Interpretă cu har, Veta Biriș, invitata Irinei Păcurariu la „Rețeaua de idoli”, de luni, 28 noiembrie, de la ora 20:00, la TVR 2, a adus pentru prima dată pe scena folclorică melodiile străbătute de fiorul istoric. | VIDEO
Cine nu a îndrăgit „Bădița de pe Târnavă” și „Mândre-s nunțile-n Tăuni" sau cine n-a fost străbătut de fiorul istoric al cântecelor „Sus, sus, sus la munte, sus”, "Așa-i românul", "Noi suntem români", "Hai să-ntindem hora mare", aduse pe scena folclorică, pentru prima oara, de glasul Vetei Biriș?
„Veta Biriș este o interpretă de muzică populară și patriotică din România”, stă scris pe pagina oficială a uneia dintre cele mai valoroase artiste ale muzicii populare. Repertoriul său format din cele mai frumoase melodii de pe Valea Târnavei merge direct la sufletul românilor.
„Tatăl meu și-a riscat viața în Cel De-Al Doilea Razboi Mondial”, mărturisește Veta Biriș.„ De mic copil am crescut cu aceste povești triste despre război, cu aceste cântece istorice, patriotice. Am fost prima cântăreață care am cântat acest gen de cântec, patriotic, istoric i-aș spune eu - pe care l-am învățat de la tatal meu”, adaugă îndrăgita interpretă.
Alegerea sa i-a adus și momente mai dificile în carieră, însă Veta Biriș nu a renunțat niciodată la scenă, fiind încurajată de publicul iubitor al melodiilor sale. Artista s-a născut în comuna Veseus, județul Alba iar de la o vârstă fragedă a ales să rămână la Căpâlna. Cu toate acestea, muzica sa a ajuns pe marile scene ale lumii, unde Veta Biriș a cântat despre sufletul nostru, al tuturor românilor.
Invitată de Irina Păcurariu la „Rețeaua de idoli”, luni, 28 noiembrie, de la ora 20:00 (în reluare joi, 1 decembrie, de la ora 8:00), în apropierea Zilei Naționale a României, Veta Biriș a vorbit despre muzica, viața și familia sa, dar și despre mândria de a fi român. Interviul a fost filmat într-un loc cu o semnificație aparte, Muzeul Țăranului Român.
Irina Păcurariu: „Dumneavoastră, personal, sunteți o insulă de liniște. Sunteți un om pentru care, parcă este 1 Decembrie în fiecare zi...”.
Veta Biriș: „Nu ar trebui să așteptam niciunul să fie ziua de 1 Decembrie ca să fim patrioți, să fim români. Noi ar trebui în fiecare zi să simțim românește și să fim patrioți, să ne iubim țara!”.