loader
Foto

Cult@Press: Ziarist pe stil vechi

Carmen Târnoveanu s-a întâlnit cu Viorel Ilișoi, ziarist pe stil vechi sâmbătă, 15 mai, de la 19:50, la TVR 3.

 

Este adevărat ca viața publicațiilor de cultură se rescrie, iar la TVR 3, aici unde cultura este accesibilă tuturor, Cult@Press, una dintre recentele emisiuni din grila TVR 3, a devenit repede vehiculul prin care ajungem la o pertinentă și concentrată dezbatere pe tema presei preocupate de fenomenul cultural.

În ediția acestei săptămâni, sâmbătă, 15 mai, de  la 19:50, Carmen Târnoveanu l-a avut ca invitat pe Viorel Ilișoi, jurnalist din 1990, cu o activitate care include, pe rând, redacțiile ziarelor Atitudinea (1990-1991), Timpul (1991-1998), Național (1998 -2003), Cotidianul (2004 -2009), Jurnalul Național (2009 – 2014) și Viața liberă din Galați, (2014 - 2015).

Ca scriitor, cea mai recentă publicație este volumulStrălucitor”, o carte veselă de la un capăt la altul. Viorel Ilișoi spune că ar putea fi subintitulată „Întâmplări gazetărești” fiindcă autorul sondează în memoria celor 30 de ani de scris la ziar.

(w882)

Presa de cultură este o marfă de nișă pentru niște consumatori speciali, și nu doar presa, ci, în general, tot ce ține de cultură. Bine ar fi să fie un bun de larg consum, de masă, dar nu e. Și, cu siguranță, nicăieri în lume nu e, punctează Viorel Ilișoi, în ediția din această săptămână a emisiunii Cult@Press.

(w882)

Viorel Ilișoi consideră că experiența jurnalistică acumulată pe parcursul celor peste 30 de ani, e filtrul cel mai important prin care trec multe dintre înțelegerile în care crede astăzi. A văzut România, cu tragediile și împlinirile ei, de-aproape, din mijlocul satelor românești, din locuri știute doar de pe harta țării, și până în Piața Victoriei. Cât despre cultură și presă, separat sau împreună, nu își asumă decât acest răspuns: Problema e întotdeauna la școală. De-acolo dacă ies oameni cu poftă de lectură, cu bucuria de a cunoaște, de a citi, de a descoperi viața prin cunoaștere, atunci, poți să spui că urmărești ca fenomenul cultural să aibă un viitor, un viitor concret prin investiția în oameni. Ori asta trebuie să înceapă din școală. Practic, pe termen lung, investiția se traduce prin educație.

Așadar, s-au adunat, și în această săptămână, destule idei pentru o dezbatere concentrată și o trecere în revistă a câtorva dintre titlurile publicațiilor de cultură, pentru care urmează să ne întâlnim. Este Cult@Press, la TVR 3.

***

Cult@Press susține și promovează presa de cultură.

Cult@Press formulează întrebări şi caută răspunsuri în şi din publicațiile de cultură.

Consumul de cultură nu are limită de vârstă și nici efecte secundare, deci: Cult@Press.

***

Cult@Press, sâmbătă, 15  mai, ora 19:50, TVR 3.

Moderator și realizator: Carmen Târnoveanu

 
Rolul procurorului în caz de malpraxis

Rolul procurorului în caz de malpraxis

publicat: luni, 22 iulie 2024

Luni, 22 iulie, de la ora 13:00, Mihaela Olaru v-a propus să revedeți o ediție de colecție ”Oamenii și legea”, la TVR 1.

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu Silviu Lupescu, fondatorul Polirom (ediție din 2016) | VIDEO

Între 22 și 28 iulie, TVR Cultural redifuzează dialogurile dintre Daniela Zeca Buzura și Silviu Lupescu, managerul și fondatorul Polirom (2016), ...

Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

În 28 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, dialogul dintre Ileana Ploscaru ...

 

#TVRedu