loader
Foto

Galerie foto

30 de ani de la declanșarea războiului din Transnistria | VIDEO

La “Breaking Fake News”, Marian Voicu şi invitaţii săi au discutat despre primul conflict îngheţat din Europa: în 2 martie 1992, armata rusă a ocupat teritoriul Republicii Moldova din stânga Nistrului.

 

În 2 martie s-au împlinit 30 de ani de la declanșarea războiului din Transnistria. În 1992, armata rusă a ocupat teritoriul Republicii Moldova din stânga Nistrului, acuzându-i pe moldoveni de genocid împotriva etnicilor ruși. Așa a apărut primul conflict înghețat* din Europa.

Același pretext a fost folosit apoi în războaiele împotriva Georgiei și Ucrainei. Ar putea fi activată astăzi armata rusă din Transnistria în războiul din Ucraina? Există pericolul destabilizării Republicii Moldova?

(w882)

Jurnalistul Marian Voicu a discutat subiectul în noua ediţie “Breaking Fake News” cu gen. Ion Costaș, fost ministru al Apărării din Republica Moldova (1992), Angela Grămadă, președinta Experts for Security and Global Affairs și Vlad Bolocan, jurnalist freelancer.

(w882)

“Breaking Fake News”, emisiunea dedicată combaterii fenomenului știrilor false și dezinformării, s-a difuzat la TVR 1 miercuri, 2 martie, de la ora 22.00, la TVR 1.

(w882)

(w882)

Războiul informațional dus de Rusia împotriva Ucrainei a intrat într-o nouă fază. La „Revista presei Fake”, Horia Grușcă ne-a propus o trecere în revistă a știrilor false privind agresiunea militară, diversiunile serviciilor ruse de informații – așa numitele operațiuni „false flag”, dezinformările și propaganda Kremlinului.

De la anexarea ilegală a Crimeei în 2014 și ocuparea Donbasului, până la agresiunea militară care are loc astăzi, Rusia a dus un război informațional continuu împotriva Ucrainei. A detaliat subiectul Tatiana Ţarfulea, la „Conspirația săptămânii”, o altă rubrică a ediţiei.

În fiecare miercuri, la TVR 1 urmărim „Breaking Fake News”, prima emisiune din peisajul audiovizual românesc dedicată integral combaterii fenomenului știrilor false și dezinformării. Emisiunea e realizată şi prezentată de Marian Voicu.

* „Conflictele înghețate” reprezintă varianta rusească a maximei romane divide et impera, a diviza pentru a cuceri. Prin încurajarea unor conflicte separatiste în țări precum Moldova, Georgia și Ucraina, Rusia creează situații de instabilitate pe care le și menține și le exploatează.

Apărut la începutul anilor 1990, conceptul de „conflict înghețat” este folosit pentru a caracteriza rebeliunile separatiste și războaiele din spațiul post-sovietic. Acestea pot renaște și pot servi drept vector de influență pentru Moscova.

 
Răsvan Popescu, membru CNA și scriitor, la „Mic dejun cu un campion” (ediție din 2023) | VIDEO

TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă dialogurile Danielei Zeca Buzura cu Ion Vianu - medic psihiatru și scriitor, Răsvan Popescu - ...

Conferința „În rând cu lumea”, cu Andrei Pleșu și Valentina Sandu-Dediu, la Opera Națională București | VIDEO

Marți, 16 aprilie, TVR Cultural a transmis, în direct de la Opera Națională București, dialogul dintre scriitorul Andrei Pleșu, Valentina ...

„Lumea de aproape”: Viitorul înseamnă educație | VIDEO

Marți, 16 aprilie, de la ora 17.30, la TVR Craiova am aflat subiectele dezbătute în cadrul  conferinței ,„ParentingNet”.

 

#TVRedu