei romane divide et impera, a diviza pentru a cuceri. Prin încurajarea unor conflicte separatiste în țări precum Moldova, Georgia și Ucraina, Rusia creează situații de instabilitate pe care le și menține și le exploatează.

Apărut la începutul anilor 1990, conceptul de „conflict înghețat” este folosit pentru a caracteriza rebeliunile separatiste și războaiele din spațiul post-sovietic. Acestea pot renaște și pot servi drept vector de influență pentru Moscova.

 
100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

Gustul victoriei (III): Șofranul, vanilia și aromele vieții

Care sunt cele mai scumpe mirodenii, la ce sunt folosite și de unde le obținem? Cum acționează condimentele asupra alimentelor și de ce se ...

 ParenTin’, proiectul pentru adolescenți | VIDEO

ParenTin’, proiectul pentru adolescenți | VIDEO

publicat: sâmbătă, 09 noiembrie 2024

În data de 14 decembrie, Cluj-Napoca va găzdui o inițiativă inovatoare, lansată de neuropsihiatrul Cristian Andrei, intitulată "ParenTin'".

 

#TVRedu